Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mineralna w akwa?  (Przeczytany 2167 razy)
Idd
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 28, 2008, 14:18:59 »

co sądzicie o wodzie mineralnej niegazowanej w akwarium?
np żywiec, kropla beskidu
Czy coś mogło by sie stać? Czy mogła by na przykład obniżyć ph, twardość wody albo podwyższyć? Mam ph ok 8 i zastanawiam się jak je obniżyć myślałam nad szyszkami olchy i liśćmi dębu ale nie wiem skąd je wziąć.

z góry dzięki za odpowiedź.

60l. , 25l. ; D
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2008, 14:31:32 »

Jak chcesz obniżyć ph i twardość to demineralizowana a nie mineralna. A szyszki i liście są w lesie Wink tylko nie zadzialaja przy twardej wodzie...

Idd
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2008, 15:08:56 »

twardej wody nie mam, ale mam wysokie ph.

a o mineralną pytam się ogólnie, bo chcę wiedzieć jak zachowałoby się akwarium, a nie dlatego, że chcę lać żeby obniżyć ph. Smiley

60l. , 25l. ; D
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2008, 15:48:53 »

woda destylowana , to najlepsze rozwiazanie , podawac przy podmianach , ja dawalem 50/50 z odstana jednodniowa kranowka  i pomoglo, z 8 spadlo (oczywiscie pomalu) na 6 a teraz leje tylko kranowke i mam ph5,5 bez zadnego dodatkowego ingerowania  papa

Idd
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2008, 13:08:03 »

a mniej wiecej ile podmian musiałeś zrobić, żeby spadło?

60l. , 25l. ; D
eirkir
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2008, 17:45:02 »

Ja tez mam pH 8. Wczoraj rano badalem i po zmierzeniu wlozylem korzen mopani do akwa. Myslalem, ze przez dobe chociaz minimalnie pH spadnie, ale niestety. Dzisiaj caly czas 8. Kupilem w sklepie srodek do obnizania pH w wodzie. Mam nadzieje, ze obnize w ten sposob pH. LINK: pH DOWN firmy API
Idd
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2008, 19:28:42 »

ja czytałam tutaj, że ph lepiej obniżyć środkami naturalnymi a nie chemią. dlatego nic nie kupowałam, a dziś albo jutro zacznę z wodą destylowaną. zobaczymy co z tego wyjdzie...

60l. , 25l. ; D
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 29, 2008, 19:30:17 »

Ja tez mam pH 8. Wczoraj rano badalem i po zmierzeniu wlozylem korzen mopani do akwa. Myslalem, ze przez dobe chociaz minimalnie pH spadnie, ale niestety. Dzisiaj caly czas 8. Kupilem w sklepie srodek do obnizania pH w wodzie. Mam nadzieje, ze obnize w ten sposob pH. LINK: pH DOWN firmy API

Nielej tego do wody.Najlepszy sposób na obniżenie Ph to CO2(butla,albo bimbrownia)Przy okazji rośliny będą ci rosły,a chemia pomoże ci ewentualnie na krótki okres do następnej podmiany.

ja czytałam tutaj, że ph lepiej obniżyć środkami naturalnymi a nie chemią. dlatego nic nie kupowałam, a dziś albo jutro zacznę z wodą destylowaną. zobaczymy co z tego wyjdzie...

To dobrze czytałeś.Wyżej napisałem że Co2 jest najlepsze,ale możesz do podmian używać też destylowanej i to powinno pomóc,tylko na dłuższą metę jest to uciążliwe i dość drogo wychodzi.Bimbrownia będzie chyba lepszym rozwiązaniem dla ciebie,tym bardziej że masz tylko 60l Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2008, 19:35:17 wysłane przez mario27-28 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: