Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prętnik opada na dno.  (Przeczytany 3257 razy)
Piotrek154d
Nowy
*

« : Lipiec 17, 2008, 15:28:09 »

Jeden z  prętników karłowatych opada na dno. Można rozpoznać że żyje tylko po tym że szybko rusza mordką. Oprócz tego ma postrzępione płetwy. Wiem że nieda się go uratować, ale może da się inne ryby. Naprawdę, niewiem co robić.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 15:57:44 wysłane przez Piotrek154d » Zapisane
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2008, 16:32:37 »

Już na pewno po nim właśnie pewnie kona... szkoda bo to bardzo ładna rybcia, miałem kiedyś gurami i tez mi padły Sad(
Może sprawdź parametry wody(twardośc,ph itd.) i napisz tu na forum a na pewno Ci pomożemy Smiley A może to sprawka jakiejś rybki którą gryzła prętnika ??Podaj też obsadę swojego akwarium Smiley Jeszcze nie jest za późno na inne  Wink Mam nadzieję że uda ci się je ocalić Smiley
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2008, 16:41:05 »

Piotrek, mnie się też niedawny czas temu wydawało, że część rybek kona, w tym również jeden prętnik, który teraz znowu śmiga po akwarium 140 litrów. Słuchaj rad doświadczonych akwarystów na tym forum, mam ogromną nadzieję, że pomogą Ci uratować rybkę (mnie pomogli). Bądź dobrej myśli Cheesy. Ja bardzo długi czas, cierpliwie leczyłam moje rybki i wierz mi, nie raz czułam pewność, że już po nich. Trzymam kciuki!

375 litrów
Piotrek154d
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2008, 19:03:39 »

Akwa112 l
3xprętnik (licząc chorego)
1xsum szklisty
2xneon (jeden z nich z wyleczoną martwicą płetw)
2xkirysek
4xglonojad
3x? (niedługo podam fotkę)

PH=8.3
(niemam sprzętu rzeby zmierzyć resztę parametrów Sad)
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2008, 19:53:59 »

Akwa112 l
3xprętnik (licząc chorego)
1xsum szklisty
2xneon (jeden z nich z wyleczoną martwicą płetw)
2xkirysek
4xglonojad
3x? (niedługo podam fotkę)

PH=8.3
(niemam sprzętu rzeby zmierzyć resztę parametrów Sad)
Kolego masz za duże ph do tych twoich rybek to powinno być ok.7-7,5ph są w sklepach preparaty do zmniejszania ph :)no np.AQUACID firmy "Zoolek"
Pójdziesz do sklepu na pewno ci coś dadzą ;p Ten preparat co wymieniłem u góry kosztuje na allegro 3,50zł czyli w takim normalnym sklepie gdzieś ok.5zł
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 19:57:33 wysłane przez Morfeusz04 » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2008, 19:58:43 »

Zgadzam sie z poprzednikiem. Ryby labiryntowe czesto choruja na przeziebienie blednika i puchline brzuszna. Dbaj o to, by temperatura powietrza nad powierzchnia wody byla taka jak wody. Mam nadzieje, ze masz pokrywe... Roll Eyes
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2008, 20:07:50 »

Zgadzam sie z poprzednikiem. Ryby labiryntowe czesto choruja na przeziebienie blednika i puchline brzuszna. Dbaj o to, by temperatura powietrza nad powierzchnia wody byla taka jak wody. Mam nadzieje, ze masz pokrywe... Roll Eyes
To jak się mam pokrywę to nie powinno byś problemów z powietrzem ??
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2008, 20:11:59 »

post ten jest niezrozumiały
a jeśli chodzi o ph to rzeczywiście za wysokie ale aby zmniejszać je tym preparatem który proponujesz morfeusz to trzeba znać resztę parametrów ( on nie jest chyba skuteczny przy kh wysokim jak się nie mylę lub czymś tam innym) ale jak by nie było to Ph najlepiej zmniejszyć poprzez podawanie Co2 a nie przez lanie chemi...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 20:19:14 wysłane przez ala » Zapisane

Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2008, 20:19:42 »

post ten jest niezrozumiały
a jeśli chodzi o ph to rzeczywiście za wysokie ale aby zmniejszać je tym preparatem który proponujesz morfeusz to trzeba znać resztę parametrów ( on nie jest chyba skuteczny przy kh wysokim jak się nie mylaę lub czymś tam innym) ale jak by nie było to Ph najlepiej zmniejszyć poprzez podawanie Co2 a nie przez lanie chemi...
chodziło mi o to czy jak się mam pokrywę to czy jest odpowiednie powietrze dla labiryntowców
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2008, 20:32:33 »

nadal treść nie jest dla mnie do końca jasna ale chyba sie domyślam o co biega... więc tak, pokrywa jest niezbędna przy hodowli ryb labiryntowych właśnie z powodów które wyjaśnił Mechanic.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2008, 20:39:53 »

pokrywa jest niezbędna przy hodowli ryb labiryntowych właśnie z powodów które wyjaśnił Mechanic.

Tym bardziej, ze chroni przed przedostaniem sie do akwarium cial obcych z powietrza, np. kurzu... Wink
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2008, 20:47:00 »

pokrywa jest niezbędna przy hodowli ryb labiryntowych właśnie z powodów które wyjaśnił Mechanic.

Tym bardziej, ze chroni przed przedostaniem sie do akwarium cial obcych z powietrza, np. kurzu... Wink
no i właśnie o to mi chodziło alu ;p
Piotrek154d
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 18, 2008, 09:18:04 »

Dzięki za pomoc. papa
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #13 : Lipiec 18, 2008, 09:39:21 »

Nie ma za co ;p Powiedz jak uda Ci się uratować prętniki  Wink
Piotrek154d