majkelpast
Zainteresowany

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca
|
 |
« : Kwiecień 26, 2008, 08:49:35 » |
|
Witam. Małe pytanko - czy piasek znad rzeki nada się po wyparzeniu do akwarium (mieszkam nad Odrą a nie jest to zbyt czysta rzeka niestety...)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2008, 09:42:42 » |
|
Jak go odpowiednio duzo razy wypłuczesz i wygotujesz to bedzie mógł byc w akwarium ale nie masz raczej co myslec o roslinach bo na takim piasku ci nie bedą dobrze rosnąc . No i taki piasek zwykły jak jest mokry to mocno ciemnieje nie wiem czy to ładnie bedzie wyglądac
|
|
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2008, 10:48:06 » |
|
Witam. Małe pytanko - czy piasek znad rzeki nada się po wyparzeniu do akwarium (mieszkam nad Odrą a nie jest to zbyt czysta rzeka niestety...)?
Odpuść sobie ten piasek . Musisz pamiętać że on tam leżał lata i jego właściwości już nie będą takie jak powinny. Jak chcesz piasek to lepiej z jakiejś piaskowni  W twojej okolicy ich nie brak  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhhamad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2008, 12:27:51 » |
|
Tu niestety nie moge się z wami zgodzić ...poza tym temat juz byl poruszany na forum  Przy aqwariach holenderskich stosowałem piasek rzeczny i wręcz odwrotnie ..roślinki rosły mi jak szalone..oczywiście z dobrym oświetleniem i odpowiednimi preparatami dobrych firm Planta geiner i w góre 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2008, 12:55:30 » |
|
No ale zeby rosły roslinki w piasku to musisz miec cos zeby sie nie tworzyły obszary beztlenowe . np swiderki albo cos innego co ryje w piasku
|
|
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
|
Muhhamad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2008, 13:09:04 » |
|
co do świderków pojawią się doslownie z nikąd hehe..ale i bez nich mozna smialo poradzic sobie ...sadzac rosliny np. kryptokorony  ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2008, 13:16:16 » |
|
Mohhamed piasek ok ale nie z Odry !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhhamad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2008, 13:20:28 » |
|
hehe..mój był z Pilicy.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majkelpast
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2008, 14:25:14 » |
|
Ale ten piach ma być na wierzch żeby ramirezki miały w czym kopać, pod spodem jest średni i gruby żwir z zoologa. A piach nie z samej rzeki tylko z plaży nadrzecznej(jeśli to jakaś różnica)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2008, 18:21:30 » |
|
Ale ten piach ma być na wierzch żeby ramirezki miały w czym kopać, pod spodem jest średni i gruby żwir z zoologa
Gwarantuję ci, że za chwile drobny piasek będzie na dole, a żwirek średni i gruby na wierzchu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majkelpast
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2008, 20:07:38 » |
|
Więc co z tym fantem począć? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 26, 2008, 20:37:39 » |
|
ja mam w akwarium 70% powieszchni wysypane zwirem srednio około 7-8cm a w takim dolku mam piasek ale kwarcowy około 3-4cm no i piasek sie nie miesza bardzo ze zwirem . Troszeczke sie na skraju pomieszal ale to wszystko .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agrest
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2008, 21:05:57 » |
|
Seba75 - i co znalazłes w końcu te Vittaty-daj znać(moze być na mail)... Przepraszam - miało to byc w wątku :"Peckoltia Vittata" Czy Mod. mógłby przenieść ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2008, 21:20:47 wysłane przez agrest »
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 26, 2008, 21:48:12 » |
|
No ja mieszkam koło wodzisławia i tam własnie do szkoły chodze . Potwierdzam odra to jest naprawde sciek jak jest ciepło to smierdzi z daleka .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|