Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nowe akwarium 54litry. Problemy. Prosba o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium 54litry. Problemy. Prosba o pomoc  (Przeczytany 2142 razy)
Ralf
Nowy
*

« : Kwiecień 29, 2008, 14:21:29 »

Dzień dobry

Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowic gdyż jestem tu po raz pierwszy.

Akwarium kiedys posiadałem jako dziecko ale to były jeszcze te czasy gdy sie zmieniało całą wode i szorowało zbiornik za kazdym razem.
  Kupiłem po nastu latach znów akwarium - 54litry.
Woda stała  około tygodnia zanim cokolwiek do niej wpuściłem. W miedzy czasie jakies 2 roslinki. Najpierw pojawił sie mały mieczyk ok3,5 cm jako rybka startowa. akwarium ma troszke wiecej niz miesiąc i siedza w nim teraz:
- 2 prętniki
- 1 gurami złote ok 4,5- 5 cm
- 3 małe kiryski
- jeden glonojad
- kilka sporych roslinek

Problemy są 2

1. Problem polega na tym ze po ostatniej podmianie wody zdechł mi wspomiany mieczyk.  Najpierw był jakis niemrawy kładł sie na dnie a nastepnego dnia zdechł ,a  teraz tak samo zachowuje sie jeden z kirysków moze znowu zdechnie.troche mnie to martwi.... Podmiana wody była ok 25 %. Woda kranowa stała około 6 dni. do wody był wpuszczony Tetra Aqua ,Aqua safe by zneutralizowac chlor i takie tam.
2 Problem to moje gurami . Zauważyłem brązowy nalot na obu stronach ryby.Raczej na dolnej partii ciała a jednoczesnie ze wskazaniem na tył. Po za tym płetwy wygladaja jakoś tak dziwnie ale nie sa posklejane. Szukałem co to za choroba ale nic mi do objawów nie pasuje.
PARAMETRY WODY
dGH 6.7
dKh 6.7-10  ciezko powiedziec po kolorze testu
PH 7,5
Azotyny 3
Azotany 40.

Prosze o jakąkolwiek pomoc i komentarz.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2008, 16:16:28 »

Witamy Smiley
Za wcześnie wpuścileś ryby,
NO2 nie powinno być wcale wykrywalne!
NO3 też jest za wysokie!
Proponuję więc szybką podmiane 25%
Woda do podmiany nie może stać przez 6dni!- robi się stara i nie wiadomo co się w niej wylęglo. Do podmiany odstawiaj wode na nie więcej niż 48godz. -wystarczą 24. Wtedy dodawanie aQua safe nie jest konieczne , jeśli jednak uzdatniasz nim wodę możesz ją wlać od razu.
IMO gurami to się do 54l. nie nadaje (po leczeniu oddaj),
Glonojad -również do oddania -zamiast niego proponuję otoski -male glonojadki(zbrojniki) rybki stadne więc ok.5szt.
Co do guramina- nie wiem na co jest chory -poobserwuj go i jak by co to pisz , być może jak poprawisz warunki to mu się polepszy...
Jaką masz temperaturę wody?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 16:19:17 wysłane przez ala » Zapisane

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2008, 18:37:11 »

Napisz coś o filtracji, bo według mnie filtr nie działa i woda zabija ryby. Filtr musi zamieniać bardzo szkodliwe NO2- na NO3-, a te muszą być "zjadane" przez rośliny. Pozdrawiam.
Ralf
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2008, 18:57:49 »

Dzieki wielkie za odpowiedzi Cheesy

Temperatura 28 stopni.

Filtr to TRIXIE  aqua pro kupiłem razem ze zbiornikiem w komplecie.

Osłabiony przez kila godzin kirysek wyrażnie odżył .Mam nadzieje ze już mu bedzie lepij.

Martwi mnie jeszcze ten dziwny kolor gurami. Sad

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2008, 21:10:07 »

Co masz w tym fitrze?
obniż temperaturę do 26 -tylko nie odrazu a 1st. na 2dni
zaszczep do filtra bakterie nitryfikacyjne np. sera nitrivek
a to gurami oprócz koloru zachowuje sie normalnie czy jeszcze coś z nim nie tak?

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2008, 21:25:53 »

Jeśli w filtrze masz tylko gąbki, to nie dotykaj ich przez kilka tygodni. Pozwól zalęgnąć się bakteriom. Wkłady płucze się, gdy spada przepływ wody przez filtr i to delikatnie, zgrubsza. Pozdrawiam.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 29, 2008, 21:52:56 »

Janusz pozwolisz że dopiszę żę w wodzie akwariowej(podczas podmiany),bo może ktoś wypł€cze w kranówie Cheesy Wink

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 29, 2008, 22:13:05 »

wymien wode na przegotowaną ostudzoną
wymien okolo 50% wody teraz
i co dziennie przez po 5 litrów wymien na swierzą
filtr musi dzialac non stop
kup w zoologu easy balance lub jakis biostarter
i bedzie ok
jak masz wysoki poziom no2 wymien wode natychmiast zalej ja pol na pół z wodą gorącą poczekaj az sie wystudzi
lub mieszaj ją powietrzem z pompki ?(brzeczyka)
bo raczej no2 jest bardzij szkodliwe niz woda z kranu

Ralf
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 30, 2008, 12:41:25 »

Dziekuje  Bardzo za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi

Temperaturke zmiejszyłem .,

W filtrze mam gąbke i kawałek wkładu węglowego,

Kirysek padł krótko po dzisiejszej podmnianie wody.  Cry  Woda częsciowo podmieniona.

A gurami bez zmian.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: