Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112 L Azja czy Ameryka?  (Przeczytany 3229 razy)
BAdam
Zainteresowany
**

« : Maj 30, 2008, 07:14:16 »

Witajcie.
Jestem wlasnie na etapie zmiany obsady w akwa 112 L - welony wyjechaly na letnisko  Wink
Zastanawialem sie nad zbiornikiem na bazie Danio lub Neonow. I tak, jesli chodzi o Azje to planowalem ok. 8-10 Danio, 4-6 Brzanek (pieciopregich lub purpurowych) i ... No wlasnie, nie potrafie znalezc nic na dno, po za rybami, ktore wymagaja wiekszego akwa jak Bocja czy Labeo  Huh. Oczywiscie mam na mysli ryby, ktore MNIE sie podobaja. Artykol Szymona przeczytalem chyba kilkanascie razy  i nic  Sad
Wiec Ameryka - ok 20 Neonow Inesa lub czerwonych, para ramirezow, ok 6 Kiryskow i Otoski (tylko ze wzgledow pragmatycznych). Podpialem sie pod watek Piranhi w dziale Ameryka, ale tam cisze i spokoj  Sad. Wiec moze w tym dziale ktos podpowie jak nie popelnic zbyt wiele bledow np w doborze wystroju, roslin itp. Nurtuje mnie np jak zapewnic Neonom "mocno zarosniety zbiornik" przy "niezbyt mocnym oswietleniu", jakie dno wybrac, jakie oswietlenie (mam 2x18), ajkie rosliny?
Bardzo prosze o komentarze do obsady zarowno Azji jak i Ameryki - jeszcze czas na zmiane decyzji
Pozdrawiam   

gg 3483835
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2008, 08:38:24 »

Bocji masz wiele. Niektórym takie akwarium powinno wystarczyć - np. kubotai. Poza tym oczywiście piskorki.
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2008, 18:11:52 »

ja bym sie pokusił o Ameryke większy wybór rybek Wink i a o obsadę to 15-20 neonków innesa , 3-4 piskorki ,  2 parki ramirezek lub 1+3 kakadu Grin Grin Grin

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
BAdam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2008, 20:48:21 »

Akwarium juz wystartowalo 2 dni temu. Zobaczymy co z tego bedzie

gg 3483835
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2008, 08:16:03 »

BAdam, podaj parametry wody. Bez tego doradzanie obsady jest bezcelowe bo nie wiemy jaką masz wodę w tym akwrium a jak wiadomo każda ryba ma swoje wymagania.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
BAdam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2008, 08:49:09 »

Jak napisalem powyzej zbiornik juz wystartowal. Zdecydowalem sie na ameryke nie rzucajac sie jednak na konkretny biotop. Byc moze kidys .... Zbiornik obsadzony roslinami z ameryk, tak jak pisalem w watku o oswietleniu w 112l - "bakopa karolinska i monnieri, zabienice, ludwigie, alternatea i cabomba karolinska. CO2 z bimbrowni. Woda o twardosci odpowiednio 4 i 7 st, pH 7,0." Filtracja tetra 600 z dodanym wkladem torfowym. Mam nadzieje, ze CO2 i torf zakwasza wode. Parametry podane wyzej to prawie czysta slaska kranowka. Zbiornik wystartowal na podlozu rataja, ok 40l wody ze starego akwarium, filtr pracowal w poprzednim zbiorniku ok 9 m-cy i oczywiscie zostal przemyty w wodzie ze zbiornika.
Planowana obsada to ok 20 - 30 neonow Inesa, ok 6 kiryskow i byc moze remirezki. Troche boje sie o to dno - jest bardzo lekkie :/

gg 3483835
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2008, 08:56:42 »

twardosci odpowiednio 4 i 7 st, pH 7,0...
...czysta slaska kranowka.

Dobrze, ze nie widzisz teraz tej zazdrości na mojej twarzy  Grin

Moja "czysta śląska kranówka" to twardości odpowiednio 15 i 17 st a ph 0k 7,2.

Nie myślałeś o jakichś innych kąsaczach?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 08:59:00 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

BAdam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2008, 08:59:50 »

Podjedz do Rudy z beczka to chetnie Ci naleje. Daleko nie macie Smiley. Albo poslij Seboos'ia Wink

Inne kasacze? Raczej nie. Od samego poczatku, w kilku watkach (przyznaje bez bicia, ze zasmiecam forum) zastanawialem sie nad obsada na bazie danio ew. neonow. Po kilkunasu wieczorach z laptokiem na kolanach i kilku nocach padlo jednak na ameryke i neony. Ale zbiornik jeszcze niezasiedlony.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 09:03:29 wysłane przez BAdam » Zapisane

gg 3483835
BAdam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2008, 21:52:30 »

Na dzien dzisiejszy zbiornik wyglada tak:

Wyniki pomiaru wody po 3 dniach od zalania:            Pomiary po 9 dniach:
pH    -  7.5                                                          pH   - 7,0
NO3  - 12,5 mg/l                                                  NO3 - 12,5
NO2  < 0,3   mg/l                                                NO2 <0,3
kH    - 3   st                                                        kH    - 4 st
gH    - 10 st                                                        gH    -11st

Jak tylko pojawi sie pelna obsada przeniose ten post do "Nasze akwaria"

Wciaz czekam na kazda uwage
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2008, 19:43:08 wysłane przez BAdam » Zapisane

gg 3483835
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2008, 14:02:44 »

Przed zasiedleniem NO2 musi być 0.

Zamiast Ophiopogon japonicus wsadź jakieś zwartki (cryprocoryne) albo strzałkę (sagittaria subulata). Ophiopogon japonicus jest rośliną błotną i nie wytrzymuje zbyt długo pod wodą.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2008, 14:05:21 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: