Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przeróbka oświetlenia - 450l  (Przeczytany 2648 razy)
discus
Nowy
*

« : Maj 07, 2008, 12:25:29 »

Witam!
Chcę w najbliższym czasie przerobić pokrywę w akwarium 450l (150x50x60). Jest kilka opcji i zupełnie nie wiem, którą wybrać. Na dzień dzisiejszy są 2 świetlówki T8 36W.
1. dołożenie jeszcze jednej T8 - wersja najtańsza: statecznik 1x36W kosztuje ok. 11zł. Oprawki, strartery itp. nie kosztują dużo. Myślę że zamknęłabym się w kwocie 50zł (świetlówkę mam). Choć światła dalej nie za wiele.
2. usunięcie T8 i włożenie na ich miejsce T5 3x54W - wersja średnia: stateczniki elektroniczne w sumie będą kosztowały ok. 130zł, do tego oprawki, kable i świetlówki - razem ok. 400zł
3. kupienie nowej pokrywy Juwela z instalacją pod 2xT5 (ruchoma belka umożliwia w każdej chwili dołożenie kolejnych świetlówek) - zestaw bez świetlówek kosztuje ok. 600zł Zaletą tej ostatniej opcji jest estetyczny wygląd. Ale ta cena!!

Czego oczekuję od światła? W akwarium pływają palety, więc ekstra roślin nigdy w nim nie będzie. Na dzień dzisiejszy są: echinodorusy, lotosy, kryptokoryna (ta olbrzymia), valisneria gigantea (liście mają już 2m długości), hygrophilia polysperma i ceratopteris. Chciałabym żeby te rośliny dobrze rosły, ewentualnie posadziłabym coś trochę ciekawszego, ale bez przesady. Ale na pewno nie będę robić zbiornika roślinnego i na pierwszym planie zawsze będą ryby.
Doradźcie mi proszę co zrobić. Trzecią opcję raczej odrzucam, ze względu na cenę. Wiadomo, że najchętniej wydałabym na to jak najmniej pieniędzy, ale czy przy 3xT8 wymienione przeze mnie rośliny będą rosły? Trzeba wziąć pod uwagę, że zbiornik ma wysokość 60cm...
Będę wdzięczna za pomoc Smiley
Pozdrawiam serdecznie

450l: paletki
126l: krewetkarium
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2008, 12:37:59 »

Ja bym wybral opcje 2.
Jesli jest taka mozliwosc to nie wyrzucaj tego 2 x 36 W. Do 3 x 54 W T5 dorzucilbym odblysniki dlatego ze wysokosc akwa jest dosc duza.

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
discus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2008, 12:46:48 »

Przy tych 2 T8 są odbłyśniki, przy ewentualnym 3 też by był. Mam dwie wątpliwości dotyczące opcji nr.2: po pierwsze czy przy tej ilości światła nie powinno się już podawać CO2? Po drugie czy gra warta świeczki przy takich roślinach? Czy te T8 3x36W na takie rośliny nie wystarczy? Wiem że opcja nr.2 byłaby najbardziej rozwojowa, choć tak czy inaczej nie będzie w tym zbiorniku innych ryb niż palety więc i założenia dot. roślin się nie zmienią. Co o tym myślicie? 
P.S.
Sugerujesz żeby zostawić 2x36w i do tego jeszcze dołożyć T5? Tego na pewno nie zrobię, bo musiałabym podawać CO2 i posadzić bardzo dużo roślin, żeby mi glony nie poszły, inaczej mówiąc zrobić zbiornik roślinny. Ten zbiornik ma być typowym paletkarium. Drugie akwa, 126l jest roślinne i tam niedługo będzie takie mocne oświetlenie. Tu tego nie chcę i nie potrzebuję... 
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 12:50:42 wysłane przez discus » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2008, 15:28:53 »

2x150 wat HQI efekt bajkowy Smiley
Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 17:54:34 »

jeżeli masz w planach aqwa roslinne to na bank jak pisał Turysta zrób oświetlenie HQI 2x 150 w bedzie idealne..jezeli natomiast twoj zbiornik bedzie mało obfity w roślinność to dołóż świetlówki jak pisał Los...Jednym slowem zalerzy co chcesz Wink..Sam miałem taki problem bo wiekszość moich baniaczkó była wysoka...  wiec cie rozumiem Wink...Jednak do palet i przy małej ilości roslin HQI wydaje się zbednym zakupem..no chyba że najdzie cie na typowego holendra z mnóstwem zielska i np. jakimis standymi rybkami  Grin Grin ...wtedy HQI  Good !
discus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2008, 18:12:50 »

Napisałam wyraźnie czego oczekuję od tego światła. NIGDY nie będzie to zbiornik typowo roślinny. HQI w ogóle jest więc w tym wypadku pomyłką, tym bardziej że przy HQi przydałoby się podawanie CO2, a tego podawać nie zamierzam. Musiałabym najpierw podnieść Ph (teraz wynosi 5 i bardziej go obniżać raczej nie można) a potem od nowa stabilizować do pożądanej wysokości.
Kwestia jest raczej tego typu, czy warto inwestować 400zł w T5 przy roślinach takich jak echinodorusy, lotosy i hygrophilie. Czy tym roślinom nie wystarczą 3xT8?? O to mi chodzi. Typowe paletkaria to korzeń, kilka roślin i koniec. Jeżeli miałoby być troszkę więcej roślin to też niezbyt wymagających, na co wpływa między innymi wysoka temperatura. Reszta to ryby i ich uroda. I taki zbiornik jest u mnie. Typu ryb nie zmienię. Palety są i będą. Na małe ryby mam ewentualnie roślinne 126l.
Szczerze, czy do takich roślin wystarczą 3xT8?
Pozdrawiam

Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2008, 18:18:56 »

tak jak pisalem ...zdecydowanie wystarcza Ci t8...Z HQI to tylko uzasadnienie a zarazem kwestia do przemyslenia Wink ..a skoro nie chcesz zbytnio zmieniac aranzacji i ryb (patrzac przyszlościowo)...to t8 styknie  Grin
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2008, 18:42:10 »

wystarczy 3xt8 na te roślinki Smiley
wsadzisz w korzenie kilka kulek i będzie gitkowo Cool

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2008, 19:47:30 »

Coś Ci kolego powiem 2x 150 hqi rośliny rosną bajka
2x70 wat i masz to samo co chcesz na swoich t8 wyciągnąć
Rośliny rosną zarówno w przeliczniki 0,3 wata na l jak i przy 1 wat na l
kwestia co i jak
Jedyna różnica jaka jest po między hqi a świetlówkami że przy HQI akwarium się prezentuje 10000 % lepiej niż na t8 taka to filozofia

A teraz mega filozofia piszesz że to zbiornik na palety i masz ph 5
No nieźle mnie to rozbawiło człowiek jak Ty chcesz podmieniać wodę utrzymywać stałe parametry wody z delikatnymi skokami ph jak nie będziesz mógł tego korygować co2 hmmm? Będziesz lał chemię ?
Co do obecnego ph to już Ci je radzę podnieś do 6,5 i się pilnować lepiej zainwestuj w kontroler ph niż w oświetlenie bo palety nie są światło lubne i im wystarczy 0,3 wata l a w tej dziedzinie jest wiele roślin które dobrze rośnie więc nie widzę potrzeby kombinowania chyba że 2 x hqi i wyduszenie barw ryb

To tyle ode mnie reszta na www.pkmd.pl

discus
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2008, 21:12:00 »

Dzięki. Już wszystko wiem w kwestii światła.
Turysta:
Nie bardzo Cię rozumiem. Atakujesz mnie że niby nie podawanie CO2 przy paletkach jest takim błędem. Dobowe skoki ph są normalne i palety są do nich przyzwyczajone. Wbrew pozorom nie tak wiele osób spośród hodujących paletki podaje CO2. Robi się to tylko przy naprawdę dużej ilości roślin. Ja nie mam wielu roślin, więc podawanie CO2 byłoby niewskazane. Wiele osób (w tym niekwestionowane autorytety na stronie PKMD) jest przeciwnych podawaniu CO2 przy paletach przy braku odpowiedniej wiedzy w dziedzinie połączenia: paleta i CO2, na co zresztą zwracano Ci uwagę.
Utrzymywanie ph na poziomie 5-5,5 jest uzasadnione z wielu względów, o czym również przeczytasz na wspomnianej stronie PKMD i nie tylko. Nie będę się teraz w to wgłębiać, bo to nie miejsce. Niskie ph utrzymuję od dawna, niemal od początku hodowli paletek. Z kilkucentymetrowych maluchów wyrosły 16-17cm tłuściochy. Jedna z par regularnie składa ikrę a maluchy wchodzą na rodziców. Szybko oczywiście zostają zjadane w ogólnym, ale nie o to tu chodzi. Nie widzę więc, żeby rybom było źle.
Ciekawi mnie tylko jedna kwestia. Piszesz że palety nie lubią dużo światła (to prawda), a na forum PKMD w jednym z postów napisałeś, że masz w zbiorniku 200l oświetlenie 180W...
Myślę że nie ma sensu drążyć tematu CO2 i Ph, bo nie o tym jest ten post. Kwestię mam już wyjaśnioną i wiem co zrobię.
Ja też pisałam o 4 świetlówkach T5 i tu koszty wyliczyłam na 400zł. Jeśli miałyby być 3 świetlówki to T8. 
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 21:14:29 wysłane przez discus » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2008, 21:34:15 »

1 Tu masz moje 180 wat : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=12478.0  szukaj w nim paletki Smiley))
2 co2 + kontroler ph do regulacji i utrzymania stałego ph (podawanie i przewietrzanie akwarium ) co do uwagi może mni ktoś zwrócił uwagę ale nie był świadom mojej wiedzy (oj bozie ) sam sobie ocen moja kombinacje z co2
3 niskie utrzymanie ph lepiej poczytaj dokładnie o tym do rozmnażania tak do hodowli nie (wiem że w kwaśnym środowisku nie wiele bakteri przeżywa itd wiadomo o co chodzi ) ale jak ty z ph przy podmianach sobie poradzisz to nie wiem Twoja sprawa
4 nikt Cię nie atakuje
5 zrobisz jak zechcesz
6 czytaj ze zrozumieniem
amen

« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 22:00:58 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
discus
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2008, 22:02:51 »

Nie pisałam o tym co prezentowałeś na tym forum, tylko o akwarium, o którym pisałeś na forum PKMD. Zrezygnowałeś więc z palet? Bo pamiętam bardzo wyraźnie, że zamierzałeś lada dzień kupować dyski.
Przy niewielu roślinach podawanie CO2 mija się z celem, pomijając wszystko inne.
A propos Ph nie będę się teraz rozpisywała, nie miejsce na to ani czas.
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: