Odkaziłam akwa i termometr zwykłym Breaf power gel (takie co do wc bo bakteriobójcze...) i teraz nie wiem co mam zrobić...
Sorki ale to najgłupszy pomysł żeby czymś takim czyścić akwarium. Wystarczy ciepła woda, płyn do mycia naczyń (niewiele) i dobrze wyszorować. Odkazić można nadmanganianem potasu. Sól również ma właściwości bakteriobójcze.
jeszcze odkazić filtr...
Byle nie czymś do WC albo innymi domestosami ...
Czym to akwa teraz obsadzić? Pomóżcie mi... mam depreche...
Teraz powinnaś na nowo urządzić akwarium, dno, rośliny, filtr i poczekać spokojnie aż dojrzeje.
A tak wogóle to bez grzałki w 25L to na ogół miałam 22 stopnie C. Wiem bo sprawdzałam gdy odłączałam grzałke. Myślicie że przy zakładaniu nowego ta temp będzie starczyć rybką? Na ogół miałam 25 stopni.
I tu jest problem ... 22 stopnie to za mało dla ryb które miałaś. Minimalna (STAŁA a nie na ogół) temp dla nich to 25-26 stopni.
Zapewne niska temp do tego zestresowanie ryb i złe warunki w akwarium doprowadziły do mnożenia się choroby (pleśniawka z powodu niskiej temp)
Proponuję wymyć akwaria, odkazić nadmanganianem potasu (ale nie roztwór jak atrament) i zalać na nowo akwarium, dać mu dojrzeć przez 2-3 tygodnie i koniecznie kupić grzałkę, żeby było te 25-26 stopni