|
BeStol
|
 |
« : Czerwiec 08, 2008, 13:00:41 » |
|
Czy w czasie kwarantanny podmieniać wodę rybkom? Zgodnie z radami forumowiczów przystąpiłam do leczenia rybek. Czy w trakcie leczenia podmieniać im wodę?
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2008, 19:34:46 » |
|
Przeglądając Twoje wątki, sądzę iż chodzi o kwarantannę skalarów. Po kilku dniach leczenia, zrób podmiankę ok. 50% wody (oczywiście na odstaną). Obserwuj rybki. Jeśli mają nadal objawy chorobowe dodaj kolejną dawkę leku. Jeśli nie mają objawów, pozostaw je w zbiorniku kwarantannowym przez ok. 2 tygodnie. Podawaj im witaminy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2008, 21:56:26 » |
|
Skalary przeniosłam dziś ok 16 z powrotem do ogólnego zbiornika, nie wiem czy to dobrze, ale tak poradzono mi w sklepie. Powiedzieli mi, że białe plamki na płetwach skalarów mogą być naturalne. Odchody poprawiły się, tylko na początku są lekko śluzowate potem przechodzą w normalne (poza tym bez podłoża odchody walały się po całej wodzie). W akwarium do kwarantanny skalary były 5 dni. Zastosowałam bactopur sery i zrobiłam 2 razy kąpiele krótkotrwałe (było to dla mnie i dla rybek bardzo stresujące). Nie wiem, czy już był czas na powrót skalarów do ogólnego, ale nie wiedziałam co robić dalej i czułam się bezradna (Twoją wiadomość niestety przeczytałam dopiero po przeniesieniu skalarów :-((( Czy powinnam zadbać teraz jakoś o ogólny zbiornik? Czy powinnam dodać do niego jakiś lek po wpuszczeniu skalarów?
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2008, 22:16:13 » |
|
Na razie nic nie dodawaj. Obserwuj rybki. Miejmy nadzieję, że będzie wszystko ok. Podawaj rybom witaminy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 22:22:18 » |
|
Witaminy? Dotąd podawałam pokarmy tetra (różnorodne). Jakie witaminy mam podawać?
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2008, 19:26:19 » |
|
Jeśli karmisz pokarmami tetry to ok - większość z nich zawiera też witaminy. Można ewentualnie dodać witaminy w płynie np. sera fishtamin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|