Frosch
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 11, 2008, 09:23:03 » |
|
hej! Ostatnio jedna z moich żab (Xenopus, ale myślę, że karlików też to może dotyczyć), miała problem z defekacją. Po prostu z kloaki coś jej wystawało, na początku myślałem, że to nie strawiona dżdżownica. Okazało się jednak, że to muszla świderka, którego żaba połknęła i strawiła. Co gorsza kloaka wynicowała się. Próbowałem delikatnie usunąć muszlę. Bałem się, że zaczepiona wąskim końcem może wyrwać kawałek jelita. Lekko dotykając wynicowanego fragmentu kloaki (bolało to zapewne żabę, ale innej rady nie było) udało mi się usunąć zawalidrogę. Przez 2 dni żaba pływała z częściowo wysuniętą kloaką, na szczęście wróciła na swoje miejsce. Nie wdała się też żadna infekcja, jednak najadłem się strachu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Frosch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2008, 10:20:36 » |
|
Mam nadzieję. Zwłaszcza, że nie była głodna. Chyba, że potraktowała ślimaczka jako deser.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2008, 15:57:23 » |
|
raczej to Ty musisz wyeliminować ślimaki z akwarium, żaba nie skojarzy bólu ze ślimakiem, tylko z Tobą, przykre, ale prawdziwe...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2008, 16:46:04 » |
|
A kto pisał o wyeliminowaniu czegoś z akwarium.Niech żyją sobie żaba i świderki razem,nic niepowinno się stać żabci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2008, 16:56:13 » |
|
no faktycznie, nic się jej nie powinno stać o ile znów nie zje ślimaka, który ostatnio poważnie jej zaszkodził...nie wiem jak Ty, ale ja starałabym się wyeliminować coś co zagraża mojemu pupilowi... P.S. nikt nie pisał o eliminacji, ja byłam pierwsza, bo wiem, że żaba nie "wie", że to ślimak jej zaszkodził...nie jest w stanie połączyć tak dwóch odległych w czasie faktów, tj. zjedzenie ślimaka i bólu przy jego usuwaniu z kloaki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2008, 16:59:21 wysłane przez Ivonka »
|
|
|
|
|
Frosch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2008, 19:59:23 » |
|
Hej, to prawda co piszesz, liczę jednak na to, że żaba przypadkowo zjadła ślimaka jedzac z dna podany pokarm, równie dobrze mogła połknąć żwirek, co się czasem zdarza. Mam nadzieję, że się już to nie powtórzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2008, 20:57:50 » |
|
Ale lepie je wyeliminuj je z akwa 
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
|