Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ryby tracą płetwy i zdychają! Pomocy!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby tracą płetwy i zdychają! Pomocy!  (Przeczytany 5260 razy)
madzix1
Nowy
*

« : Maj 17, 2008, 14:38:48 »

Witam!
Posiadam akwarium 50l. Na początku kupiłam 8 neonków i glonojada. Po tygodniu neonki zaczęły tracić ogony i zdychać, ale było to chyba  też spowodowane złą jakością wody. Filtr miał za starą gąbkę. Wymieniłam gąbkę w filtrze i kupiłam preparat do odkażania wody w akwarium. Dokupiłam także dwie molinezje. Wszystko było wporządku, na tafli wody nie było już "kożucha". Rybki były żwawe, ale jedna molinezja nagle znikła i po ok 6h znalazła się nieżywa i cała wyblakła(prawie biała). Po kilku dniach kupiłam jeszcze dwa piękne mieczyki i bocję wspaniałą. Wszystko też było ok, ale do czasu. Chyba po dwóch dniach jeden z mieczyków zaczął mieć wyblakły, żółty i jakby poszarpany ogon. Na drugi dzień zdechł. Teraz kolejny mieczyk stracił jedną płetwę i "stoi" w miejscu... Nie wiem co się dzieje. Czy mogę mieć agresywnego glonojada? Tylko, że nic nie widać by mógł atakować ryby. A może to wina roślinek? Proszę o poradę  Sad
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2008, 15:44:48 »

Na przyszlosc pamietaj ze bocja wspaniala i mieczyki sa za duze do kwa 50l!

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 17:35:56 »

powiedz chociarz jaki to glonojad zbrojnik niebieski??
madzix1
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2008, 19:04:32 »

Już chyba wiem jaka jest tego przyczyna... martwica ;/ Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem i już na przyszłość będę pamiętała, że mieczyki i bocje są za duże do mego akwarium. Ale kiedyś też miałam takie same rybki i były zdrowe oraz żwawe. Pozdrawiam  Wink
P.S. Jeżeli ktoś wie jaki jest najlepszy sposób na MARTWICĘ to bardzo proszę o pomoc.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2008, 20:56:30 »

Tak to pewnie martwica.Leczy się ją bactopurem 1 tab na 50l wody,resztę doczytasz na ulotce.Masz tu link  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15086.0i poszukaj jak z tego wybrnąć.Akwarium pewnie niedojrzewało też poczytaj o tym.Zbrojnik(glonojad) nieatakuje innych ryb.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2008, 20:59:49 wysłane przez mario27-28 » Zapisane

jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2008, 22:28:11 »

zbrojnik to raczej moze ci zatakować korzen
Blassius
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2008, 13:20:04 »

Martwica płetw - "fin rot" niszczy je doprowadzając często do całkowitego rozkładu. Jest to wina bakterii które atakują płetwy ryb najczęściej ogonową. Słabe rezultaty leczenia - najlepiej wymienić wodę i wzbogacić w odpowiednie sole mineralne. bactopur zahamuje rozwuj bakterii ale nie usunie ich ze zbiornika.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: