Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne zachowanie rybek..  (Przeczytany 3299 razy)
Mateucjusz
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2008, 08:43:20 »

Może demaskuję braki w wiedzy, ale proszę pomóżcie:

Mam akwarium od 2 tyg (dojrzewało) w pt dla eksperymentu wpuściłęm 4 danio, zdziwiłem się bo danio goniły się przy dnie, pływając slalomem między roślinkami - jeden stracił oko :/ ale potem niby wszystko było ok - przecież danio lubią dużo pływać. W poniedziałek do akwa wpuściłem 6 neonków czerwonych (miało być 15ale brak kasy), 2 molinezje, dwie krewetki i ślimaka (jakieś brunatne glony niszczą mi roślinki Sad ). I niby wszystko ok tylko praktycznie wszystkie rybki (danio się czasem wyłamują) zajeły pozycje (pływają) w pobliżu dna... Myślałem że neonki i molinezje będą pływać w tonii.. W dodatku jeden z danio - ściga neonki tzn wpada w całe stadko i je rozgania, albo goni poszczególne sztuki Sad  POMOCY !  Huh

akwa 112l (7 miesięcy):

18x neon czerwony
3x molinezja black molly
2x mieczyk
4x danio
5x otosek
3x pielęgnicza Ramireza
5x kirysek
2x krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis
1x sum kasatka

akwa 100l (1,5 tygodnia):

2x okoń
10x ukleja
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2008, 09:15:58 »

danio to rybki stadne i to ze ganiaja ci inne ryby to nic po prostu jest ich za malo i sie nudza Grin dokup wiecej danio to pewnie i neonki troszke sie rusza bo nie beda napastowane przez danio  Good !

8317910

Mateucjusz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2008, 09:55:22 »

dokupię jeszcze 2 danio, ale czemu wszystkie rybki pływają w dolnej partii wody? Chciałbym, aby moje akwarium wyglądało efektownie, a tu na dole tłok, a w środku i u góry pustki... neonków też będzie ponad 2 x więcej, ale co to pomoże jak się zbiją w stadko przy dnie? zwłaszacza że dopiero kupie ryby przydenne ! z resztą mam kilka pomysłów na rybki, ale zastanawiam się czy z jakiegoś nieznanego mi powodu też nie zaczną pływać przy dnie Sad karmię je dobrze więc chyba jedzenia nie szukają - z resztą od czyszczenia dna są na razie amano Wink jakieś koncepcje czemu rybki pływają przy dnie? myślałem że molinezje, ślimak i krewetki zajmą się glonami na roślinach - gdzie tam - "obgryzają" kamyczki Sad apeluję do "weteranów" - co jest nie tak? myślałem że za silne napowietrzanie - zmniejszyłem i zmieniłem kierunek strumienia - pomogło na chwilę.. i dalej to samo. Pozdrawiam i z góry dzięki Smiley

akwa 112l (7 miesięcy):

18x neon czerwony
3x molinezja black molly
2x mieczyk
4x danio
5x otosek
3x pielęgnicza Ramireza
5x kirysek
2x krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis
1x sum kasatka

akwa 100l (1,5 tygodnia):

2x okoń
10x ukleja
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2008, 18:51:04 »

Pozwól rybom się zadomowić,potrwa to pewnie kilka dni.Za kilka dni się przyzwyczają i będą zachowywać się naturalnie.Nie karm za obficie ryb,bo akwarium pewnie jeszcze niedojrzało i możęsz mieć wysyp glonów,albo jakieś inne problemy.Lepiej mniej niż za dużo.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: