Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetka 'on the run'! I nie mówię o 'zwykłym' wyskoczeniu...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetka 'on the run'! I nie mówię o 'zwykłym' wyskoczeniu...  (Przeczytany 2797 razy)
stephenking
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 01, 2008, 18:18:00 »

Witam,
historia: wracamy z działki a na srodku przedpokoju leży sobie martwa amano.
Czy komuś więcej się zdarzyło, że krewetka wyskoczyła z akwarium wbudowanego w szafę typu komandor, spadła z wysokości 65cm na ziemię, przeszła po wykładzinie w lini prostej najmniej 2,3m oraz później po płytkach na przedpokoju ponad pół metra?
Niestety wycieczka okazała się jej ostatnią wycieczką poza akwarium - szkoda bo nazwałbym ją MacGyver ;(

Ktoś miał podobną przygodę??
Pozdrawiam,
M.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2008, 19:32:34 »

Slyszalem o wychodzeniu krewetek z akwarium (np. przez naroznik akwa), ale sam nigdy tego nie widzialem... Shocked
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2008, 20:19:32 »

Samego wychodzenia nie widziałam, bo bym przecież złapała, ale ostatnio znaleźliśmy zasuszone truchło amanki w przedpokoju Sad

Z tym, że akwarium ma pokrywę szklaną, więc wyjść nie było tak bardzo trudno

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2008, 20:36:24 »

tak się dziwiłam wczoraj po wpuszczeniu kreweci do moich 5l. dlaczego wyskakują i przyczzepiają się do szyb...zasłoniłam akwa szybką i na całe szczęście bo rano były mokre ślady jakby ktoś w tą szybkę uderzał od środka

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2008, 21:01:22 »

Ale wiesz, krewetki normalnie tego nie robią, więc takie zachowanie jest niepokojące, może znaczyć, że coś jest nie tak w akwarium

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2008, 21:09:45 »

poczułam że to niepokojące wiec podkręciłam trochę filtr i zaczęly pływać jak szalone...większyłam ciut obroty choć różnicy zbyt wielkiej nie ma, ale teraz krewecie dokazują i pływają po calutkim krewetkarium...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2008, 21:14:28 »

Krewetki zyja przewaznie w rzekach, wiec lubia natleniona wode i jej prad... Byc moze to, ze wyskakuja jest symptomem zbyt niskiej zawartosci tlenu w wodzie... Roll Eyes
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2008, 20:47:52 »

A ja miałem inną historię z krewetkami "red cherry". Ma akwarium m.in. 25l a w nim danio pręgowane w ilości 4szt. oraz 4 młode ampularie i jedną krewetkę. Moja molinezja black molly urodziła kilkanaście młodych więc wyłowiłem je i umieściłem w tym akwarium w kojcu (kwadratowy pojemnik z bardzo drobnymi otworami przez które żadna rybcia nie mogłaby się przedostać). W jeden dzień tych molek miałem 12 a na nastepny dzień już tylko 5. Myślałem, że może ślimaki albo coś innego. A na trzeci dzień nie było już żadnej molki a za to krewetka zostawiła swój pancerz (czy jak to się tam nazywa). Dodam, że kojec nie był przykryty a wystawał ponad powierzchnię wody ok 2 cm. Wynike z tego, że ta "bestia" wyszła nad powierzchnię i weszła na obiad do kojca poczym wróciła do akwarium.  A i dodam jeszcze, że ta krewecia jest młodziutka i ma zaledwie ok. 0,7 cm.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 02, 2008, 21:03:19 »

Ma akwarium m.in. 25l a w nim danio pręgowane w ilości 4szt.

Ciutke za malo jak na danio... Ale jak maja sie dobrze to sie nie wtracam... Wink
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2008, 22:07:25 »

Ma akwarium m.in. 25l a w nim danio pręgowane w ilości 4szt.

Ciutke za malo jak na danio... Ale jak maja sie dobrze to sie nie wtracam... Wink

To z przymusu w celu ich ochrony a docelowo idą do 54l, ale...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16615.msg154486#new

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 05, 2008, 09:56:41 »

Nie wierzę, żeby malutka (zresztą nawet duża też) red cherry zeżarła zdrową żywą rybkę, choćby i najmniejszą.

Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 05, 2008, 11:10:00 »

Nie wierzę, żeby malutka (zresztą nawet duża też) red cherry zeżarła zdrową żywą rybkę, choćby i najmniejszą.

A wczoraj ta sama krewetka zeżarła mi ikrę danio pręgowanego Sad

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2008, 13:00:20 »

Ikra to co innego

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: