stephenking
Zainteresowany

|
 |
« : Wrzesień 01, 2008, 18:18:00 » |
|
Witam, historia: wracamy z działki a na srodku przedpokoju leży sobie martwa amano. Czy komuś więcej się zdarzyło, że krewetka wyskoczyła z akwarium wbudowanego w szafę typu komandor, spadła z wysokości 65cm na ziemię, przeszła po wykładzinie w lini prostej najmniej 2,3m oraz później po płytkach na przedpokoju ponad pół metra? Niestety wycieczka okazała się jej ostatnią wycieczką poza akwarium - szkoda bo nazwałbym ją MacGyver ;(
Ktoś miał podobną przygodę?? Pozdrawiam, M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2008, 19:32:34 » |
|
Slyszalem o wychodzeniu krewetek z akwarium (np. przez naroznik akwa), ale sam nigdy tego nie widzialem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2008, 20:19:32 » |
|
Samego wychodzenia nie widziałam, bo bym przecież złapała, ale ostatnio znaleźliśmy zasuszone truchło amanki w przedpokoju  Z tym, że akwarium ma pokrywę szklaną, więc wyjść nie było tak bardzo trudno
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2008, 20:36:24 » |
|
tak się dziwiłam wczoraj po wpuszczeniu kreweci do moich 5l. dlaczego wyskakują i przyczzepiają się do szyb...zasłoniłam akwa szybką i na całe szczęście bo rano były mokre ślady jakby ktoś w tą szybkę uderzał od środka
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2008, 21:01:22 » |
|
Ale wiesz, krewetki normalnie tego nie robią, więc takie zachowanie jest niepokojące, może znaczyć, że coś jest nie tak w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2008, 21:09:45 » |
|
poczułam że to niepokojące wiec podkręciłam trochę filtr i zaczęly pływać jak szalone...większyłam ciut obroty choć różnicy zbyt wielkiej nie ma, ale teraz krewecie dokazują i pływają po calutkim krewetkarium...
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2008, 21:14:28 » |
|
Krewetki zyja przewaznie w rzekach, wiec lubia natleniona wode i jej prad... Byc moze to, ze wyskakuja jest symptomem zbyt niskiej zawartosci tlenu w wodzie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2008, 20:47:52 » |
|
A ja miałem inną historię z krewetkami "red cherry". Ma akwarium m.in. 25l a w nim danio pręgowane w ilości 4szt. oraz 4 młode ampularie i jedną krewetkę. Moja molinezja black molly urodziła kilkanaście młodych więc wyłowiłem je i umieściłem w tym akwarium w kojcu (kwadratowy pojemnik z bardzo drobnymi otworami przez które żadna rybcia nie mogłaby się przedostać). W jeden dzień tych molek miałem 12 a na nastepny dzień już tylko 5. Myślałem, że może ślimaki albo coś innego. A na trzeci dzień nie było już żadnej molki a za to krewetka zostawiła swój pancerz (czy jak to się tam nazywa). Dodam, że kojec nie był przykryty a wystawał ponad powierzchnię wody ok 2 cm. Wynike z tego, że ta "bestia" wyszła nad powierzchnię i weszła na obiad do kojca poczym wróciła do akwarium. A i dodam jeszcze, że ta krewecia jest młodziutka i ma zaledwie ok. 0,7 cm.
|
|
|
|
|
|
Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 02, 2008, 21:03:19 » |
|
Ma akwarium m.in. 25l a w nim danio pręgowane w ilości 4szt. Ciutke za malo jak na danio... Ale jak maja sie dobrze to sie nie wtracam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2008, 22:07:25 » |
|
Ma akwarium m.in. 25l a w nim danio pręgowane w ilości 4szt. Ciutke za malo jak na danio... Ale jak maja sie dobrze to sie nie wtracam...  To z przymusu w celu ich ochrony a docelowo idą do 54l, ale... http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16615.msg154486#new
|
|
|
|
|
|
Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 05, 2008, 09:56:41 » |
|
Nie wierzę, żeby malutka (zresztą nawet duża też) red cherry zeżarła zdrową żywą rybkę, choćby i najmniejszą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 05, 2008, 11:10:00 » |
|
Nie wierzę, żeby malutka (zresztą nawet duża też) red cherry zeżarła zdrową żywą rybkę, choćby i najmniejszą.
A wczoraj ta sama krewetka zeżarła mi ikrę danio pręgowanego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2008, 13:00:20 » |
|
Ikra to co innego
|
|