Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: brazowa Cryptocoryna  (Przeczytany 4135 razy)
Gottii
Nowy
*

« : Lipiec 16, 2004, 07:29:06 »

witam zakupilem te roslinke jakies 2 mc temu w sklepie miala kilka malych lisci pieknie wybarwionych na zielono, u mnie zaczela rosnac dosc szybko liscie sa kolosalnych rozmiarow zreszta cala stala sie imponujacych rozmiarow ale co mnie nie pokoi to to ze jej liscie nie sa jusz zielone lecz brazowe i widac w nich nitki po jakims czasie dopiero wybarwia sie na zielono lecz tesz nei do konca i pozostaje brazowawo zielonkawa. Nie daje jej zadnych nawozow. oswietlam 2 x 30 swiatlo biale i teraz pytanko czy brak jej nawozow czy swiatlo mam do bani czy cos jeszcze mam do bani

Akwa 112
- 1x mieczyk Hellera
- 2x brzanka Sumatrzańska
- 2x brzanka Mszysta
- 3x brzanka Brokatowa
- 2x brzanka Różowa
- 7x neonek Innesa
- 4x zbrojnik niebieski
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2004, 12:12:19 »

ja mam tą roślinke od roku ale nie spotkałem ise z takim czymś mi puściłą korzenie po ponad 5 mci czasem rośnie szybko czasem wolno najczęścije miałem tak że mi duże liście poprostu gniły a używam AquaPlanetB

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2004, 12:56:26 »

Kryptokoryn (zwartek) jest dużo gatunków, niektóre z nich w zależności od warunków oświetleniowych mają bardziej lub mniej brązowy odcień, no i rosną szybciej lub wolniej.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Gottii
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2004, 12:59:00 »

no tak ale co zrobic by i jakie warunki jej zapewnic by miala zielone listy a nie brazowawe ??

Akwa 112
- 1x mieczyk Hellera
- 2x brzanka Sumatrzańska
- 2x brzanka Mszysta
- 3x brzanka Brokatowa
- 2x brzanka Różowa
- 7x neonek Innesa
- 4x zbrojnik niebieski
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2004, 13:11:15 »

To chyba normalne, u mnie są takie prawie wszystkie rośliny.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2004, 14:03:07 »

u mnie zwartka zawsze jest zielona tylko naprawde jak sa stare liscie to nagle korzeń sie przerywa i liść gnije mi wtedy a oświetlenie nie mam wcale takie mocne

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2004, 15:12:00 »

Wiekszość roślin (tj. żabienice, anubiasy, zwartki itp.) nie jest uprawianych w wodzie tylko na powierzchni w dużej wilgotnośći (czesto zraszane), dlatego potrzebują troche czasu aby zaklimatyzowac sie w akwarium, nie zawsze jednak beda miały taki kolor czy kształt lisci jak w momencie kupna.U mnie ze zwartkami sytuacja wyglada podobnie jak u ciebie, chciaż czesc z nich zaczyna pomału nabierac prawidłowych barw.

385 l - dyskowce
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2004, 20:09:34 »

Sam mam tą zwartkę no i umnie liscie tez są raz zielone a raz brązowe ale to i moze dobrze bo wyróznia się troche na tle innych roslin.

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 21, 2004, 12:16:37 »

Mam skupisko zwartki płożacej (nie znam anzwy gatunku) i niektóre liście są brązowe a niektóre zielone i fajnie to wygląda. A wysokie kryptokoryny które też mam są od spodu brązower a z wierzchu lekko zielonkawe, choć to moze przez glony Tongue

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2004, 21:17:33 »

Czegoś tu nie rozumiem. Kryptokoryna = zwartka?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2004, 21:40:29 »

Cytat: Przem
... Kryptokoryna = zwartka?

Dokładnie : cryptocoryna (nazw. łac) = zwartka (nazw. pol) to tak jak echinodorus i żabienica.Jest wiele roślin które mają nazewnictwo polskie.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: