bolek
Nowy

|
 |
« : Styczeń 19, 2006, 17:56:30 » |
|
Witam!!! Czy ktoś się orientuje czy są i jeżeli tak to jakie przeciwskazania do tego żeby wysypać dno baniaka czarnym żwirem??? Czy to jakoś nie stresuje ryb??? Wygląda to bardzo fajnie ale wygląd to nie wszystko.
|
|
|
|
|
|
240L - skalary, żaba, krewetki szkliste, neonki innesa i czerwone, ampularie, zbrojnik niebieski, rineloricaria parva i duch amazoński 30L żłobek a w nim zbrojniki
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2006, 18:02:23 » |
|
nie nie stresuje a wręcz czarne podłoże je odpręża tylko że kiryski i inne kopacze moga sobie wąsiki pouszkadzać aha to nie żwir a chyba bazalt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2006, 18:30:57 » |
|
Grys to jest grys. Ja mam to w akwarium i musze powiedzieć że bardzo mi sie poboba. Zieleń roślin i kolor ryb świetnie kontrastują się z czarnym podłożem.
PS: Mam jeszcze wewnętrzne czarne tło strukturalne, efekt jest jeszcze leprzy. wykonałem ze styropianu, czarnych łupków i akwarystycznego sylikonu.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
bolek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2006, 20:09:33 » |
|
To dobrze z tego co widzę. Właśnie w ten weekend startuje u mnie 240L. A nad tłem to się właśnie zastanawiam i nic mi do głowy nie przychodzi..... :? Może jak już zacznie funkcjonować to lepiej będzie coś dopasować
|
|
|
|
|
|
240L - skalary, żaba, krewetki szkliste, neonki innesa i czerwone, ampularie, zbrojnik niebieski, rineloricaria parva i duch amazoński 30L żłobek a w nim zbrojniki
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2006, 20:47:00 » |
|
ale będzie potem problem z zamontowaniem tła, jesli to będzie tło wewnętrzne. będzie trzeba wszystko wyjmować. Muwie ci ić do jakiegos ogrodniczego i poszukaj czarnych łupków. Potem klej na styropian.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2007, 11:24:07 » |
|
Mam pytanie do was. Jak narazie nie stosowałem bazaltu w akwarium. Możecie mi powiedziec czy wpływa na parametry wody? Miałbym zamiar kupic kilka cienkich bloków, poniważ zmieniam aranżację akwarium i chciałbym zrobic kryjówkę dla glonojadów. Jeśli możecie to napiszcie też, czy jest dobrym podłożem do rozwoju glonów bo mam oświetlenie 80 W na 126 L może ktoś ma bloki bazaltowe w akwarium i przydałyby mi się opisy doświadczeń z ta skałką pozdrawiam!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2007, 15:52:57 wysłane przez Sebastian »
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2007, 11:29:19 » |
|
Do akwariów ogólnych, z wodą miękką do średnio twardej i lekko kwaśną lub obojętną mogą być najczęściej granity, sjenity, bazalt i piaskowiec. Lecz musisz sprawdzic czy nie podwyższa pH 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2007, 12:53:25 » |
|
Mam kruszony bazalt w krewetkarium i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych poza tym, że ma bardzo ostre krawędzie. Nie powinno się trzymać kirysków i zbrojników w akwarium gdzie na dnie jest bazalt bo mogą sobie dziubki pokaleczyć ale jako materiał do zbudowania groty chyba może być. Byle ostrych krawędzi nie było.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
akwa209
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2007, 13:02:10 » |
|
To te ostre krawędzie papierem ściernym potraktowac można.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2007, 13:06:56 » |
|
dobry pomysł dzięki to będą płyty (bazalt jest łupliwy) więc krawędzie potraktuję papierem ściernym pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2008, 12:17:46 » |
|
Oprócz bazaltu jakie inne jeszcze podłoża są czarne? Granit? Marmur? Może ktoś pokrótce scharakteryzować ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2008, 14:46:34 » |
|
1. marmur jest biały 2.oba podnoszą pH
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2008, 21:09:47 » |
|
1. marmur jest biały
Czarny także 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 18, 2008, 08:07:59 » |
|
Który z nich, w takim razie wygląda na najbardziej czarny? Chodzi mi o w miarę śliską powierzchnię i czarny odcień czarnego. Bazalt jest ciut matowy. Nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 18, 2008, 09:33:43 » |
|
Tak. Marmur jest czarny i gładki ale będzie pewnie zmieniał parametry wody i miał ostre krawędzie więc się nie nadaje. W akwarystycznych można czasem trafić czarny żwirek ceramiczny oraz coś pod nazwą Quarzite Noir ( http://www.allegro.pl/item312212590__ekskluzywny_czarny_piasek_kwarcowy_1_3mm_9l.html) co przypuszczalnie najbardziej odpowiadałoby Twoim wymaganiom. Widziałam na rynku także coś takiego: http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,--zakupinpl--,pl-pln,531362,0.html ale nie wiem czy się do akwarium nadaje. Są jeszcze podłoża z firmy ADA oraz nowe podłoże firmy Aqua Art: http://www.aqua-art.pl/polski/podloza
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2008, 09:52:41 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
|