Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Baktopur ,postępowanie po leczeniu.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Baktopur ,postępowanie po leczeniu.  (Przeczytany 7737 razy)
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 10, 2008, 22:23:37 »

Jeżeli nie ma oznak choroby to nie stosować.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 10, 2008, 22:26:23 »

Dziękuję za odpowiedź, wiem, że dotyczyła posta, którego treść zmieniłam, ponieważ odpowiedź na poprzedniego otrzymałam na innym temacie forum. Czy baktopur działa na nicienie?

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 10, 2008, 22:40:26 »

W lekarstwach Sery się za bardzo nie orientuję, ale wiem że Baktopur jest na infekcje bakteryjne, pleśniawki itd. Nicienie to pasożyty. W zoologach na nicienie możesz kupić Capitox Zooleka lub Discus Sept Tropicala. W aptece na receptę możesz dostać metronidazol, o którym ktoś już wcześniej wspominał. Z tego co się orientuję, to nie masz pewnosci czy skalary rzeczywiście maja nicienie - na razie odradzam stosować, nicienie nie są takie straszne, z dnia na dzień z  ich powod skalar nie padnie. Lecz tylko wtedy gdy masz pewność co do choroby, szczególnie w ogólnym akwa.

lucynamak
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 12, 2008, 21:57:44 »

Witam.Minęło 12 dni po leczeniu ;szkolnych ; rybek. Ogólnie rybcie wyglądają dobrze,apetyt mają oogromny ,są spokojne , ale rekinek cały czas ma  malutką ;watkę;  na pyszczku .Ponieważ mykopur można podawać profilaktycznie, dalam go w 7 dniu po leczeniu( ale chyba za mało-20 kropli na 200l), na drugi dzień węgiel 3 godz.. podmiana1/3 wody + świeży węgiel na dobę .Po tym pogoily sie rany u suma , i prawie zniknął guzek rekinkowi.
W poniedziałek jeszcze raz to powtórzę. papa
ps. Sebos ,byłam na dwóch spotkaniach WTA , poświęconych zorganizowaniu  dla dzieci ;Wieczoru marzeń; w ZOO.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: