Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kulki nawozowe co o nich sadzicie??  (Przeczytany 14294 razy)
helios45
Nowy
*

« : Luty 26, 2006, 21:49:49 »

ostatnio kupilem sobie na allegro kulki nawozowe takie z torfu i glinychcialem sie dowiedziec czy to co mowia sprzedawcy to prawda a mianowicie ze taka jedna kulka jak sie ja juz wlozy spelnia swoje zadanie przez dwa misiace i czy rzeczywiscie nie brudza one wody czekam na wasze opinie:)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2006, 17:38:28 »

Co zawierają te kulki ? Jeśli tylko glinę i torf to kiepsko.

385 l - dyskowce
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 18:27:03 »

zgadzam się z Sebastianem w 100% Smiley

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 19:38:36 »

Co zawierają te kulki ?

Kulki gliniano-torfowe wzbogacone o związki ułatwiające wchłanianie, utrzymujące stabilność parametrów każdej wody, zawierające mikro i makro elementy takie jak:

SiO2, Al203, Fe2O3, CaO, MgO, K2O, Na2O, TiO2, K2O, Fe, Mn, Mg, Co, B, Zn, Cu, Mo, S, Cu, N,  KH2PO4, K2SO4

sporządzone według specjalnej receptury i proporcji surowców, czyli wszystko co powinno znaleźć się w pełnowartościowym nawozie stosowanym jako podłoże pod korzenie roślin zakopane min 1 cm pod żwirem.

To jest skład podany przez mirekkon czyli przez Mirmil'a, niewiem czy to działa ja swojego czasu zakupiłem  kulki ale bardzo mi barwiły wodę do tego stopnia ze podłoże musiałem czyścić
ale może wypowie się Sebastian i inni którzy stosują kulki i jakie mają rezultaty. pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 10:05:51 wysłane przez radula » Zapisane

Piotruch
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 20:04:05 »

Witam

Ja uzywam kulek firmy JBL, jakas taka niemiecka firma.
faktycznie co kwartał należało bo umieścić nową. Producent zaleca 6 kulek na metr kwadratowy. Niezaobserwowałem żeby brudziły wode.
W jakiś tam sposób wspomagają wzrost roslinek, jezeli nie ma sie wzbogaconego podloza tylko sam zwirek to warto zakopac je.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2008, 21:33:22 »

radula: expertem nie jestem ale spróbuj jeden komplet bo ode mnie nie kupowałeś na 100%, a potem bez reklamy mi na priv maila opinię wyślij Smiley
albo sam sobie zrób według tego co podałem w innym wątku

co do wody to musiałeś ich źle użyć, zakopujesz min 1 cm pod żwir tak aby żadna ryba sumowata nie wykopała ich ani żeby nie miały styczności z blokiem wody bo wtedy masz pompę nawozową i zrujnowany balans wody

pozdrawiam

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2008, 00:44:46 »

Mirmil rzeczywiście od ciebie nie kupiłem, ale zrobię to w najbliższym czasie gdyż będę robił coś na bazie Low-Tech czyli ziemię jak podawał Turysta i do tego chcę właśnie dołożyć kulki i sprawdzić jak to będzie rosło itd. mam kolegę na biochemii doktoryzuje się, więc oceni co jest w kulkach oraz jak mogą wpłynąć na podłoże oraz całe podłoże jak działa na roślinki. Baniaczek z takim lub podobnym podłożem chce odpalić już po świętach, więc zobaczymy.
A Mirmil twój skład podałem jako przykład nie z jakiejś złośliwości czy coś, jeśli tak to odebrałeś to PRZEPRASZAM.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2008, 06:54:25 »

Radula: mnie jest ciężko obrazić ale słowo przepraszam odbieram jako "brak chęci zaczepki" tylko trochę

niefortunnie napisałeś mój przykład a potem coś o zmętnieniu wody po moich kulkach woda nie mętnieje gdy są dobrze stosowane - to kwoli sprostowania

Radula: kulki do podłoża tylko jako nawóz tak? proponuję kulki gliniane bez torfu weź na maila mi napisz to się dogadamy nie róbmy reklamy - dam ci próbkę za koszt wysyłki

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 06:56:39 wysłane przez Mirmil » Zapisane

midas78
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2008, 08:50:19 »

Moje roślinki po włożeniu kulek Filtusa zaczęły rosnąć jak szalone. Kabomby i moczarki muszę przycinać co tydzień bo mi z akwarium wyłażą  Wink.
Zanim zastosowałem kulki, przyrosty były marne.
Brzmi to prawie jak TV-Shop  Grin

112 l profil
-----------------------
 3 x Skalar
 2 x Mieczyk Hellera
10 x Neon Innesa
 5  x Kirysek Spiżowy
 2  x Kosiarka
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2008, 09:13:58 »

może ktoś sie pokusi o to aby napisać w tym wątku jakie rośliny "lubią" a jakie nie lub jest im obojętna obecność kulek

uważam to za bardzo istotny element stosowania samych kulek

ponieważ nie jestem z wykształcenia biolgiem pytam Was sporządźcie liste

najlepiej 3 kolumny

1. Rośliny lubiące kulki w podłożu
2. Rośliny dla których jest to obojętne
3. Rośliny dla których nie jest wskazane stosowanie kulek

myśle że z takiej tabelki szybko łatwo i przyjemnie będzie mógł skorzystać każdy

ps. chodzi mi tu o roślinność najpopularniejszą stosowaną w naszych zbiornikach lub np: hasłowo kryptokoryny kolumna nr 1, kabomby kolumna nr ... itd, proszę nie wymieniać tysiąca odmian kryptokoryn bo to bez sensu chyba że same wyjątki

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 09:18:09 wysłane przez Mirmil » Zapisane

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2008, 10:45:25 »

Radula: kulki do podłoża tylko jako nawóz tak?
Good !

Tak Mirmil jako jeden ze składników podłoża - dodatek do podłoża. ( ziemia+torf+keramzyt+.....+kulki co 10cm)
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 11:08:37 wysłane przez radula » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2008, 11:06:56 »

Radula: popieram sam się zastanawiam nad czymś takim jak nowe podłoże tak sobie w głowie tym zamieszałem że chyba niebawem....

narazie wole na swoim 112l wypróbować żeby mieć jakies doświadczenia jak bedę stawiał 450l

musze nabrać wiedzy żeby oszczędzić problemów bo to jednak masę pracy trzeba włożyć w urządzenie 450l do stanu równowagi i piękna

papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: