Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak zabezpieczyć bocje?  (Przeczytany 2577 razy)
chris009
Nowy
*

« : Maj 08, 2008, 16:04:44 »

Witam  Wink

Planuję trzymać w akwarium bocje wspaniałe, czytałem na forum że, te rybki często chorują
 na ospę.  Sad Czytałem również o kwarantannie i stwierdziłem że muszą one zamieszkać jako pierwsze.
Chciałbym bardzo oszczędzić bocjom problemów.

Co powinienem zrobić?  od razu podnieść temperaturę? dodać jakiś lek do wody za nim wpuszczę tam ryby?

Pozdrawiam

140ll
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2008, 20:10:31 »

Jeśli maja to być pierwsze ryby w akwarium to jak poprostu wpuściłbym je, poczekał jakieś 3 tygodnie i zobaczył co sie stanie. Jeśli pojawiłyby się objawy ospy to wtedy zacząłbym leczenie. W swoim akwarium mam dwie bocje wspaniałe i to właśnie one przywlekły mi ospę, Czytałem gdzieś, że większość bocji sprzedawanych w sklepach jest zarażona tą chorobą. Dobrze jest w takim wypadku, tak jak napisałeś, kupić te ryby jako pierwsze do zbiornika albo poprostu poddać je kwarantannie w innym zbiorniku.

A tak na marginesie to naprawde fajne rybki. Moje już wyzdrowiały i teraz fajnie śmigają po akwarium Smiley

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2008, 22:20:08 »

Zadbaj o ich dobre samopoczucie. Przede wszystkim przygotuj im odpowiednio zbiornik. Musisz zrobić kryjówki, w których bocje uwielbiają przebywać. Najlepiej kupić przynajmniej trzy osobniki. W grupie czują się zdecydowanie lepiej. Pamiętaj, że ryby te dorastają w akwarium do ok. 15cm. Na początku może rzeczywiście być problem z ospą. W przypadku choroby lepiej chyba je leczyć solą niż chemią (bocje są dość wrażliwe na chemię). Ja wprowadzałem bocje dwa razy i w obu przypadkach miały ospę. Za pierwszym razem zastosowałem chemię i nie obyło się bez strat. W drugim wyleczyłem je temperaturą i solą. Trwało to dłużej, ale przeżyły wszystkie. Jeśli się zaaklimatyzują w akwarium są bardzo wdzięcznymi i wytrzymałymi rybami.
chris009
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2008, 08:18:35 »

dzięki za rady na pewno skorzystam Cheesy
wpuszczę je jako pierwsze i będę trzymał kciuki  Wink
a tak o tej soli zapytam się jeszcze, czy ona nie szkodzi roślinom i zdrowym rybą?
jak się jej później pozbyć? częstsze podmiany wody?

Pozdrawiam Smiley

140ll
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2008, 10:21:05 »

o ospie bylo na forum wiele razy, na pewno znajdziesz odpowiedz  Wink
w jak duzym akwarium chcesz je trzymac?? bocje to duze i silne ryby

damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2008, 19:56:14 »

a tak o tej soli zapytam się jeszcze, czy ona nie szkodzi roślinom i zdrowym rybą?
jak się jej później pozbyć? częstsze podmiany wody?
Sól rybom raczej nie powinna zaszkodzić, jeśli oczywiście nie przesadzisz... Gorzej jest z roślinami, im może zaszkodzić. Co do usuwania soli z wody to częstę podmiany i tyle  Smiley

125l - akwarium ogólne

chris009
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 12, 2008, 00:56:58 »

w jak duzym akwarium chcesz je trzymac?? bocje to duze i silne ryby

100x35x40
140l netto

140ll
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 12, 2008, 23:09:47 »

a ile bocji do 140l chcesz wpuścić? ja w swoim 126l mam dwie bocje i wiem, że to troche mało (powinny być przynajmniej 3-4). Narazie jednak są młde i dają radę Wink trzymają się raziem, śpią razem w szczelinie korzenia, żerują razem, właściwie wszystko robią razem. Naprawde świetne rybki. Mam tylko nadzieje, że nic sie nie zmieni jak jeszcze trochę podrosną...

125l - akwarium ogólne

chris009
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2008, 07:31:45 »

a ile bocji do 140l chcesz wpuścić?

chce wpuścić trzy sztuki.

140ll
damian996
Zainteresowany
**