Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Kolejny raz glony: identyfikacja+likwidacja poprzez krewetki....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejny raz glony: identyfikacja+likwidacja poprzez krewetki....  (Przeczytany 1906 razy)
kid
Nowy
*

« : Czerwiec 29, 2008, 09:11:34 »

Witam serdecznie... posiadam akwarium 25l obsada 5 gupików + 4 danio pregowane. Od pewnego czasu zaczęły sie w nim tworzyć w niewielkiej ilości glony takie jak na załączonej fotce...

Z racji wielkości w akwarium nie mam żadnych czyścicieli typu kirys czy zbrojnik niebieski wiec pomyślałem nad kupieniem małych krewetek np. redchery które dbały by o porządek. I teraz pytanko czy krewetki poradzą sobie z tym rodzajem glonów które widac na zdjęciu...?? nie jest ich dużo ale strasznie nie lubie wszelkiego rodzaju glonów i chciał bym sie ich pozbyć...
Dzieki za wszelkie porady i sugestie...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2008, 09:14:25 wysłane przez kid » Zapisane
sebox16
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2008, 09:15:55 »

ja tyk glonow juz mam chyba na 25% roslin jest trudno sie ich pozbyc ja tez czekam na jakies pomysły
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2008, 10:09:10 »

podmieniaj codziennie 5 l wodę i odmul dno same znikną po 2 tygodniach
kid
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2008, 15:31:19 »

Czyli moge krewetki kupować??
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2008, 17:07:44 »

Co z tego że kupisz krewetki skoro glon będzie porastać coraz to nowe rośliny i przedmioty w akwarium. Proponuję znaleźć przyczynę pojawienia się nadmiernej ilości glonów i przyczynę zlikwidować. A krewetki to tylko pomoc w walce ze skutkami czyli glonami.

kid
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2008, 20:00:56 »

A kto powiedział że glon sie stale rozrasta?? jego ilość utrzymuje sie od pewnego czasu na stałym niewielkim poziomie ale mimo wszystko chce go zlikwidować...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2008, 22:03:51 »

Wygląda jak krasnorosty. Zmniejsz rybom racje żywnościowe, wyczyść porządnie filtr w wodzie spuszczonej z akwarium i rób podmianki o jakich pisał Turysta. Nie wiem czy redki Ci się krasnorostami zainteresują. Amano owszem ale są ciut za duże do takiego małego akwarium.

Kiryski nie żywią się glonami.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2008, 06:53:36 »

A kto powiedział że glon sie stale rozrasta??
Jak nie przypilnujesz glona to ci się rozrośnie i to szybciej niż myślisz. Dlatego należy szukać przyczyn pojawiania się glonów.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: