Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obskubany skalar...  (Przeczytany 3776 razy)
badyllek1993
Zainteresowany
**

« : Sierpień 29, 2008, 11:12:45 »

Witam.
Od razu pozwalam administratorom/moderatorom na przeniesienie tematu, do odpowiedniej dla niego kategorii.
Mam pewien problem w akwarium.
Mam dwa skalary (prawdopodobnie parka - mówił sprzedawca). Zaobserwowałem, że jednego z nich obskubuje mi samiczka brzanki różowej (miałem jeszcze dwa samce, ale zdechły), oraz drugi skalar.
Brzanka różowa ma gruby brzuch, ale przed chwilą przeczytałem na forum, że to ikra. Mam też inne gatunki rybek, ale nie zaobserwowałem, jakiego kol wiek zainteresowania skalarem (czyt. nie skubią go).
Co mam robić w takiej sytuacji, czy mam oddzielić skalara i czy mam dokupić samca dla brzanki?

Pozdrawiam i dziękuję.
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2008, 11:22:16 »

Ja czytałem w ulotce Sery, że NIE WOLNO trzymać brzanek różowych ze skalarami, gurami i innymi rybami
z długimi płetwami, bo one z natury bendom obskubywać im płetwy Undecided Undecided Undecided
Twój wybór: Brzanki, czy skalary.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2008, 11:27:03 »

a jakie masz akwarium(litraż)?? napisz jaką masz obsadę, jakie parametry wody,temp...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
badyllek1993
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2008, 11:40:37 »

Ale akwarium mam juz pół roku i pół roku brzanka była ze skalarami i żyli jakoś w zgodzie. Mogę oddzielić brzankę, tylko co z tym drugim skalarem, przestanie mi skubać?

Akwa 112l profil
temp. 26-27*C
pH 7.5

Obsada:
2 skalary,
2 mieczyki H.
2 molinezje
3 neonki
2 gupiki
glonojad -zbrojnik niebieski.
brzanka różowa
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2008, 23:08:45 »

brzanki i skalary to ryby stadne. podskubywanie się lub innych gatunków to próba podłączenia do swojego "stada" (w przypadku brzanki) i ustalenia hierarchii (skalary).
przy twoim litrażu polecam pozbyć się skalarów i brzanek, lub zwiększyć stado brzanek do min 8-10 szt, ale za to oddać noeonki i gupiki.
badyllek1993
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2008, 08:25:17 »

a jak bym oddzielił tą brzankę do innego akwa i dokupił jeszcze jedna samicę i samca?
Stariu
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2008, 19:47:52 »

Mógłbyś sprobować nie masz nic do stracenia Pozdro Smiley

Akwarium 80 litrów ;]
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2008, 23:13:16 »

Z tego co mi wiadomo, to brzanki to wredne ryby... Lepiej nie trzymac ich z dlugopletwymi i powolnymi rybami... Brzanka musi zrobic out. Roll Eyes
badyllek1993
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2008, 07:55:11 »

a jeszcze propo tej brzanki. To oddzielę ją, ale powiedzcie mi ile jeszcze rybek mam dokupić rybek i jakiej płci? (mam samiczkę)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: