Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy CO2 jest konieczne?  (Przeczytany 3425 razy)
Andrzej92189
Nowy
*

« : Wrzesień 25, 2008, 23:33:50 »

Witam.
Jestem w trakcie zakładania nowego zbiornika. Chciałbym mieć dość gęstą roślinność i tu moje pytanie: Czy konieczna jest instalacja CO2? Na samo dno użyłem AquaEl ActiSubstrate (warstwa ok 2-2.5cm), na to żwirek (warstwa ok 5 cm) pomieszany z Aquagruntem i Floranem w niewielkich ilościach (ok 4-5l na 75kg żwiru). Czy myślicie że na takim podłożu rośliny będą miały dobre warunki do wzrostu bez CO2? Prawdę mówiąc chętnie nie zakładałbym CO2 bo to kolejne koszta, ale jeżeli trzeba będzie to trudno.  Smiley
Pozdrawiam  papa
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2008, 23:51:56 »

jest wiele czynników,które wpływają na to czy konieczne jest dozowanie co2 do baniaka:
- ilość ryb
- biomasa roślin
- parametry wody zwłaszcza odczyn i buforowość
- ph podłoża
- rozkład materii organicznej
- natężenie światła
- i pewno jeszcze kilka o których zapomniałem z uwagi na porę dnia a raczej nocy

generalnie dozuje się wtedy gdy jego deficyt jest czynnikiem inhibitującym w baniaku a zatem ja przynajmniej nie potrafię ci udzielić teoretycznej odpowiedzi na twoje pytanie. jak baniak będzie "na chodzie" i podasz konkrety to co innego.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2008, 11:03:26 »

Twórca Actisubstratu, Pan Marian Wojtaszek twierdzi, że suplementacja CO2 w akwariach z tym podłożem nie jest konieczna ale weź pod uwagę te wszystkie punkty o których pisał Szymon bo jeśli dasz za dużo światła to bez wspomagaczy się już nie obejdzie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Andrzej92189
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2008, 16:52:16 »

Planuję do tego zbiornika 4x54W czyli ok 0.4 W/litr. Wodę niestety mam bardzo twardą ale spróbuje osiągnąć gh/kh ok. 10,
 PH ok 7. Niechciałbym też zbyt dużej obsady ryb.
Rzeczywiście będę musiał chyba poczekać aż baniak "ruszy".

EDIT
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy przy takich warunkach jak wyżej podałem mam szansę na jakiś trawniczek? Np. lileopsis nowozelandzki? Martwi mnie że rośliny takie mają bardzo wysokie wymagania świetlne a mój zbiornik jest dość wysoki - 55cm. Wprawdzie podloże to warstwa średnio 7cm, na każdej świetlówce jest odbłyśnik, ale czy to wystarczy?
Pozdrawiam  Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2008, 12:01:26 wysłane przez Andrzej92189 » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2008, 22:52:33 »

IHMO przy takiej wysokości baniaka będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość by doczekać się trawnika. zaleca się oświetlenie typu HQI przy głębokości powyżej 50 cm. i 0.4 W/L to stanowczo za mało jeśli trawnik ma być gęsty i nie wyrośnięty.   

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 03:43:30 »

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy przy takich warunkach jak wyżej podałem mam szansę na jakiś trawniczek? Np. lileopsis nowozelandzki? Martwi mnie że rośliny takie mają bardzo wysokie wymagania świetlne a mój zbiornik jest dość wysoki - 55cm. Wprawdzie podloże to warstwa średnio 7cm, na każdej świetlówce jest odbłyśnik, ale czy to wystarczy?
Pozdrawiam  Smiley

jeśli glony ci lilaeopsis nie zaatakują to będzie ci wegetował, dołóż jedną świetlówkę nad miejscem gdzie ma być lilaeopsis i zadbaj by nic nie przysłaniało mu światła
w gorszym oswietleniu najlepiej daje sobie rade l. nowozelandzki a najsłabiej l. brazylijski

możesz też pobawić sie wgłębką mocując ją do kamieni i układając z niej trawniczek na dnie, z czasem stworzy ci poduchy soczystej zieleni. U mnie wgłębka rosnie sobie na kamieniu własnie przy oswietleniu 0,4W na litr i ma sie dobrze
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: