Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wielkość ślimaka  (Przeczytany 5574 razy)
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« : Lipiec 20, 2004, 10:55:33 »

hej
dziś właśnie wyłowiłam z mojego akwa ślimaka... ma niecały cm długości... tzn. jakieś 8mm... i się zastanawiam czy już się mógł rozmnożyć :?:  :?:  :?:
dodam też że niecały tydzień temu zaraz po wsadzeniu nowych roślinek  wyciągnełam takiego malutkiego ślimaczka miał może 1-2mm, ale jest bardzo prawdopodobne że tamten nie był potomkiem tego co go dziś wyciągnęłam bo w końcu z nowymi roślinkami czasami coś sie do domu przynosi...

no ale najważnejsze jest czy ten duży (co go dziś wyłowiłam) mógł już wytworzyć potomstwo :?:  :?:  :?:

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2004, 11:13:19 »

jeśli znajdziesz jeszcze kilka egzemplarzy tego gatunku radziłbym przygotować plan awaryjny...
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2004, 15:42:06 »

a jaki to gatunek ślimaka ? Jeśli to zatoczki to gotuj się na plagę . O ile nie masz za słąbych roiślin nie są takie bardoz groźne bo np zjadają resztki pokarmu i w miejscach karmienia można trochę "regulować" ich populację łapiąc je na liść sparzony wodą kapusty. Najlepsze na ślimaki i tak pozostaną bocje... Pozdrawiam

112,25
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2004, 15:45:42 »

Cytat: Tramal
Najlepsze na ślimaki i tak pozostaną bocje...

...i kolcobrzuchy Smiley
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2004, 15:58:14 »

hmm...
właśnie wyciągnęłam drugiego ślimaka...   Sad
ale nie wiem jakie to sa ale nie są tego samego gatunku...
bo ten co rano "wyszedł" z akwa jest kształtu stożkowatego...
skorupa jest brązowa - może to mały winniczek Tongue
a ten co go właśnie wyjęłam to w kształcie spirali... ale ma jakies 3mm średnicy i jeszcze narazie przezroczysty pancerz...

przełozyłam je do słoika... zobaczymy czy więcej się w moim akwa znajdzie...

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2004, 16:43:25 »

Cytat: kristi_wawa

przełozyłam je do słoika... zobaczymy czy więcej się w moim akwa znajdzie...

Nie martw się Smiley Na pewno jeszcze ich trochę znajdziesz Smiley Jeśli masz spore akwa to pomyśl o bocjach.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2004, 19:47:00 »

ten w kształcie spirali to zapewnie zatoczek, ten podobny do nałego winniczka to będzie rozdętka - jedne i drugie bardzo szybko się namnażają i są uciążliwe. Jak będziesz miała szczęście to uda Ci się wszystkie odłowić i spokój... Ale to graniczy z cudem Wink (łatwiej w mniejszych akwariach)

112,25
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2004, 21:47:45 »

Dokładnie, ja sam regularnie wyciągam po trzy, cztery ślimaczki raz na dwa dni. W małym akwa to jeszcze nie jest syzyfowa praca.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 20, 2004, 21:55:02 »

mam nadzieję że sobie poradzę...
w razie czego bedę szukać pomocy w metodzie z marchewką  Smiley

dzięki wielkie za odp.  Cheesy

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2004, 22:03:21 »

lepsza od marchewki jest kapusta - wiem sprawdzałem , ale nie wolno jej dawać za duzo na noc bo zabiera sporo tlenu z wody.

112,25
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2004, 23:07:55 »

no nie.... kolejny  Sad

ten to zatoczek.... i już trochę większy niż tamten Sad

a z tą kapustą to jak?? tak samo jak z sałatą - poprostu sparzyć, czy może ugotować ??

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2004, 23:34:04 »

Wystarczy sparzyć. Pozdr.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2004, 19:07:58 »

sparz i włuś na dno w miejscu gdzie spada suchy pokatm bo tam siedza ślimaki, w ciągu dnia można dać nawet ze 3 liście kapusty ale na noc lepiej tylko fragment jednego liścia. sprawdzaj co pare godzin lub rano jak wstaniesz rano... Pozdr

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: