Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Welonka i "spuchnięte" oko?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welonka i "spuchnięte" oko?  (Przeczytany 3971 razy)
tomekbuszewski
Nowy
*

« : Lipiec 22, 2008, 14:23:37 »

Cześć.
Dziś siostra kupiła welonkę razem z akwarium (100l). Wrzuciliśmy ją, ale przed kilkoma godzinami zauważyłem, że jej lewe oko jest jakby spuchnięte. To znaczy, ma taką "bańkę" grubości ok. 4mm, szarą, i dopiero oko. Nie mogę zrobić zdjęcia, bo mam uszkodzony aparat. Tak czy inaczej, wygląda to dość nieciekawie, i chciałbym wiedzieć, czy to choroba, czy coś naturalnego, co minie? Ryba zachowuje się normalnie, jest ruchliwa, najadła się Cheesy
Dodam, że to nasza pierwsza rybka Smiley
Z góry dzięki za odpowiedź!
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2008, 14:47:03 »

Dzisiaj kupiliście akwarium i dzisiaj wpuściliście rybę? No nie. Woda musi odstać 2 tygodnie zanim wpusci się ryby.
Macie tam filtr?

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2008, 15:02:01 »

Dzisiaj kupiliście akwarium i dzisiaj wpuściliście rybę? No nie. Woda musi odstać 2 tygodnie zanim wpusci się ryby.
Macie tam filtr?

Zacytuje wypowiedz Emi z innego watku:

Plus jedynie za to ze duze akwa dla welonki!
Zrobiliscie wiele bledow.
Woda byl odstana? Czy od razu prosto z karnu? Nie karmi sie ryb od razy pierwszego dnia po zakupieniu, nie wrzuca sie ryb od razu po zalaniu itp...Koniecznie przeczytajcieie linki podane wyzej!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 15:09:55 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
tomekbuszewski
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2008, 15:59:16 »

Dzięki, przeglądnąłem wszystkie cztery linki, dokładniej przeczytam wieczorem. W każdym razie, bazowaliśmy na informacjach od sprzedawczyni z zoologicznego. Wyraźnie mówiła, żeby nalać wody z kranu, dała preparat do odchlorowania. Powiedziała też, by karmić rybkę dwa razy dziennie, dziś tylko raz, od jutra dwa razy - rano i wieczorem.
Czuję się trochę zakłopotany, bo mimo że rybka jest u nas dopiero chwilę, polubiłem ją i martwi mnie to podpuchnięte oko. Właśnie, wracając do sedna tematu - co to może być?
A, i mam nadzieję, że nie zdechnie?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2008, 16:51:22 »

na razie obserwujcie rybkę. to może być jakiś uraz przy transporcie.
jeśli sytuacja zacznie się pogarszać to znaczy, że mamy do czynienia z bakteriami lub wiciowcami. wtedy należy podać doustnie metronidazol.

czesio 11
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2008, 06:46:14 »

ja miałem tak samo tylko że z neonkiem i okazało się że w akwarium jest za mało jodu ja kupiłem ten preparat i jest OK Smiley                   http://www.allegro.pl/item399728309_tetra_aqua_vital_witaminy_100ml_od_ss_a.html                       
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: