Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: świetlówki a długość akwa  (Przeczytany 3869 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Maj 23, 2004, 09:42:59 »

Jakiej długości świetlówki dobrać do akwa długości 120cm. Bo zdaje mi się że świetlówki mają właśnie 120cm, a numer mniejsze....no właśnie jaką długość mają numer mniejsze? Jestem na etapie projektowania pokrywy i niechciałbym mieć sytuacji w której nie będę mógł dobrać świetlówek. Może zamówić o kilka centymetrów dłuższe akwa żeby te 120 weszły? Aha i jaki zapas muszę sobie pozostawić na brzegach pokrywy żeby ten "bajzel" od mocowania świetlówek zamocować?

Horpyn
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2004, 10:50:22 »

Jestem w identycznej sytuacji tylko ja montuje akwa 150 cm. i najchętniej założyłbym rury 150 cm ale cóż oprawy niestety nie wejdą i myśle że dołoże po bokach w poprzek akwa jakieś dwie mniejsze.
Pozdrawiam!

Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych...
Pozdrawiam !!!
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2004, 11:02:03 »

rury sa przeważnie o  około 20 cm krótsze niż długość pokrywy.

gg:1384140
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2004, 11:12:17 »

Równie dobrze można zastosować rury umieszczone naprzemiennie (schodkowato), (oczywiście jesli się korzysta z pojedynczych belek).

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2004, 14:48:02 »

Pojedynczy uchwyt z oprawką bryzgoszczelną ma 5 cm szerokości więc dochodzi 10cm pokrywy ponad długość świetlówki. Pokrywa odstająca od akwa na 10cm w celu zamontowania w Twoim przypadku świetlówek 120cm wyglądałaby nieciekawie, ale można ją poszerzyć np z jednej strony o 5cm i wówczas zamontować świetlówkę T5 o długości 115cm i mocy 54W.
A świetlówki o numer mniejsze od 120cm (40W) mają długość 105cm i też moc 40W, więc mocowanie mógłbyś dostosować do długości 105cm.
Wromak i Eheim do pokryw 120 montuje świetlówki 90cm (30W), a hagen 105cm (40W).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
wik
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2004, 20:48:46 »

Świetlówka T5 54W z oprawkami bryzgoszczelnymi wciskanymi ma dokładnie 117,4 cm długości (mam u siebie). Wchodzi idealnie w obudowę 120. Rozmiar jakby stworzony do 120-tek  Cheesy

Pozdrawiam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2004, 22:06:52 »

Dzięxik !!  Cheesy Te T5 54W (115cm) wydają się być idealne  Cheesy  A już się bałem że będę musiał przeprojektować zbiornik.
A czy to jest typowy rozmiar , który powinienem dostać bez problemu , czy  raczej trzeba za nimi pochodzić?
I jeszcze jedno. Moje akwa będzie miało wysokość 50cm i szerokość 40cm. Planuję umieścić w pokrywie 4 świetlówki 115cm. Myślicie że to dużo ,  mało czy ok? :roll:  Zdaję sobie sprawę że ilość światła zależy od rodzaju rur, ale kiedy będzie ich za mało to nawet przy najleprzych roślinki nie będą tak ładne jak byśmy sobie tego życzyli.

Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2004, 22:13:14 »

Z moich obliczeń wynika, że będzie to 0,9W/litr.... Norma wynosi około 0,5W/litr. Im więcej światła tym lepiej, tylko musiałbyś pobawić się w zrobienie bimbrowni...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2004, 07:12:51 »

0,9W/L to bardzo dużo, w tak oświetlonym akwa utrzymanie równowagi będzie wymagał wiele wysiłku alr tak doswiadczony akwarysta jak Ty sbie poradzi Smiley. Chodzi mi o równowagę pomiędzy roślinami a glonami Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2004, 13:50:55 »

Twoje 0,9 w porównaniu do mojego 0,3 W/l (2x30 W na 200l.) to jak Afryka do koła podbiegunowego Cheesy
Ciekawe jak będzie u Ciebie z tymi glonami :shock: , ale rośliny chyba ogłupieją, oczywiście ze szczęścia.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2004, 13:58:25 »

No i ciekawe jakie będą rachunki za prąd. Samo takie oświetlenie przez 14 godzin swoje robi. Przy takim oświetleniu to już chyba ogrzewać nie trzeba, tylko raczej chłodzić.
Swoją drogą czy utrzymanie Waszych akwariów dużo Was kosztuje, myślę tutaj głównie o energii elektrycznej. Trochę tych Watów trzeba, na ogrzewanie głównie w zimie, filtrację, no i oświetlenie.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 27, 2004, 23:49:19 »

Kurde, teraz już sam nie wiem. Może zrezygnuję z jednej świetlówki i zostawię trzy. Wiecie, jednak wychodzę z założenia że więcej rur daje większe pole do manewrów z kombinowaniem zestawów różnych rodzajów świetlówek. Bo jak zostawię sobie np. 2 miejsca to co ja tam wsadzić mogę. W zasadzie tylko zestaw-standard czyli jakaś różowa+daylight. Od biedy to też nie jest źle ale zawsze może być lepiej  Cheesy
A czy ktoś z was kombinował tak z oświetleniem by symulowało ono naturalne warunki. Tzn., by rano zapalała się tylko część rur ,potem ok południa dołączały następne i dalej gaśnięcie też też stopniowo w odpowiedniej kolejności. To fajna sprawa ,tylko nie bardzo wiem jak to rozwiązać z elektrycznego punktu widzenia i żeby jednocześnie 3 kabli z pokrywy nie wyprowadzać.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: