jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« : Czerwiec 26, 2008, 12:27:50 » |
|
Byłam dzisiaj w największym sklepie w moim mieście. Mnóstwo rybek. Większości nazw nie znałam, ale zaciekawiło mnie coś. Patrze w jednym akwarium pływa z 30 neonków, pływa i wyglądają na zdrowe a spojrzałam na termometr to woda miała w nim 29 stopni. To samo kardynałki. Przecież one potrzebują max 23stopnie. Jeszcze jedna sprawa bojowniki większość z nich była blada, jakby straciła kolor i do tego postrzępione płetwy. Jeden wygladal jak normalny bojownik z ładnymi płetwami i żywo czerwonym kolorem. Czy bojowniki były chore czy takie porostu miały kolory? Reszta rybek była naprawdę ok i w dobrej formie a każde akwarium miało po 28-29stopni
|
|
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2008, 12:31:15 » |
|
Temperatury które przyjmuje sie dla rybek to temperatury optymalne - w innych też rybki mogą żyć, szczególnie jeśli to na chwilę tylko;) W sklepach jest duży "przerób" rybek więc te które widziałaś za pare dni już będą pływały w jakimś domowym zbiorniku lub w rybim raju;)
|
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2008, 12:37:33 » |
|
Tyle ze jest lato i raczej temperatura w domach nie spadnie w dzień do mniej niż 25 stopni przez najbliższe miesiące i kazda rybka przetrzyma taka temperaturę?
|
|
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2008, 13:03:38 » |
|
Nie każda. Natomiast moje neony żyją ostatnio w średniej temp 28 stopni. Przez większość ich pobytu u mnie tak jest (zwłaszcza latem, wtedy nawet więcej) a są już u mnie jakieś 2 lata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2008, 13:13:04 » |
|
Bardzo mi sie podobają neonki ale byłam pewna, że ze względu na wysoka temperaturę w lato są dość kłopotliwe. A co z tymi bojownikami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2008, 13:14:39 » |
|
neonki innesa nie strawią tak wysokiej temperatury na długo co innego neon czerwony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2008, 13:15:53 » |
|
Turysta - na długo czyli  Bo moje trawią już prawie 2 lata, rosną, są żywe i spore (ok 3-4 cm) jemioluszka - a były te bojowniki w kubkach  (założe sie o browarka że tak)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2008, 13:18:41 » |
|
Trudno powiedzieć moje innesi nie trawią 28 straciłem tak parę sztuk od czasu gdy zjechałem na max 26 jest ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2008, 13:26:35 » |
|
Ja myślę, ze po prostu stopniowe przyzwyczajanie do temp, do tego spadki w nocy i będzie ok. Natomiast jeśli koleżanka chce trzymać neony + inne ryby (zbrojniki, kiryski itp) to jeśli te wysokie temp będą okresowe to wszystko będzie OK. Bardziej obawiałbym się spadku temp poniżej 25 stopni, niż wyższych temp. Moje zbrojniki, paletki, neony i kiryski mają ok 28 (teraz przez lato więcej) i jest ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 26, 2008, 13:40:59 » |
|
Raz tylko widziałam reakcję naszych neonów na wysoką temperaturę. Podczas prac przy akwarium, prawdopodobnie podczas wycinania roślin przekręcił nam się termostat w grzałce. Przychodzę z pracy, patrzę na rybki a neonki jakieś takie ospałe pływają tylko z prądem wody (pozycja normalna, pozioma, na środku akwarium) ale były tak ospałe, ze nie przeciwstawiały się prądowi. Reszta ryb - ok ale oddychają dość szybko. Myślę - ki diabeł?! Filtr ok, dotknęłam go - działa, woda z deszczowni leci, otworzyłam klapkę a tu ciepło jak w saunie, kontrola temperatury - olaboga - 34 stopnie czyli grzałka dawała na maksa od prawie 24 h. Odłączyłam gadzinę, temperatura spadła do stałych 28, podłączyłam dodatkowe napowietrzanie na kilka godzin, ryby powróciły do swojego normalnego zachowania. Strat - zero.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2008, 14:14:24 » |
|
Bojowniki były w takich małych akwariach w sumie kubki to tez dobre określenie. Reszta bojowników (samice i okazy dzikie) były trzymane w normalnym akwarium. Ale co z tymi kolorami? Zawsze myślałam ze bojownik może być intensywnie czerwony lub granatowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2008, 14:51:04 » |
|
Bojowniki były w takich małych akwariach w sumie kubki to tez dobre określenie.
Browarek  Ale co z tymi kolorami? Zawsze myślałam ze bojownik może być intensywnie czerwony lub granatowy
1. Zakładam że te blade to w tych kubeczkach - oto co potrafi zrobić stres i nieodpowiednie warunki 2. Bojownik wcale nie musi być czerwony czy niebieski. Tak naprawdę ta kolorystyka to odmiana hodowlana. Osobiście widzałem już kilka bojowników, w tym "złotego". Tak samo płetwy - niektóre tak po prostu mają (ale to widać czy to taka odmiana, czy efekt choroby) Zerknij tutaj - zobacz ile odmian barwnych i form http://images.google.pl/images?um=1&hl=pl&lr=&q=bojownik+wspania%C5%82y&start=20&sa=N&ndsp=20P.S. Czasem troszkę warto samemu poszukać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2008, 15:27:00 » |
|
To chyba były chore. Żal mi ich. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wampi129
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 28, 2008, 19:39:54 » |
|
Bojownika mogły miec taką kolorystykę .. a postrzepione płetwy nie muszą być objawem choroby ... może to taki gatunek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 28, 2008, 20:06:24 » |
|
Bez fotki mozemy tylko gdybać, bojownki występują w najróżniejszych kolorach, są jasne i ciemne, nawet białe i mieszanki kolorów. A co do płetw, to są różne formy płetw bojowników, w tym też forma strzępiasta (crowntail) - ostatnio są bardzo popularne.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|