Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zamiana akwa  (Przeczytany 2367 razy)
akiram
Nowy
*

« : Lipiec 20, 2008, 17:45:11 »

Zmianiam akwarium z 30 l na 60l. wiem juz ze musze posteppowac jak przy zakładaniui nowego akwa, ale jesli miałam juz odstana wode - 50l z czego czesc przez 3 tyg. to czy po zalaniu nowego akwa musze znów czekac ok 2 tyg??
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2008, 17:47:41 »

Jeżeli tamte ok.50L wody jest odstane to nie musisz czekać ;p Możesz wszystko zaczynać od razu Smiley
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2008, 18:04:24 »

Jeżeli tamte ok.50L wody jest odstane to nie musisz czekać ;p Możesz wszystko zaczynać od razu Smiley

Nie pisz głupot.
Woda odstana nadaje się jak najbardziej,ale należy postępować wtedy jak przy zakładaniu nowego akwarium i odczekać aż dojrzeje do wpuszczenia ryb.

Ja radzę przełożyć ci żwir ze starego już dojrzałego akwarium(specjalnie nawet go zbytnio niepłukać) i wodę z tego też akwarium zlać do nowego 60 litrowego.
Posadzić rośliny podłączyć stary filtr(niepłukać go) razem z nowym(przez jakieś 2 tygodnie niech pracują razem) i dolać preparatu sera nitrivec.W ten sposób przeniesiesz całą florę bakteryjną ze starego zbiornika do nowego i będzie to o wiele korzystniejsze niż rozróch o nowa.Powodzenia Smiley

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2008, 18:05:07 »

źle piszesz, poprostu wlej jakies 20 litrów wodyze starego akwarium i włóż nie myty filtr do nowego a nie trzeba bedzie nic czekac Smiley mozesz tez użyc starego podłoża

pozdro

mario27-28 był szybszy Cheesy

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2008, 18:16:08 »

Napisz cos o tym 30-to litrowym . Co , kto , jak itd w nim jest .
akiram
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2008, 17:44:27 »

ojć, troche szprzeczności tu widze Smiley narazie zlałam ta odstana wode, ok 20 l do nowego akwa, zwirek jest nowy, bo zmianiam aranżacje. a jesli chodzi o obsade 30l to jest standard raczej - platka, gupiki, neonki, glonek, molinezje. roslin nie znam, tylko rogatek i moczarka mi została w pamięci. no oczywiscie wyposazenie - oświetlenie, grzałka 25w, filtr aquael 280 i napowietrzacz. w zaszdaie to akwa tez mam nie długo bo jakies 2 msc nie liczac tych poczatków - zakładania.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2008, 11:47:18 »

Starą wodę z akwarium z rybami wraz ze starym filtrem przerzuć do nowego akwarium. Jak już wcześniej wspomniano: nie płucz filtrów przy przenoszeniu. Ryby możesz wpuścić od razu ale przez pierwsze 2 tygodnie karm je bardzo symbolicznie. Podmiana wody pierwsza po 4 dniach ok 20% zbiornika, następna znów po 4 dniach 30% zbiornika a następnie już normalnie co tydzień 20%. Monitoruj NO2. Pierwsze płukanie filtra nie wcześniej niż za 2-3 tygodnie. Zastosuj wspomniany wcześniej nitrivec albo bactozym.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: