Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmiana świetlówek = glony  (Przeczytany 1711 razy)
CooleR
Nowy
*

« : Październik 26, 2008, 20:42:07 »

Witam

ok 1 miesiąca temu powstała moje obecna aranżacja w akwie 64 l, przez pierwsze 2 tygodnie nie stosowałem nawozów. Po wskazówkach Piotra Baszuckiego stosowałem połowę dawki Aquapotas i połowę dawki Aqua Plant B przy podmianach 20 % odstanej wody. CO2 podawane z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej 1 kropla na 2 min. Roślinki cały czas stały w miejscu, Echinodorus macrophyllus tracił liście z dnia na dzień, jedynie Echinodorus Impai rósł jak najęty.

10 dni temu zmieniłem świetlówki (były Philips master 840 i sylvania grolux, 15W każda) na 2x Philips Aquarelle i pojawiły się glony. Świece 10/24. Z opisów ogólnie dostępnych w sieci wnioskuję, że są to zielenice i okrzemki, co dziwne pojawiły się w 90% na roślinach rosnących w centralnym miejscu akwarium.

Obecne parametry wody: (testy JBL)
Fe 0
NO3 10
NO2 0
PO4 0,25
GH 6
KH 6

Jutro kolejna podmiana wody, tym razem 30 %, czego nie będę mógł usunąć mechanicznie to wytnę, mam nadzieje, że w końcu zahamuję rozwój tego świństwa.
Moja Pani zaczyna się naśmiewać, że akwarium ładnie wygląda tylko tydzień po założeniu, ręce opadają (POMOCY)

Pozdrawiam

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2008, 21:17:36 »

Powiedz Pani że ładnie wyglada tylko rok od malzenstwa;)

Oczywiscie zart, zalezy jakie macie w domu poczucie humoru;)
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2008, 09:36:43 »

Nie wiem dlaczego, nie wnikam, nie interesowałem się biologią i się nie znam ale jak akwarium dojrzeje i sie .... zbalansuje (chyba dobre słowo) to glonów nie będzie. U mnie też tak było przez jakiś czas, tylko ja się nie bawie w naworzenie......pewnie to ma jakieś znaczenie... Hmm. U znajomego też tak było, że w okresie dojrzewania glony porastały roślinki, potem wszystko mineło i teraz jest pięknie.

Akwarium ogólne 240l
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2008, 10:08:47 »

Jest taka koronna zasada: nigdy nie zmieniamy wszystkich świetlówek na raz. Nowe świetlówki dają na początku bardzo dużo światła. Dochodzi do tego jeszcze całkowita zmiana widma bo przecież zmieniałeś świetlówki na zupełnie inne. Na nasze nieszczęście glony szybciej przystosowują się od roślin wyższych do zmieniającego się światła i zaczynają szaleć po akwarium doprowadzając nas do rozpaczy. Możesz skrócić po zmianie świetlówek czas oświetlania akwarium do 6-8 h, ograniczyć nawożenie Aquaplantem i zwiększyć częstość podmian zanim rośliny nie przyzwyczają się do nowego światełka. Zajmie im to tydzień/dwa ale potem powinno być coraz lepiej.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: