Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « jak nastolatek możę zrobić oświetlenie do akwarium? pomocy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak nastolatek możę zrobić oświetlenie do akwarium? pomocy  (Przeczytany 8694 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 15, 2008, 11:52:48 »

To co napisał Muhhamad tyczy się stateczników konwecjonalnych (indukcyjnych). Tutaj przy okazji odpowiem na pytanie - wydaje mi sie, ze do statecznika 30W spokojnie można podłączyć 2 swietlówki po 15 W (zazwyczaj taki statecznik jest uniwersalny).
Inaczej ma się sprawa ze statecznikami elektronicznymi. Te są dedykowane pod konkretną ilość świetlówek i o konkretnej mocy. Jednakże pole manewru jest zazwyczaj większe.
Zaleta jest kilka: mniejsze nagrzewanie się takiego statecznika, mniejsze zużycie prądu, brak efektu migotania, prostsze połączenia, brak startera, dłuższa żywotnosc swietlowki. Co prawda jest on droższy od konwencjonalnego natomiast uważam iż warto. Zazwyczaj są to stateczniki o przeznaczeniu do konkretnych świetłowek. Ale można do nich podłączyć określoną ilość (np 3 lub 4 w zależności od potrzeb). Poza tym zazwyczaj można podłączać i świetlówki T5 i T8 (T5 chodzą na konwencjonalnym ale tylko do 8W).
Tutaj przykład uniwersalnego statecznika
http://halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=80&id=569
Możesz go spokojnie wykorzystać ... przy 60 cm powinny wejść 15W świetłowki. Popatrz ze masz możliwość załozenia 1 lub 2 swietłowek (15 W lub 18 W - bez mieszania ich ze sobą ofc). Jeśłi chce 15W swiatla dajesz jedna, chcesz wiecej dajesz 2 Smiley Zmieni ci się akwa na dłuższe - wejdą mocniejsze swietlówki (i znowu 1 lub 2)
Co do samego wykonania proponuje
http://halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=92&id=687 (x2 na każdą swietlówkę)
http://halogen.pl/index.php?site=produkt&what=kat&id_kat=92&id=669 (x2 na każdą świetlówke)

Na tym zmontowałem kilka zestawów które działają do dziś (kwestia tylko różnego statecznika)

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 15, 2008, 18:52:54 »

Cześć. Czytam ten wątek i sądzę, że nastolatek Michaś jest tym wszystkim trochę przerażony. Oczywiście wszystkie rady są OK. Akwarium ma proste o wym.60x26, a fabryczne pokrywy to 60x30 z jedną świetl. 15W.  To tylko (aż) 4cm.  Nie można tego troszkę przyciąć, albo zrobić nacięcia pod tylną szybę i najwyżej trochę by wystawała do tyłu. Wiem, że trochę mało światła ,ale na początek. Ktoś kto ma taką pokrywę mógłby spojrzeć ...Później przeróbka na T5 i jest ok...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2008, 18:56:29 wysłane przez agrest » Zapisane
michaś
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 15, 2008, 21:11:03 »

Dzięki poradom Seboosa zdecydowałem się na proponowaną przez niego opcję. Kupię do tego nie jedną świetlówkę 18 W o dł. 60cm ajak na początku myślałem a dwie 15 W 45 cm:) Dziękuję Seboos, oraz wszystkim którzy pisali w tym wątku. Temat do zamknięcia...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: