Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « [126l] Czego brakuje, czyzby Fe ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: [126l] Czego brakuje, czyzby Fe ?  (Przeczytany 6062 razy)
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 02, 2008, 10:31:51 »

Dzięki za info - bo już zacząłem się zastanawiać czy nie mam przerybionego zbiornika lub odnośnie rybek - pańskie oko konia tuczy Wink
Co do podmian - zgadza się, rybki za tym nie przepadają, zwłaszcza teraz gdy np. zbrojniki wpadły w amorowy nastrój i głupio im tak przeszkadzać Smiley

Odnośnie dodatkowych roślinek, to również mam zamiar trochę to zmienić:
- wyrzucę filtr wewnętrzny (bydle jedno, ale przez to chodziło OK) i zastąpię Tetrą 700
- zrobi się trochę miejsca - dosadzę więcej roślin
- mam nadzieję że przy nich skuteczne okaże się dodawanie tego Fe
- CO2 na razie sobie daruję - jeśli sytuacja się nie zmieni po 1m-cu dawania Fe, wtedy potestuję z nim

szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 29, 2008, 21:27:31 »

Dziś 29-IX
W między czasie:
- zmiana godzin świecenia
- dodawanie połowy dawki Ferropol'u
- dosadzenie paru roślinek szybko rosnących
- dwa dni temu dodany kubełek JBL e900 (na razie chodzi równolegle ze starym filtrem)
- dzisiaj mierzona woda:
KH 7
ph 7,5
GH 10
NO2 0
NO3 ok. 10-20
PO4 0,5
FE 0,1
woda mierzona 2 dni po wymianie 30% (wcześniej niestety przez 2 tygodnie nie była wymieniana, bo byłem poza Polską, teść opiekował się rybkami i obficie je karmił  Undecided - pojawiły się krasnorosty )
- oraz wygląd roślinki:

jest trochę lepiej niż było, ale zastanawiam się teraz nad obniżeniem twardości aby polepszyć:
- CO2
- warunki dla neonek
samo dodawanie CO2 chyba nie za bardzo pomoże przy takiej twardości i ph (jeśli że się mylę wtedy prośba o sprostowanie)

myślałem więc nad zakupem filtru RO
- co o tym sądzicie ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 21:50:06 wysłane przez szymuss » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 29, 2008, 21:35:09 »

Oczywiscie ,ze filtr RO to dobry zakup, ale to zalezy jaka masz kranowke .
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 29, 2008, 21:45:46 »

a proszę bardzo, kranovit:
KH 8
ph 7,5
GH 12
NO2 0
NO3 1
Fe 0,1

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 29, 2008, 21:52:49 »

Chcialbym miec taka .Ale niestety u mnie bez RO nie ma szans . Jezeli masz kase to bez krepacji /RO/ . Ja uzywam do podmian wylacznie RO z dodatkiem soli mineralych. W akwa mam : ph 6,6 kh 2-3 GH 4-5  No3 0 Po4 0 .I jest gitarka .
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 29, 2008, 21:57:46 »

a ja chciałbym mieć prawie taką wodę jak Ty w akwa (oprócz N i P - bo przecież roślinki też coś muszą jeść Wink )

w takim razie rozumiem że kolejny krok to filtr RO, czy jednak może usłyszę jakieś sprzeciwy ?

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 29, 2008, 22:06:17 »

Po4 w naturze jest towarem deficytowym /oczywiscie czyste zbiorniki i rzeki/ a N to juz rybki i inne gady sprawiaja . Niektore zrodla podaja No3 na poziomie 0,25 mg/l za prawidlowy .20 mg/l to gorna maksymalna granica .W dobrze zarosnietym zbiorniku moze sie sprawdzac /patrz Emi/ jako nawoz dla roslin ,natomiast moze szkodzic delikatniejszym zyjatkom .Lepiej nie przesadzac, bo zawsze moze podskoczyc .
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 30, 2008, 13:17:51 »

szymuss, masz wspaniałą wodę... chciałabym mieć taką kranówkę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: