Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Pomocy na zaraz - siada prąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy na zaraz - siada prąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 1413 razy)
BeStol
Bywalec

« : Wrzesień 03, 2008, 21:50:01 »

Mam ogromną prośbę o pomoc, która pewnie będzie potrzebna mi lada moment. W moim mieście szaleje burza. Były już trzy kilkusekundowe zgaśnięcia prądu. Obawiam się, że za chwilę padnie na amen. Co robić, gdy nie będzie prądu? Jest godzina 22.49, nigdzie nie zdobędę dodatkowego źródła. Co robić w razie czego??? Może poruszać filtrami, jak zabraknie zasilania (mam 2 zewnętrzne). Jeszcze raz proszę o jak najszybszą pomoc!
23.10 - burza przechodzi, chyba wszystko będzie dobrze. Wiem, że powinnam zaopatrzyć się w dodatkowy dopływ energii, żeby nie bać się kolejnym razem o podopiecznych.
Może jednak są jakieś sposoby na wsparcie "przeżycia pozytywnych bakterii" w nagłych przypadkach, oczywiście, gdy ktoś jest w domu?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 22:12:07 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2008, 22:41:50 »

nie tragizujz tymi bakteriami. nawet jak jedne wyginą to zastąpią je inne równie pożyteczne.
zawsze możesz mieszać kijkiem w baniaku.

w ekstremalnych sytuacjach największy problem to obniżenie temp. wody. 

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2008, 14:27:08 »

Przepraszam za niepotrzebny wątek, ale wczoraj, szczerze spanikowałam - tak jak określił to Szymonow.
Raz już miałam awarię prądu na ok. 2 godziny, wprawdzie Emi powiedziała mi, bym nie przejmowała się tym zbytnio, jednak po awarii padły mi 3 kiryski albinoski (choć być może było to spowodowane chorobą rostodamusów, a może po prostu ogólnie złymi parametrami wody.
Tak czy siak zaopatrzę się w jakiś generator prądu, bo inaczej - w podobnych przypadkach - rybki przeżyją opiekunkę (z pewnością dostanę zawału) Smiley
Pozdrawiam

375 litrów
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2008, 16:39:53 »

Tak czy siak zaopatrzę się w jakiś generator prądu, bo inaczej - w podobnych przypadkach - rybki przeżyją opiekunkę (z pewnością dostanę zawału) Smiley
Pozdrawiam

to może zbieraj sobie już na rozrusznik serca Cheesy

P.S. i stosuj wywar z zielonej herbaty regularnie - ale nie do baniaka tylko doustnie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2008, 16:41:42 wysłane przez szymonw » Zapisane

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2008, 18:35:02 »

Good !

375 litrów
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2008, 07:04:48 »

Jeśli akwarium jest ustabilizowane to na pewno nic sie nie stanie. Nawet kilka godzin bez filtracji sobie poradzi.
U mnie filtr nie chodził tydzień (Emi zapomniała odkręcić zaworów po czyszczeniu). Nie stało sie kompletnie nic.

P.S.
BeStol - wyczyść sobie skrzynkę PW - nie można wysłać do Cię żadnej wiadomości Sad

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2008, 10:37:04 »

Dziękuję za informację, teraz będę już spokojniejsza, gdy znowu nastąpi problem z zasilaniem (oczywiście bez wywaru z zielonej herbaty się nie obędzie Smiley)

Skrzynka wyczyszczona  Smiley

375 litrów
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: