Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Reaktor co2  (Przeczytany 3899 razy)
Sławeek
Nowy
*

« : Kwiecień 21, 2008, 15:41:38 »

Witam

Długo sie wahałem z zaprezentowaniem swojego sposobu na co2.  Po prostu jest on troche niebezpieczny więc oświadczam :

Rzeczy przedstawione w tym poście nie są instrukcją wykonania lecz opisem moich prac związanych z pozyskaniem co2 .Więc jakiekolwiek próby ich kopiowania przeprowadzane są na własną odpowiedzialność !

Dlatego jeśli ktoś nie ma doświadczenia w pracach z gazem , butlą itp. niech sie za to nie bierze bo grozi to wypadkiem !

Zaczne od plusów mojego sposobu

-  stały jednakowy dopływ co2 (porównywalny do butli wysokociśnieniowej)
  -  niski koszt eksploatacji

Minusów nie znalazłem oprócz tego że niebezpieczne jest pierwsze przygotowanie butli

Więc zaczne od początku . Do produkcji co2 potrzebne mi było :

#1  butla  ciśnieniowa
( użyłem starej turystycznej butli propan-butan Butla musi być pusta ! dla pewności odkręciłem zawór odwróciłem butle do góry nogami i zostawiłem na jakiś czas ,następnie wypłukałem wodą i wysuszyłem  )

#2 kwasek  cytrynowy w proszku 200 g 

#3 soda oczyszczona - kwaśny węglan sodu 200 g

#4 ocet 150 ml 

#5 zawory reduktor ( to wszystko miałem z butlom)

Więc po odkręceniu zaworu wsypuje kwas i sode  ,moge to zrobić spokojnie , nie zachodzi między nimi żadna reakcja .Dopiero dolewając  do tego ocet musiałem sie streszczać z zakręceniem zaworu         
aby wszystko nie wykipiało  Smiley

Gazu starcza na około 1 miesiąc ( 1 bąb. na sek.)

Ciśnienie wynosi 500 mmHg (tak mam wyskalowany manometr) więc w przeliczeniu na Pascale wynosi to 500 x 133 ~ 66 500 czyli 66,5 kPa (jeśli sie pomyliłem prosze sprostować)

Ciśnienie mierzyłem po około 3 tygodniach użytkowania

Jeszcze raz ostrzegam nawet w pozornie pustej butli  propan - butan mogą znajdować sie resztki gazu które w zetknięciu z ogniem są niebezpieczne !!! Wszystkie prace wykonano na zewnątrz budynku

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2008, 20:54:36 wysłane przez Sławeek » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2008, 16:58:22 »

Ciekawa metoda ale coś mi się widzi że przy tym sposobie nie ma wpływu na to co dzieje się w butli .
Coś mi podpowiada że to sposób może i dobry ale wielce nie bezpieczny .
Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2008, 17:04:16 »

tak jak napisal kolega..patent moze i nie glupi..ale ryzyko jest zbyt duze..a kupienie chocby butli z redultorem nie jest az tak wygorowane przeliczajac ze bedzie nam bardzo dlugo sluzyc..i wliczajac ryzyko twojej konstrukcji to male pieniadze jak za normalny sprzet..wole normalna butle z reduktorem Wink
Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2008, 17:25:05 »

Ciekawa metoda ale coś mi się widzi że przy tym sposobie nie ma wpływu na to co dzieje się w butli .
Coś mi podpowiada że to sposób może i dobry ale wielce nie bezpieczny .

Jak uważacie może skasować tego posta ? Ktoś nieodpowiedzialny może sobie zrobić krzywde

Pomimo tego iż w moim wykonaniu wszystko przebiega naprawde bezpiecznie istnieje pewne ryzyko

(ciśnienie wytworzone w ten sposób jest  napewno znacznie niższe niż dopuszczalne które wynosi 2,2 Mpa)     

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 17:28:29 wysłane przez Sławeek » Zapisane
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2008, 19:28:24 »

Sposób ciekawy. Już coś podobnego przerabiałem. Jest niebezpieczny dla niewtajemniczonych i nieodpowiedzialnych.
#2 kwasek  cytrynowy w proszku 200 g 

#3 soda oczyszczona - kwaśny węglan wapnia 200 g
1. Po co jest ten kwasek?
2. Soda - to chyba kwaśny węglan sodu
Pozdrawiam.
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2008, 19:46:39 »

Uuuu , gratuluję odwagi...
Ja miałem przez pierwsze dni użytkowania "lęki" przy kompletnym nowiutkim zestawie CO2, aż tak bym nie ryzykował.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 19:54:52 wysłane przez GregSS » Zapisane

Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2008, 20:44:53 »

1. Po co jest ten kwasek?
2. Soda - to chyba kwaśny węglan sodu
Pozdrawiam.

ad.1  Nie jestem chemikiem ,ale z doświadczenia wiem że ocet z sodą reaguje słabo reakcja jest wolna = produkcja co2 jest mała .Według mnie przyczyna ? Ocet spirytusowy to kwas 10% .Wiec aby wyprodukowac interesująca nas ilośc gazu musielibysmy wlac bardzo dużą ilośc octu 10% .Jest to nie wykonalne po prostu nie zdąrzymy zamknąc zaworu , wszystko wyleci z butli .

Kwasek w proszku nie reaguje z sodą  bez wody (w tym przypadku octu)

ad.2 Tak oczywiście masz racje już poprawiam

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 21:54:57 wysłane przez Sławeek » Zapisane
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2008, 07:53:20 »

A jak długo to masz zamontowane ?? Jakie są produkty reakcji poza CO2 ?? bo cos mi sie wydaje ze po takim uzyciu to ta butla bedzie cała usyfiona  .

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2008, 12:09:57 »

A jak długo to masz zamontowane ??

Około 1,5 mies

Jakie są produkty reakcji poza CO2 ?? bo cos mi sie wydaje ze po takim uzyciu to ta butla bedzie cała usyfiona  .

Nic nie zauważyłem (  składu  chemicznego  gazu nie badałem  ) na koniec wysypało sie troche białego proszku  Wink

Obawiałem się że butla będzie bardzo korodować (kwas)  . Narazie  jest z tym spokój . Tłumacze to tak że korozja to utlenianie sie czyli wiązanie z tlenem którego wewnątrz butli brak bo jest co2 .

Jeśli ktoś sie na tym zna i mógł by to wytłumaczyć to będe bardzo wdzięczny .Niestety ja  z chemi         
  jestem  słaby 

fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2008, 17:08:18 »

Ja tez z chemi to mistrzem nie jestem ale postaram sie dojsc do tego jakie są produkty reakcji . Jutro albo pojutrze napisze.

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: