sancho
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 12, 2008, 14:23:36 » |
|
Witam wszystkich serdecznie! Jestem nowicjuszem w akwarystyce, jednak zanim założyłem akwarium przeczytałem niemal cale to forum  Mam 72 litrowy zbiornik - dojrzewał 4 tygodnie i wczoraj postanowiłem już kupić rybki. Kupiłem całą obsadę u jednego sprzedawcy. Wszystkie rybki są jeszcze bardzo młode. Kupiłem 15 neonków inesa, 6 otosków, 2 pielęgniczki ramireza i 4 pielęgniczki kakadu. Problem jest z kakadu - dwie z nich są bardziej złote z wyraźnym czarnym pasem na boku i te zachowują sie w miarę normalnie,choć wolą chować się wśród roślin, jednak dwie pozostałe sa wyraźnie jaśniejsze, maja złożone pletwy i chowają sie w katach i za grzałka, wisząc głowa do góry. Parametry wody: ph - 7,2 KH - 6 GH - 12 NO2 - 0 NO3 - 10 temperatura 25 stopni. Boję się czy nie przywlokłem wraz z nimi jakiejś choroby do akwarium. Jaka może być przyczyna takiego zachowania tych ryb? Przy okazji jeszcze jedno pytanie: przez cały okres dojrzewania nie podmieniałem wody, czy teraz mam podmienić, czy poczekać jeszcze z tydzień?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2008, 14:33:47 » |
|
Poczekaj jeszcze kilka dni,bo ryby muszą się zaklimatyzować w nowym zdiorniku,ustalić swoje rewiry,i przyzwyczaić do wystroju(roślin,ozdób,sprzętu).Niema co panikować,parametry wody masz dobre,jednak możesz zrodić podmianę.Moje kakadu też są czasami żółte,a czasami blade,ale myślę że zależy to od "nastroju"ryby w danym momęcie.Proponuję obserwować ryby i jak coś będzie nie tak na 100% to wtedy działać.Powodzenia wszystko powinno być ok. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MB
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2008, 16:23:32 » |
|
Witam, ja na forum również jestem nowa, ale akwarium mam już od kilku miesięcy. Moje kakadu orange zdążyły się już zadomowić, początkowo kupiłam parkę, a kilka tygodni temu dokupiłam samiczkę ale niestety od początku jest tą drugą, choć początkowo sytuacja była dość napięta w akwa to teraz się już unormowała. Pierwsza samica i samiec (5cm) nadal goni tę drugą, ale nie jest to agresja. Czasami mu trochę odbija i próbuje zdominować również inne ryby.
112 ogólne 3 kakadu 3 ramirezy 2 gurami 2 kosiarki 3 bocje lochochate 6 kirysów 3 brzanki różowe 2 zmieniaki wielobarwne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2008, 20:18:44 » |
|
Mi to wygląda na zwykły stres związany z przeprowadzką ryb.
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
sancho
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2008, 19:26:55 » |
|
Ech, kompletnie się załamałem i jednocześnie wściekłem! To jednak nie stress, dwie kakadu wiszą przy lustrze wody ogonami w dół, słabo reagują na bodźce, nie jedzą, ale co gorsza dziś na dwóch z sześciu otosków zauważyłem białe kropki! Ospa! Kurcze, ryby mam 3 dni, tyle starań żeby przygotować zbiornik i od razu klapa  Jaki lek radzicie zastosować, żeby bardzo nie zniszczyć wody i roślin? I czy opłaca się walczyć ze sprzedawcą, który nota bene sprzedaje ryby na allegro, chociaż ja kupiłem je od niego bezpośrednio?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2008, 19:32:45 » |
|
Spokojnie ! ospa często się zdarza daj czas kakadu i oddaj wszystkie, albo kakadu, albo ramirezy i kakadu napewno nie 4 w 72l ospę lecz solą i temp
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
MB
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2008, 19:33:25 » |
|
Ze sprzedawcą niczego nie załatwisz, zapamiętaj sklep i nie kupuj tam ryb. Na ospę najlepiej działa zieleń malachitowa, wywołuje ją pasożyt skóry kulorzęsek. Wszystkie leki takie jak ichtiosan czy MFC Tropicala zawierają zieleń. Kup ichtiosan i zastosuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, podnieś temp. w akwarium do 28 stopni, no maksymalnie jak wytrzymają ryby, po tygodniu ponów ichtiosan. Mnie się udało wyleczyć ospę, niestety słabsze ryby padają. Acha, silnie napowietrzać wodę. Kulorzęsek w wyższej temp. odpada ze skóry (kropki) a zieleń malachitowa go załatwia. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MB
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2008, 19:34:57 » |
|
Sól działa odkażająco, nie leczy kulorzęska wywołującego ospę. Może pomóc ale nie załatwi go jeśli już jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2008, 19:57:42 » |
|
Proponuje "punktol " firmy JBL . Dawkowanie nieco mniejsze niz podaje producent . Swietny srodek .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sancho
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 28, 2008, 17:09:57 » |
|
Od dwóch dni sytuacja w akwarium sie ustabilizowała - niestety ponad połowa ryb przeniosła się do krainy wiecznych łowów  Został mi jeden otosek, jedna kakadu i 12 neonków. Co dziwne, tylko otoski wykazywały objawy ospy i to nie wszystkie. Natomiast inne rybki nagle przestawały jeść, chowały się, i zwykle po jednym dniu padały. Nie traciły koloru ani tez nie miały żadnych widocznych zmian na skórze, jedyne co zaobserwowałem to szybkie poruszanie wieczka skrzelowego. Niestety, nie odkryłem przyczyny tego pomoru. Zastosowałem najpierw ichtiosan a później MFC, jednak ani jeden ani drugi lek nie przyniósł żadnej widocznej poprawy, więc wymieniłem 1/3 wody i dołożyłem węgiel aktywny do filtra aby oczyścić wodę. Teraz myślę, że być może zaziębiłem rybki w transporcie. Zastanawiam się, kiedy w takiej sytuacji uzupełniać obsadę ryb w akwarium - mam zamiar poczekać jeszcze z tydzień, a może to za krótko? Myślę o dokupieniu 4 otosków, 1 kakadu i 2 ramirezek. Ktoś wyżej pisał, żeby nie trzymać ramirezek razem z kakadu ale jakie jest tego uzasadnienie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2008, 17:35:26 » |
|
czekaj jeszcze tydzień w 112l albo kakadu, albo ramirezy, bo inaczej kakadu mogą zamęczyć ramirezki na śmierć ... tych otosków dokup 5
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|