gismo
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 30, 2008, 13:32:01 » |
|
Witam. Jestem początkującym "akwarystą" więc od razu mówię, ze się na tym nie znam więc nie krytykujcie mnie.
Obecnie posiadam małe akwarium 45l jego obsada to 4 welonki 2 kiryski i 1 glonojad. Wiem wiem, za dużo welonek mam, teraz już o tym też wiem. Chciałbym abyście mi doradzili co mam teraz z tym zrobić. Czy w zoologicznym wezmą ode mnie takie rybki? ostatnio spodobały mi się sumy rekinie, czy z moim akwarium byłyb odpowiednie? jeśli nie to jakie kupić rybki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2008, 13:33:39 » |
|
Welony i "glonojada" czy przyjma to musisz spytac w zoologicznym. U mnie np nie tyle przyjeli co odkupili rybke.  A jesli nie to moze znasz kogos kto bedzie mial odpowiednie warunki dl nich. Co do rekinkow to tez sobie odpusc poniewaz beda za duze. Powiedz jakie rybki Ci sie podobaja to bedzie łatwiej cos wybrac.
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
gismo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2008, 13:42:37 » |
|
no jeśli nie rekin to może oddam same welony a do kirysów i glonojada coś dokupie? nie chciałbym wydawać dużych pieniedzy na akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2008, 13:45:33 » |
|
ja bym dokupil ze 2 kiryski do tego co masz. Glonojad duzy jest? Welony musisz oddac koniecznie. Do tego co by zostalo moglbys dodac cos lawicowego np neony czy razbory (nie sa drogie, ok 3zl/szt) lub np harem bojownika.
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
gismo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2008, 13:50:31 » |
|
glonojad ma jakies 5cm ale kirysy tez mają po 5cm więc kolejne 2 kirysy to chyba dużo by było
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2008, 15:31:20 » |
|
Kiryski są stadne a jak nie daleko mieszkasz Oświęcimia to ja znam taki sklep w którym je sobie wymienisz na inne lub sprzedasz 
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2008, 17:43:19 » |
|
ja ci proponuje oddac "glonojada" (bedzie za duzy, a moim zdaniem jest juz taki dosyc duzy  ) i oczywiscie tez welonki. dokup sobie np. kiryski oanda (sa ładne) i do tego kilka ok 6  lub razborki (co wolisz) 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2008, 19:28:32 » |
|
Kiryski są stadne a jak nie daleko mieszkasz Oświęcimia to ja znam taki sklep w którym je sobie wymienisz na inne lub sprzedasz  Jaki sklep w oswiecimiu mozesz polecic - podrzuc pelny adres i napisz co tam maja - czy tylko podstawowe rybki czy cosik wyszukanego tez sie znajdzie:) i czy nie maja tam ryb juz padajacych lub ledwo plywajacych po aqwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2008, 19:39:46 » |
|
są bardzo zdrowe i żywe mają duży wybór a podam ci adres jak tam pojadę za 2 lub 4 dni bo bę dę tam kupywał to się gostka zapytam 
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
gismo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 30, 2008, 21:45:58 » |
|
oddałem juz welonki a kupiłem 2 małe skalary i kilka neonek i danio. jakie rośliny do nich dobrać najlepiej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2008, 08:51:48 » |
|
oddaj skalarki i danio a ile masz neonek??
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 01, 2008, 09:07:31 » |
|
Gismo, wymienił stryjek siekierkę na kijek... znasz ten wierszyk?
Wymieniłeś welonki na coś co jeszcze mniej się nadaje do 45 l akwarium niż te nieszczęsne welony. Skalary wymagają akwarium o wysokości 45-50 cm minimum. Czy możesz zapewnić im takie warunki? Może najpierw zanim coś kupisz poczytaj o danych rybach czy jesteś w stanie zapewnić im warunki lokalowe? Mówisz, ze jesteś początkujący i mamy Cię nie krytykować ale co mamy zrobić jeśli Ciebie nie interesuje dobro ryb, które kupujesz? Do 45 l akwarium nadają się tylko małe gatunki ryb nie dorastające do więcej niż 5 cm. Zostaw sobie kilka neonek, danio i te kiryski i póki nie będziesz miał większego akwarium zapomnij o większych gatunkach ryb.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
gismo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 01, 2008, 17:57:15 » |
|
skalarki mają góra 3cm i sa tylko 2 więc jak podrosną to wymienie na mniejsze albo coś innego. czym najlepiej karmić neonki i danio? jakie rośliny sa odpowiednie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 01, 2008, 19:39:19 » |
|
skalarki mają góra 3cm i sa tylko 2 więc jak podrosną to wymienie na mniejsze albo coś innego. czym najlepiej karmić neonki i danio? jakie rośliny sa odpowiednie?
dla mnie trzymanie neonów i danio w jednym zbiorniku to też pomyłka. neon może pływać w praktycznie "stojącej" wodzie. a danio preferują silny prąd. druga kwestia to fakt że w takim litrażu nie ma miejsca na dwa gatunki stadne w przyzwoitej "stadnej" ilości. chyba, że któś za stado uważa 5 ryb bo i tacy się zdarzają, którzy przekonują że, 3 osobniki to nie stado a 5 to już stado.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 02, 2008, 12:26:13 » |
|
dla mnie trzymanie neonów i danio w jednym zbiorniku to też pomyłka. neon może pływać w praktycznie "stojącej" wodzie. a danio preferują silny prąd.
z tym sie niezgadzam. ja na tyle akwarium zrobiłem "mini rzeczke" gdzie jest silny prad wody i u mnie danio "woli" stojaca wode a neonki caly czas plywaja w tej mojej mini rzeczce a czasami nawet danio dolacza sie do lawicy neonek 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|