Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kirys- dziwna choroba?  (Przeczytany 2307 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Kwiecień 13, 2008, 09:36:45 »

moj kirysek chyba ma coś z pęcheżem pławnym. jak sie naje to od razu robi sie taki strasznie pękaty a jak sie naje za duzo to przewrada sie brzuszkiem do gory. pilnuje go zeby sie nie przejadal ale tak mniej wiecej raz na 2 mies. mi sie nie uda. wtedy przez kilka dni pływa z przyklapniętą płetwą grzbietową i co jakis czas przewraca sie brzuszkiem do gory. i czesto lapie powietrze z nad powierzchni mimo iz woda jest dobrze natleniona-inne rybki tego nie robią. po kilku dniach to mu przechodzi i tak jakby dostawał martwicę płetw ale tylko na pletwie grzbietowej. wtedy ja podaje bactopur i przechodzi. nie mam gdzie odławiać rybki;/. teraz znowu to sie powtórzyło ale juz przeszlo. teraz znika mu ta pletwa grzbietowa. czy mam znowu podać bactopur? boje sie ze takie ciągle podawanie lekow zaszkodzi reszczie rybek. co mam robić???

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2008, 10:53:18 »

Proponuję niewlewać chemi do wody.To że łapie on powietrze,a inne ryby tego nierobią to jak najbardziej naturalne,ponieważ oddych on też powietrzem atmosferycznym(robią też tak ryby labiryntowe,bojownik,gurami),a ta płetwa to może u tego "typka" to taka przypadłość.Bardziej bym się bał o to przewracanie brzuchem do góry.Kup pokarm dla ryb dennych,bo może po pokarm wypływa on na powierzchnię i łapie za dużo powietrza i go wywraca pęcherz pławny.Pokarm dla ryb dennych powinien rozwiązać ten problem,ale może ktoś inny ci doradzi co można jeszcze zrobić z tym kiryskiem Smiley 

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2008, 11:17:18 »

teraz znowu to sie powtórzyło ale juz przeszlo. teraz znika mu ta pletwa grzbietowa. czy mam znowu podać bactopur? boje sie ze takie ciągle podawanie lekow zaszkodzi reszczie rybek. co mam robić???
musisz odlowić rybkę , leczenie baktopurem każdorazowo wybija Ci bakterie nitryfikacyjne. Odlów go chociaż do dużego sloika na kąpiel krótkotrwalą np. ze 3x dziennie na 1.5godz.

ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2008, 17:32:17 »

ja mam bojownika i 2 kiryski narazie. do wody wlewam uzdatniacz bo nie zawsze mam mozliwość odstania wody. juz chyba lepej wlac uzdatniacz do wody niż lać do akwarium kranówkę. tak mi się przynajmniej wydaje. temperatura wody to 24*C Ph ok. 7 parametrów nie mierzę
aha i ten kirysek to tak ma juz od samego początku. jego brat tez tak miał ale zdechł a on tak ma od 4 miesięcy albo i dłuzej w kazdym razie juz takiego go kupiłam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2008, 17:33:59 wysłane przez ank@ » Zapisane

bojowniki:
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2008, 18:52:44 »

kupiłam "KIRYSKA" firmu tetra za 6.50 (jedzonko) i jest narazie OK.

bojowniki:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: