kristi_wawa
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 20, 2004, 10:55:33 » |
|
hej dziś właśnie wyłowiłam z mojego akwa ślimaka... ma niecały cm długości... tzn. jakieś 8mm... i się zastanawiam czy już się mógł rozmnożyć :?: :?: :?: dodam też że niecały tydzień temu zaraz po wsadzeniu nowych roślinek wyciągnełam takiego malutkiego ślimaczka miał może 1-2mm, ale jest bardzo prawdopodobne że tamten nie był potomkiem tego co go dziś wyciągnęłam bo w końcu z nowymi roślinkami czasami coś sie do domu przynosi...
no ale najważnejsze jest czy ten duży (co go dziś wyłowiłam) mógł już wytworzyć potomstwo :?: :?: :?:
|
|
|
|
|
|
You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2004, 11:13:19 » |
|
jeśli znajdziesz jeszcze kilka egzemplarzy tego gatunku radziłbym przygotować plan awaryjny...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2004, 15:42:06 » |
|
a jaki to gatunek ślimaka ? Jeśli to zatoczki to gotuj się na plagę . O ile nie masz za słąbych roiślin nie są takie bardoz groźne bo np zjadają resztki pokarmu i w miejscach karmienia można trochę "regulować" ich populację łapiąc je na liść sparzony wodą kapusty. Najlepsze na ślimaki i tak pozostaną bocje... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2004, 15:45:42 » |
|
Najlepsze na ślimaki i tak pozostaną bocje... ...i kolcobrzuchy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kristi_wawa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2004, 15:58:14 » |
|
hmm... właśnie wyciągnęłam drugiego ślimaka... ale nie wiem jakie to sa ale nie są tego samego gatunku... bo ten co rano "wyszedł" z akwa jest kształtu stożkowatego... skorupa jest brązowa - może to mały winniczek  a ten co go właśnie wyjęłam to w kształcie spirali... ale ma jakies 3mm średnicy i jeszcze narazie przezroczysty pancerz... przełozyłam je do słoika... zobaczymy czy więcej się w moim akwa znajdzie...
|
|
|
|
|
|
You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2004, 16:43:25 » |
|
przełozyłam je do słoika... zobaczymy czy więcej się w moim akwa znajdzie...
Nie martw się  Na pewno jeszcze ich trochę znajdziesz  Jeśli masz spore akwa to pomyśl o bocjach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2004, 19:47:00 » |
|
ten w kształcie spirali to zapewnie zatoczek, ten podobny do nałego winniczka to będzie rozdętka - jedne i drugie bardzo szybko się namnażają i są uciążliwe. Jak będziesz miała szczęście to uda Ci się wszystkie odłowić i spokój... Ale to graniczy z cudem  (łatwiej w mniejszych akwariach)
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2004, 21:47:45 » |
|
Dokładnie, ja sam regularnie wyciągam po trzy, cztery ślimaczki raz na dwa dni. W małym akwa to jeszcze nie jest syzyfowa praca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kristi_wawa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 20, 2004, 21:55:02 » |
|
mam nadzieję że sobie poradzę... w razie czego bedę szukać pomocy w metodzie z marchewką dzięki wielkie za odp. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2004, 22:03:21 » |
|
lepsza od marchewki jest kapusta - wiem sprawdzałem , ale nie wolno jej dawać za duzo na noc bo zabiera sporo tlenu z wody.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
kristi_wawa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2004, 23:07:55 » |
|
no nie.... kolejny ten to zatoczek.... i już trochę większy niż tamten  a z tą kapustą to jak?? tak samo jak z sałatą - poprostu sparzyć, czy może ugotować ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2004, 23:34:04 » |
|
Wystarczy sparzyć. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2004, 19:07:58 » |
|
sparz i włuś na dno w miejscu gdzie spada suchy pokatm bo tam siedza ślimaki, w ciągu dnia można dać nawet ze 3 liście kapusty ale na noc lepiej tylko fragment jednego liścia. sprawdzaj co pare godzin lub rano jak wstaniesz rano... Pozdr
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|