Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chore ryby  (Przeczytany 1411 razy)
dzewo1
Nowy
*

« : Październik 16, 2008, 14:49:03 »

Huh Mam taki problem.... co 2 -3 tygodnie pada mi  jakaś rybka ( pierwsza samica gupika potem mieczyka, samiec mieczyka a teraz obserwuje kolejnego gupika... ryby stają sie mało ruchliwe, mają napęczniale brzuchy jakby miały sie zaraz okocić ( i niezależnie czy jest to samiec czy samica), są jakby zgięte w połowie a pod koniec wyglądają jakby >nastroszyły< łuski. Są też podgryzane przez inne rybi i (ale tego nie jestem pewien) czasem na łuskach pojawiają sie male ( około 0,5 mm) biale kropki.
Jeśliby ktoś wiedział co się dzieje z moimi rybkami to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!!!
Akwarium 80l temp.27-28; filtrowane i napowietrzane, wydaje sie że wszystko działa ok.
4 glonojady
2 kirysy
2 bocje
2 mieczyki
2 skalary
6 młodych gupików
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 14:56:07 wysłane przez dzewo1 » Zapisane
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2008, 14:57:43 »

Huh Mam taki problem.... co 2 -3 tygodnie pada mi  jakaś rybka ( pierwsza samica gupika potem mieczyka, samiec mieczyka a teraz obserwuje kolejnego gupika... ryby stają sie mało ruchliwe, mają napęczniale brzuchy jakby miały sie zaraz okocić ( i niezależnie czy jest to samiec czy samica), są jakby zgięte w połowie a pod koniec wyglądają jakby >nastroszyły< łuski. Są też podgryzane przez inne rybi i (ale tego nie jestem pewien) czasem na łuskach pojawiają sie male ( około 0,5 mm) biale kropki.
Jeśliby ktoś wiedział co się dzieje z moimi rybkami to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!!!
Akwarium 80l
4 glonojady
2 kirysy
2 bocje
2 mieczyki
2 skalary
6 młodych gupików
Prosimy o parametry wody, rośliny - ilość, czym karmisz. Inaczej Twoje pytanie to "strzelanie w ciemno.
P.S. Skalary raczej nie nadają się do takiego akwarium.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2008, 15:03:41 »

a co dopiero bocje Huh

gg-733380
dzewo1
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2008, 15:32:03 »

Zdaje sobie sprawę że niektóre ryby nie pasują do innych ale te akwarium dostałem jakieś 8 miesięcy temu z takim właśnie zestawem i  rybki koegzystują całkiem nieźle ( ba glonojady nawet się mnożą) ale do rzeczy. Rośliny to dwie kryptokoryny i dwie mi nieznane. pokarm to tetra vit i tetra wafer mix; wody jeszcze nie testowałem...
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 15:35:20 wysłane przez dzewo1 » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2008, 16:48:18 »

wody jeszcze nie testowałem...
To przetestuj. Założe się, że rybki są przytrute związkami azotu. Glonojady też nie nadają się do tego akwa, a to że się rozmnażają nie znaczy że mają się super. I nie chodzi tu, że jedne rybki nie pasują do innych tylko, że nie pasują do tego akwa, są po prostu za duże. Moim zdaniem masz przerybienie. Koniecznie zrób te testy. Jak często i w jakich ilościach podmieniasz wodę?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: