Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Narybek kirysa - kiedy do ogólnego?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Narybek kirysa - kiedy do ogólnego?  (Przeczytany 3488 razy)
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 19, 2008, 11:23:28 »

Witam.

Ostatnio w dość polowych warunkach, trochę z przypadku, trochę z zaskoczenia udało mi się odchować narybek kirysa spiżowego.
Maluszki teraz są w zbiorniku 11l z filtrem do zbiornika 200 L i grzałką 200 W. Więc możecie sobie wyobrazić jakie instalacje musiałem
robić z tego co miałem pod ręką żeby to działało. Idzie zima i jest potrzeba by grzałka wróciła do ogólnego.

Teraz narybek ma około 1,5 cm (ostało się 7 szt.). Moje pytanie do doświadczonych:
Przy jakiej wielkości mogę go wpuścić do ogólnego?

Zbiornik 200L - dość zarośnięty
Większe ryby: skalary (para), kosiarki, bocje wspaniałe, mieczyki, molinezje żaglopłetwe

Nic na siłę. Weź większy młotek!
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2008, 11:32:46 »

Jak dla mnie - jesli maja 1.5 cm i masz ciekawie na dnie - tzn gestsze roslinki, jakies kryjowki itp - spokojnie moglbys je wpuscic - 1.5cm to juz cos jest:)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2008, 12:01:57 »

Hejka! Gratuluję!

Jeśli zmieszczą się skalarowi do pyska to jeszcze poczekałabym aż nabiorą ciałka. Jakiej są średnicy?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2008, 19:08:02 »

narazie niema az tak zle wiec moim zdaniem poczekaj troche az podrosna te male. Zalezy jakie duze masz te skalary jak sa male to moga skubac male kiryski.

pozdrawiam

250L słodkie
540L + 112L morskie
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2008, 19:11:21 »

Zalezy jakie duze masz te skalary jak sa male to moga skubac male kiryski.
A jak sa duze to moga skubac duze kiryski  Grin
Staraj sie pisac tak by mozna bylo zrozumiec co chcesz wyrazic...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 19:13:12 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2008, 21:13:20 »

Hejka! Gratuluję!

Dzięki. Przez jakiś czas pływały razem z narybkiem skalara, ale niestety nie miałem solowca a na mikrovicie nie pociagnęly - kirys mniej wymagający.

Jeśli zmieszczą się skalarowi do pyska to jeszcze poczekałabym aż nabiorą ciałka. Jakiej są średnicy?

Niestety zmieszczą się. Samiec ma 16-17 cm. A kirysy to małe korpulentne grubaski - uwielbiają rureczniczki.
Chyba rzeczywiście poczekam bo chciałbym odchować z 4-5 do dorosłości w dobrych warunkach w dużym zbiorniku
żeby zobaczyć jak rosną w odpowiednich od początku warunkach.

Nic na siłę. Weź większy młotek!
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 20, 2008, 13:01:36 »

Grajewiak:

troche zle swormulowalem  Wink
chodzilo mi jak sa male skalary to maga skubac male kiryski (u mnie kiedys skalary skubaly inne rybki)

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: