Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kirysek  (Przeczytany 1840 razy)
poline
Nowy
*

« : Wrzesień 26, 2008, 20:59:52 »

No więc jako, że jestem tutaj nowa proszę by na wstępie na mnie nie krzyczec Embarrassed
  No więc: będąc dzisiaj w akwarystycznym zobaczyłam ostatnie dwa kiryski spiżowe przy czym jeden już pływał do góry brzuchem. jako, ze mam sentyment do tych ryb kupiłam oba, ale jeden nie przeżył drogi. Mam akwarium 25l i wiem, ze kiryski powinny miec większe, ale jak na razie perspektyw na nie nie widzę. Akwarium było szykowane na drobniczki, woda stoi już 12 dni.
Więc teraz moje pytanie: czy mój kirysek może życ w tym mini akwarium czy jestem raczej zmuszona odac go z powrotem do zoologicznego z nadzieją, że kupi go ktoś z większym baniakiem?
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2008, 21:05:02 »

moj żyje w 30L i ma sie dobrze:) zyje juz 3-ci dzien Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2008, 21:06:52 »

Zyc moze i przezyje ale co to za zycie?
Lepiej go oddaj bo jak pewnie wiesz kiryskow nie trzym sie w liczbie sztuk jedna i ze jest to za male akwa n spizowe. Jesli podobaj Ci sie kiryski to moze panda?
Lucky ale Ty masz nietypowe akw. Mimo iz ono ma 30l to ma duza powierzchnie dna.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 21:13:56 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
poline
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2008, 21:11:54 »

Poprawka, nie wiem czy ja źle liczę, ale wychodzi, ze akwarium ma 36L.
Wymiary:40*30*30
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 26, 2008, 21:28:37 »

jesli wymiary sa takie - to matka nauk - matematyka - nas nie oszuka - 36L Smiley ja mam co prawda 30 L ale dlugie na 70 cm... w sumie jakbym go skrocil o polowe to tez nie widze miejsca dla kiryska:/
poline
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 26, 2008, 21:31:42 »

No trudno, porzegnam się z nim w poniedziałek.
A na pandy to w naszej mieścinie nie ma co liczyc.
Od poniedziałku robie restart akwarium z powrotem dla drobniczek brata Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 26, 2008, 21:34:48 »

Jesli chcesz mozesz zasugerowac sprzedawcy gdy bedzie jechal po zwierzaki by przywiozl Ci pandy. U mnie nie bylo ramirezek a chcialem je miec wiec tak zrobilem Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
poline
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 26, 2008, 21:48:06 »

Tak się dziwnie składa, ze pan w zoologicznym sie na mnie pogniewał za dzisiejszą awanturę z kiryskami Cool Pewnie dlatego mój kirysek tam nie wróci; ja zresztą też nie prędko Tongue Zostane przy drobniczkach, dla pięciolatka będa odpowiednie Wink
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2008, 13:26:39 »

Miałem kiedyś Kiryski w 28l. Kilka lat. Nawet ikrę skłądały więc sądzę, żę było im dobrze. Potem przeniosłem je do 112. Ale były 3. Razem spały na liściu. To ważne by było ich kilka, bo to rybka stadna. Oczywiście najlepiej byłoby sprawić im jak największe akwarium i stworzyć warunki jak na wolności. Sądzę jednak, ze nie męczy się ich trzymając w 36l zbiorniku.

Akwarium ogólne 240l
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2008, 14:06:28 »

Poline a może ktoś w Twojej okolicy przygarnąłby kiryska do stadka?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: