Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rosliny,nawozy, pomoc  (Przeczytany 1188 razy)
pinczo
Nowy
*

« : Maj 25, 2008, 17:39:36 »

czesc
mam akwarim 350 l narazie jest puste .
planuje je zagospodarowac wiec pytam jakie roslinki i ile sztuk ,jaki nawoz do podłoza a jaki do wody ?co proponujecie
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2008, 18:25:18 »

Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od wielu czynników np. jakim oświetleniem dysponujesz, bo jedne rośliny są mniej światłolubne, inne mają pod tym względem wyższe wymagania, jedne rośliny pobierają więcej składników z podłoża inne ze słupa wody, te drugie zadowoli nawóz płynny, tym pierwszym potrzebne dodatki do podłoża bądź specjalistyczne podłoże dla roślin. Bardzo istotna jest obsada ryb, niektóre lubią gęsto zarośnięte zbiorniki a przy innych w ogóle nie utrzymasz roślin bo zostaną wykopane lub obgryzione.
Przemyśl i zdecyduj jaki typ  akwarium chciałbyś stworzyć, jakie ryby hodować, jakim sprzętem dysponujesz lub planujesz zakupić /rodzaj i ilość oświetlenia,filtracja, co2/ i jak już będziesz miał jakąś wizję swojego zbiornika to wtedy ci pomożemy odpowiadając na konkretne pytania.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 18:27:04 wysłane przez mania40 » Zapisane
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2008, 18:46:36 »

czesc
mam akwarim 350 l narazie jest puste

I chwała ci za to.Woda musi dojrzeć(trwa to ok.3 tygodnie),ale chyba o tym wiesz skoro nic jeszcze niewpuściłeś.
Co do wyboru roślin to zależy jakie masz światło.Żeby rośliny dobrze rosły(te bardziej wymagające) to musisz mieć 0,5W/L
Jak masz mniej to też ci będą rosły tylko niewszystkie i nietak szybko.Na początek nielej żadnych nawozów bo glony ci na tym wyrosną.
Jak posadzisz rośliny to pod korzenie wsadź kulki gliniano-torfowe.Myślę że na rośliny musisz wydać na początek jakieś 100-150zł.
(w zoologicznym drożyzna,kup przez internet)Pomyśl też o jakimś większym korzeniu.Popatrz na akwaria urzytkowników forum w galerii,i może sobie coś podpatrzysz co ci się podoba Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 07:05:04 wysłane przez Seboos » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: