Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Brzanka różowa. Sczerniałe płetwy.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanka różowa. Sczerniałe płetwy.  (Przeczytany 1615 razy)
Befsztyk
Nowy
*

« : Maj 19, 2008, 11:17:54 »

Czołem. Mam kłopocik z brzanką. Przy ostatniej podmianie wody zauważyłam, że sczerniały jej płetwy oraz cały grzbiet.  Zachowywała się zupełnie normalnie. Po niedługim czasie kolor szaroczarny zniknął z grzbietu. Jest ciągle obecny na końcówkach płetw. Nie zaobserwowałam żadnych zmian zachowania.
Jakieś pomysły? Zdarzenie zaszło w zeszłym tygodniu. Żadnej innej rybce nie przytrafiło się nic takiego.

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2008, 11:41:33 »

Według mnie czarne ubarwienie końcówek płetw jest w przypadku brzanek normalne - moje mają to samo a na różnych zdjęciach też możesz się z czymś takim spotkać. Według mnie jest to związane z dojrzewaniem rybek i ich okresami godowymi (które mogą być stymulowane podmianami wody). Przy czym u mnie ubarwienie to może mieć różną intensywność - także jeżeli nie dzieje się nic innego ja bym nie panikował, bo to raczej nie choroba Smiley. [no chyba że i jak się dowiem czegoś nowego Wink]
Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2008, 11:48:47 »

Wiesz deexer- masz rację. poprzeglądałam fotki w necie i powiem Ci, że faktycznie- teraz ta moja brzanka jest bardziej podobna do brzanki Smiley
Zaniepokoiło mnie to , ponieważ zaszlo w takim tempie. Gdy wybierałam wode z akwarium była po prostu pomarańczowa. Gdy dolewałam nowej- zrobiła się nagle w polowie czarna.
Peace.  Afro

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2008, 13:50:54 »

Ja zauważyłem, że moje branki dość intensywnie reagują na zmianę parametrów wody (nawet taką przy podmnianie), jeżeli do tego dojdzie jakieś nawożenie w płynie, potrafią być zabawnie nadpobudliwe i wybarwiać się mniej lub bardziej intensywnie, także przyzwyczaj się Smiley - brzanki różowe to jedne z moich ulubionych ryb, bo wprowadzają pozytywny zamęt Smiley.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2008, 19:52:02 »

Dziś miałem tarło brzanek i samce miały bardzo intensywny czarny kolor na płetwach Wink. Na co dzień kolor ten jest trroche bladszy Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: