Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem z testem NO3 Zooleka
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z testem NO3 Zooleka  (Przeczytany 1916 razy)
qwerty
Nowy
*

« : Marzec 15, 2008, 19:10:28 »

Witam
Pierwszy raz robię test na NO3. Po zastosowaniu się do dołączonej instrukcji mam przezroczystą badaną wodę i teraz pytanie o przyczynę - obydwa składniki kropelkowe testu mam przezroczyste przez co nie zabarwiają mi wody do porównania ze skalą. Czy mam jakiś trefny test. W teście na NO2 tego samego producenta drugi składnik testu jest żółty i zabarwia wodę, czy podobnie nie powinno być w NO3?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 19:49:33 »

Test Zooleka na NO3 ma trzy składniki - oprócz dwóch płynów ( nie pamiętam, czy oba powinny być przezroczyste) powinien być jeszcze szary proszek. Najwidoczniej masz niekompletny zestaw.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 20:14:55 »

Niewiem jak jest w Zoolku,ale ja mam Sery i mam 3 składniki(2 płyny żółte,i proszek).Woda zabarwia się na żółto i po 5  minutach jak jest zawartość azotanó to zmienia odpowiednio kolor na pomarańczowy,do czerwonego włączne(powyżej 40mg/l).Ten test jest chyba niekompletny i idź go wymień i zobacz w innym czy niema tam fiolki z szarym proszkiem.

qwerty
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 22:16:08 »

Test posiadam kompletny, jest w zestawie i proszek, chodzi o to że ani proszek ani przezroczyste oba płyny nie zabarwiają wody. Chcę się dowiedzieć od kogoś kto bada wodę tymi testami czy jeden bądź oba zakraplacze nie powinnny być żółte aby zachodziła reakcja jak z badaniem NO2 gdzie woda się zabarwia. Ale prawdopodobnie w jednym z zakraplaczy nie ma odpowiedniego płynu, producent się wyłożył a test będę musiał zareklamować w sklepie.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2008, 12:38:08 »

Czytałem żę testy zoolka są marnej jakości(większość testów Ph,NO3,i inne,o teście na Tww były dobre opinie),więć wszystko możliwe że masz zły odczynnik w zakraplaczach.Lepiej dołożyć parę groszy i kupić coś co ma dobrą i sprawdzoną renomę.Ale jak mówi stare Polskie przysłowie "Mądry Polak po szkodzie".Dogadaj się ze sprzedawcą że ten reklamujesz i dopłacisz za droższy różnicę,powinien się zgodzić.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2008, 12:56:15 »

Test posiadam kompletny, jest w zestawie i proszek,

A jakiego jest koloru?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2008, 13:47:42 »

Zmień test na jbl
Proszek powinien być koloru grafitowego w zooleku
Jeśli jest innego to test do kosza Smiley