Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana filtra wew. na zew ?? pytanie  (Przeczytany 1784 razy)
radula
Stały użytkownik

« : Maj 01, 2008, 21:06:03 »

Witam zakupiłem sobie filtr zew. kubełkowy Tetra EX 700, do tej pory mam wew. moje pytanie brzmi
Czy od razu mogę włączyć nowy filtr i wyłączyć stary wew. Huh a może zrobić tak aby przez 2-3 tygodnie pochodziły oba na raz??? gdyż obawiam się, że niedojrzały filtr może spowodować podniesienie no3 po4
Proszę o odpowiedz P.S nie wiem czy dobrze włożyłem ten wątek czy może powinienem w wodę? ale jest już tutaj :-) Pozdrawiam Wszystkich

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2008, 08:01:25 »

przerzuć wkłady ze starego na pierwsze koszyczki do nowego filtra i będzie git. resztę wkładów daj nowe wypłukane, bo rozumiem że tetra jest większa niż stary wewnętrzny.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2008, 16:19:00 »

tak większa jest, a w starym mam tylko gąbkę keramzyt i zeonit i nic więcej. dzięki za odpowiedzi i chyba tak zrobię że wrzucę do nowego stare kłady

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2008, 18:19:41 »

Jak możesz to zostaw stary filtr jeszcze z 2-3 tygodnie,a w tym czasie na nowyn zasiedlą się kolonie bakterii i wszystko przebiegnie bez wzrostu no3.

discus
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2008, 09:39:59 »

Jeśli w starym masz keramzyt, to go przełóż i po sprawie. Lej codziennie przez 7-10 dni bakterie i będzie ok. Zeolit pewnie już jakiś czas jest w akwarium. Substrat ten jest aktywny tylko przez ok. 3 miesiące. Potem trzeba go wymienić. O ile dobrze pamiętam w komplecie z Tetrą jest węgiel. Usuń go z filtra i może trochę pokombinuj z wkładami. Zostaw np. ceramikę i ze 2-3 gąbki. Resztę uzupełnij np. zeolitem i kulkami np. Eheima lub JBL. Na samą górę włóknina (możesz dać dwa typy, najpierw grubsza a potem drobniejsza) i będzie super. W miejsce tych biokulek wsadziłabym jakieś dobre kulki (właśnie Eheima lub JBL). Są dość drogie, ale dają dużo lepsze efekty niż ten plastyk.
Pozdrawiam

450l: paletki
126l: krewetkarium
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2008, 20:29:15 »

Dziękuję za odpowiedzi tak będę kombinował z wkładami ceramika, keramzyt, biobale ..... gąbki itd będzie ok z pewnością będzie lepiej niż teraz przy użyciu wewnętrznego filtra. POZDRAWIAM

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: