Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Magicy  (Przeczytany 1172 razy)
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« : Październik 01, 2008, 06:45:35 »

Witam

Miałem okazję przez jakiś czas pracować z "Magikiem" akwariowym. Często gadaliśmy sobie o rybciach. Starszy Pan miał 300 l akwa z Dyskowcami. Nigdy nie badał wody. Coś tam zawsze robił i wiedział, że bedzie dobra jak to zrobi i jak właśnie w taki sposób to zrobi. Tajemnic oczywiście mi nie zdradzał, ale, aleee. Sprawa pierwsza jaką udało mi się ........ (szukam słowa)  .......... Chodzi o to, że w jego akwarium jest jakby selekcja poprzez dobór naturalny. Nigdy nie leczył ryb poza kwarantanną. Jak rybcia jest chora to musi widać zdechnąć. Tylko zdrowe rybcie mogą mieć małe rybcie, dzięki takiemu podejściu do sprawy jego dyskowce to okazy zdrowia, nie chorują, jedzą, rosną, mają dzieci i te dzieci mają kolejne. Raz na jakiś czas (nie powiedział jaki) podmienia 1/3 wody, lejąc ją prosto z kranu. Nie badając. Z tego co wiem to w akwa ma szyszki olchy, ale to już raczej powszechnie znany patent, u mnie też są. Co tam jeszcze robi?Huh.....Nie wiem. Undecided

Zatem.

Znacie jakiś sztuczki magiczki?

Akwarium ogólne 240l
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2008, 08:29:28 »

Sztuczki magiczne? Po prostu dobra woda w kranie i paletki z bardzo dobrą kondycją przystosowane do życia w tej wodzie. Wierz mi, zeby zabić paletkę to trzeba się nieźle nabiedzić, to jedne z bardziej wytrzymałych ryb. To jak z gupikami hodowlanymi. Co wpuszczę do siebie takiego to po jakimś czasie zdechnie a moje stare gupiki o dziwo przeżywają nawet w wiadrze ze ścinkami roślin. Jeśli paletkę się wydelikaci w zbiornikach sterylnych to potem łapie wszystko co się da a taka zahartowana ryba może nie wygląda jak te patelniaki na wystawach ale wytrzyma prawie wszystko.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: