Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mix pytan  (Przeczytany 1196 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« : Kwiecień 15, 2010, 18:28:12 »

chcialem sie zapytac o wasze zdanie a mianowicie
mam baniak postawiony od ponad 3miesiecy na bazie ziemi ogrodowej, keramzytu oraz torfu. Poczatkowo z niego LT chcialem zrobic, nie wiem czy nie odbiegam od tego bo zmodernizowalem oswietlenie od razu do 3x20W oraz ustawilem timery na okreslone godziny swiecenia, dodalem nocne oswietlenie a ostatnimi czasy mysle dosc powaznie nad komputerem i butla CO2 z elektrozaworem zeby kontrolowac pH
zamierzam takze wywiercic otwory na wentylatory zeby odprowadzac cieplo bo beda problemy w upalne dni z utrzymaniem 24-25*C

mam na chwile obecna filtr aqua szut 750 turbo i tak sie zastanawiam czy konieczne jest mechaniczne oczyszczanie tak bardzo dokladne skoro mam bardzo gesto obsadzony baniak roslinami? szczerze to nie raz probuje sie odchodow doszukac no i po prostu ich nie ma, a obsada nawet jeszcze wieksza jest:
10x brzanki sumatrzanskie
10x danio pregowane
2x gupiki
5x otosek
6x kirysek albinos
1x zbrojnik niebieski (samica)

co do filtra to czy konieczna by byla zmiana na kubelek? nie pytam czy lepsza bo wiem ze znacznie lepsza pod wieloma wzgledami technicznymi, ale pytam czy konieczna z racji ze LT to jest?

mam takze problemy z roslinami, stare liscie marnieja, najpierw robia sie kropki na calych lisciach a nastepnie w miejscach kropek dziurki, potem lisc zolknieje a nastepnie odpada. Gorne czesci roslin sa w bardzo dobrej kondycji.
wczesniej nawozilem tylko planta gainer pro makro. Teraz bede nawozil planta gainer classic z racji ze nie wiem konkretnie co jest przyczyna a dziala na szerokim spektrum.
podmiany wody regularnie co tydzien 15-20litrow a pojemnosc 112l brutto (80x35x40)
problemow z glonami nie mialem i nie mam, jedynie od swiatla dziennego drobne glony porobily sie w pewnym krotkim momencie czasu na przedniej szybie ale mechanicznie je usunalem i nie ma ich od tamtej pory.

Jakie porady aby kierunkowac dalej ten baniak na LT? co zmienic? co dodac?
dodam ze na pewno chce mocno roslinny baniak Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2010, 20:13:55 »

no LT to to nie jest i to jest pewne, zwiększone oświetlenie, dodatkowe nawożenie, w planach masz dozowanie co2 - najzwyczajniej to jest baniak roślinny na ziemi i tyle. Co do filtra to Diana napisała, iż w niektórych swoich LT ma tylko i wyłącznie głowice filtra co by ruch wody był i tyle. Teraz zależy co Ty chcesz mieć czy baniak roślinny na ziemi bo narazie imho w tym kierunku podążasz czy LT z krwi i kości. Jeśli to drugie to polecam właśnie książkę Diany Walstad "Rośliny w akwarium" - wyjątkowo ciekawa pozycja nawet dla tych, którzy LT nie są zainteresowani, wydaj te bodajże 40 zeta bo jest warto, tam masz wszystko na ten temat.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: