Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « rybki ocierają sie o kamyczki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki ocierają sie o kamyczki  (Przeczytany 2197 razy)
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« : Lipiec 07, 2008, 07:47:34 »

od soboty zaobserwowałem że moje rybcie ocierają się o piasek i kamyczki  Sad czy to jest oznaka choroby Huh jak mam ją leczyc , i czy może to byc wina nawozu do roślinek który kupiłem i podałem w sobotę nawóz to SERA FLORENA . Proszę o szybką pomoc

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2008, 09:04:22 »

tak było ale wtedy rybki miały śluz  w odchodach , dyszały pod powierzchnią  i wyszło na to że maja ospę u mnie rybki nie dysza , nie mają śluzu "ja nie zauważyłem a przypatrywałem się 3 godziny " i nie maja białych kropek
Ps. czy może podac do ogólnego zbiornika bo wszystkie rybki prawie tak robią MFC Huh??

112l
Obsada:
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2008, 10:30:27 »

Ja czytałam kilka wątków tego typu i mogą np mieć pasożyty

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 11, 2008, 12:29:17 »

albo mogą to być pierwsze objawy rybiej ospy... u mnie się też tak ocierały i później zaczęły im wyskakiwać kropeczki, poobserwuj je trochę, a jak będą miały białe kropeczki to kup im ichtiosan kosztuje około 4 zł Smiley a tu masz sposób postępowania z rybią ospą : http://www.moje-rybki.webpark.pl/Choroby/rybia_ospa.html
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2008, 15:26:25 »

Przestańcie się już kłócić czy było czy nie było...
Wiadomo także że wszystkie informacje mogą być w 20tomowej encyklopedii Britannica... Bez przesady,. forum nie jest dla leniwych ale po to aby dzielić się wiedzą i pomagać. Nie popadajmy w skrajności
Matii - napisz proszę: podmiany wody (częstość, ilość ), parametry..
To pomyślimy Smiley

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2008, 18:46:47 »

ocieranie było spowodowane nowym pokarmem lub nowym nawozem ale już jest wszystko ok  Grin Smiley Rybcie są zdrowe i pięknie wybarwione Wink

112l
Obsada:
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: