Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to jest POSOCZNICA?!  (Przeczytany 3705 razy)
Chobits
Nowy
*

« : Maj 10, 2008, 15:03:07 »

Ratunku! Nie no zaraz mnie coś trafi... Czy to jest posocznica?
Ryba zachowuje się apatycznie, ostatnio jej kolory pobladły lekko a teraz wybauszczyło jej oko... Na ogół siedzi w zakamarku w rogu lub przy filtrze i się mało rusza... Praktycznie siedzi przy dnie...

Czy wszystkie ryby zginą?
Acha i zauważyłam że 2 z gupików mają jakoś dziwnie ciemne oczy... ale może po prostu już takie miały bo się im nie przyglądałam wcześniej... POMOCY!
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2008, 16:13:52 »

Mi to niestety wygląda na posocznicę  Sad Prętnik cały spuchnięty, oko na wierzchu. Wszystkie objawy, które podałeś są typowe dla posocznicy: bladnięcie kolorów,itd. Ostatnio czytałam trochę o tej chorobie. Z tego co wiem jest ona niewyleczalna.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Chobits
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2008, 16:27:45 »

Zauważyłam że gupiki coś się zrobiły osowiałe... nie pływają już tak zgrabnie, wolno kiwają się na boki... Myślałam że mają już takie oczka, ale wygląda to jakby miały źrenice na całe oczy... nie widzę za bardzo czy im spuchły, ale zdaje mi się że akwa będzie do likwidacji... BHUUU Cry Został mi tylko bojownik, którego przeniosłam do osobnego zbiornika dawno temu... Jest osowiały, w sumie to nie pływa za dużo, ale one chyba tak mają. Jak myślicie?
Niby ma mały brzuszek...
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2008, 19:36:39 »

Skoro ryby tak zaczynają chorować. Prawdopodobnie warunki w zbiorniku uległy znacznemu pogorszeniu. Czy badasz parametry wody, robisz podmiany, masz rośliny? Można tu zadać wiele pytań. Napisz coś więcej! Bojowniki pływają raczej wolno i majestatycznie. Najlepszym kryterium oceny ich zdrowia jest apetyt i wybarwienie.
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2008, 22:08:03 »

Pretniki czesto zapadaja na choroby ukladu pokarmowego. Wtedy rowniez objawia sie to nabrzmialym brzuszkiem. I dlatego nie musi to byc od razu posocznica. Niestety to wylupiaste oko...
Poza tym te zdjecia sa tak slabe, ze trudno cokolwiek zdiagnozowac.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2008, 22:11:29 »

Chobits - napisz coś więcej o zbiorniku, parametry wody, pielegnacja akwa. Tak jak pisze Cortez cos musiało się stać w akwa, że ryby chorują ...

Chobits
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2008, 12:45:19 »

Niestety połowa rybek mi padła, druga połowa zaczęła powoli padać więc poprosiłam chłopaka by je uśmiercił w humanitarny sposób  Cry Miałam 50L akwa i nie wiem co się tam w sumie stało, wyglądało jakby rybki chorowały na posocznice i coś jeszcze... Wszystko wyrzuciłam, nawet ozdoby, żwir...

Zostawiłam sobie tylko 25L akwa w którym też były chore ryby, filtr Elite Jet Flo (działający do 50L) i termometr...
Odkaziłam akwa i termometr zwykłym Breaf power gel (takie co do wc bo bakteriobójcze...) i teraz nie wiem co mam zrobić... jeszcze odkazić filtr... akwa stoi zupełnie puste...
Czym właściwie to czyścić i odkazić - nie wiem bo nie jestem doświadczonym akwarystą, ale po czyszczeniu chemią starannie wymyłam wszystko gorącą wodą i dokładnie wypłukałam.
Chciałabym do małego akwa przenieść bojownika, którego trzymam póki co w małym kwadratowym zbiorniczku na 5L bo jeszcze 2 miesiące temu się "kłócił" z prętnikiem...
Czym to akwa teraz obsadzić? Pomóżcie mi... mam depreche...

A tak wogóle to bez grzałki w 25L to na ogół miałam 22 stopnie C. Wiem bo sprawdzałam gdy odłączałam grzałke. Myślicie że przy zakładaniu nowego ta temp będzie starczyć rybką? Na ogół miałam 25 stopni.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 12:47:16 wysłane przez Chobits » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2008, 13:07:22 »

Odkaziłam akwa i termometr zwykłym Breaf power gel (takie co do wc bo bakteriobójcze...) i teraz nie wiem co mam zrobić...
Sorki ale to najgłupszy pomysł żeby czymś takim czyścić akwarium. Wystarczy ciepła woda, płyn do mycia naczyń (niewiele) i dobrze wyszorować. Odkazić można nadmanganianem potasu. Sól również ma właściwości bakteriobójcze.
jeszcze odkazić filtr...

Byle nie czymś do WC albo innymi domestosami ...
Czym to akwa teraz obsadzić? Pomóżcie mi... mam depreche...
Teraz powinnaś na nowo urządzić akwarium, dno, rośliny, filtr i poczekać spokojnie aż dojrzeje.
A tak wogóle to bez grzałki w 25L to na ogół miałam 22 stopnie C. Wiem bo sprawdzałam gdy odłączałam grzałke. Myślicie że przy zakładaniu nowego ta temp będzie starczyć rybką? Na ogół miałam 25 stopni.

I tu jest problem ... 22 stopnie to za mało dla ryb które miałaś. Minimalna (STAŁA a nie na ogół) temp dla nich to 25-26 stopni.
Zapewne niska temp do tego zestresowanie ryb i złe warunki w akwarium doprowadziły do mnożenia się choroby (pleśniawka z powodu niskiej temp)

Proponuję wymyć akwaria, odkazić nadmanganianem potasu (ale nie roztwór jak atrament) i zalać na nowo akwarium, dać mu dojrzeć przez 2-3 tygodnie i koniecznie kupić grzałkę, żeby było te 25-26 stopni

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: