Honey
Stały użytkownik

|
 |
« : Luty 03, 2008, 15:58:07 » |
|
Podmieniając wode postanowiłam przeczyścić filtr. Jest to filtr wewnętrzny zabudowany. Na obudowie znalazłam cztery glutki ,których podstawa miała kształt owalny, ogólnie przypominały krople rosy. w srodku miały małe, białe kropeczki. nie dało sie tego zdjąć paznokciem... Na początku skojarzyło mi się to z bezmuszlowym ślimakiem,ale nie poruszało sie ani nic. Potem,że to może ikra, może neonek,ale przecież w akwarium ogólnym trudno o coś takiego. Po czym wpadłam na pomysł,że to może skrzek karlików szponiastych? wsadziłam wiec ten filtr do kotnika ,a z kotnika przełożyłam do ogólnego filtr gąbkowy. Dobrze zrobiłam ? a może to jakieś pasożyty? acha. Wymiary podstawy tych glutków to ok 4x5,5 mm
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2008, 16:07:23 wysłane przez Honey »
|
|
|
|
|
Wampi129
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2008, 15:06:07 » |
|
Z twojego opisu wynka że to ikra slimaka ;] U mnie na filtrze jest tego pełno,strasznie trudno to ściagnać...właśnie takie glutkowate a w srodku duzo białych kropek ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Batman-ka
Nowy

www.krewetki.org
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2008, 01:04:21 » |
|
jaja ślimaka,zdrap i wyrzuć ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2008, 22:49:56 » |
|
No właśnie zastanawiałam się co w tym kotniku tak się ślimaków narobiło... W takim razie jak wygląda skrzek karlika szponiastego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Batman-ka
Nowy

www.krewetki.org
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2008, 23:42:21 » |
|
Ślimaki strasznie brudzą,fakt czyszczą ale i wydalają sporo ,im więcej ślimaków tym więcej "kupek" w żwirku,jak mi się rozmnożyły ślimaki to miałam wodę okropnie brudną,dopiero ktoś mi sprzedał roślinkę z robakami (wypławkami) i one zjadły całą plagę ślimaków,wodę mam kryształ ,zero ślimaków a wypławki zdechły bo jest za czysto 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2008, 10:53:01 » |
|
Wypławki szkodzą paletkom, więc jeśli je masz, to powinieneś pomyśleć o eksterminacji robali  Jeśli dobrze pamiętam, to Tetra robi jakąś chemię na wypławki no i gurami całujący lubi sobie na nie zapolować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2008, 10:57:15 » |
|
Wypławki szkodzą paletkom
Hmmm ciekawe ... a w jaki sposób  Jeśli dobrze pamiętam, to Tetra robi jakąś chemię na wypławki
No to chyba najgorszy pomysł ... P.S. A kto tu mówił o paletkach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2008, 12:46:00 » |
|
ja nie mówię, że chemia to dobry pomysł, tylko, że to istnieje...wiadomo, że chemia to ostateczność w akwarium, a o tym, że wypławki szkodzą paletkom czytałam na jednym z forów internetowych...podobno paletki stają się "płochliwe i ciemnieją tak jak by miały pasożyta na skórze" dzielę się tym, co mi się udało znaleźć. Paletek nigdy nie miałam, więc się nie znam, ale wiem, że wypławki niszczą ikrę i szkodzą narybkowi i to z doświadczenia. Jeśli to ściema z tym ciemnieniem paletek, to proszę o info, nie będę żyła w błędzie i innych wprowadzała w błąd, z góry dzięki. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 12:55:59 wysłane przez Ivonka »
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2008, 12:57:52 » |
|
Wydaje mi się że pomyliłaś wypławki z nicieniami lub wiciowcami u paletek  Ale postaram się poszukać coś na temat wypławek i paletek (ale na zdrowy rozum nie powinno to mieć wpływu). Edit: Przeszukałem pobieżnie forum PKMD i na temat wypławek: to normalna rzecz w akwa z paletami ... ogólnie nie ma się czym przejmować o ile to nie akwa tarliskowe (zagrażają ikrze). Także myślę, że pomyliłaś jednak wypławki z nicieniami/wiciowcami 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 13:04:03 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
Frosch
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2008, 23:34:46 » |
|
Skrzek karlika pływa po powierzchni wody, każde jajo osobno (inaczej niż u naszych żab i ropuch, gdzie skrzek tworzy galaretowate kłęby lub sznury). Jajeczka są ciemne z wierzchu a białe od spodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Batman-ka
Nowy

www.krewetki.org
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2008, 22:11:00 » |
|
Wypławki są szkodliwe i to bardzo,ja testowałam chemię w kuwetach wrzucając tam wypławki,nawet 10 razy przekroczona dawka ich nie zabija,jedyne co je zabija to obniżenie pH do 6,5 i spora podmiana wody z gruntownym odmulaniem,a dla roślin roztwór kwasku cytrynowego i 1szt. soku z cytryny i dolanie do tego ok 5 kubków wody,likwiduje to wszystkie rodzaje glonów bezpowrotnie i niszczy stułbie i wypławki :-) Co do szkodliwości wypławka strzela on śluzem paraliżuje on narybek bądz krewetki lub ślimaki po czym atakuje i zjada ofiarę żywcem wysysając z niej krew,okrutne ale prawdziwe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 07, 2008, 23:45:43 » |
|
Batman-ka co to znaczy 1 szt. soku z cytryny? taki jeden pojemniczek "cytrynki" do herbaty czy jedną calą cytrynę wycisnąć?  i to rozrobic z wodą i wlać? na jaki litraż stosować taką dawkę? czy to nie jest w żaden sposób niebezpieczne dla rybek, krewetek i ślimaków? 
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Kicha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 07, 2008, 23:48:59 » |
|
Najlepiej więc trochę rybki wygłodzić dzień dwa i po szkodnikach czasem trzeba rybki zachęcić do działania a naturalne metody działają najlepiej
|
|
|
|
|
|
W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
|
|
|
Batman-ka
Nowy

www.krewetki.org
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 10, 2008, 23:56:19 » |
|
Wybaczcie za haotyczną wypowiedz,miałam na myśli bierzemy miskę,kuwete,pojemnik czy garnek,wlewamy 5 kubków wody,wyciskamy jedną cytrynę i dolewamy cytrynki,takiej podróby soku z cytryny w butelce plastikowej ja leje na oko jakieś 50g czyli kieliszek wrzucamy tam roślinki i glony,wypławki,stułbie zdychają ,czas moczenia godzina nie wlewamy do akwarium:P akwarium odmulamy,czyścimy szybki,robimy podmianę i będzie ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Batman-ka
Nowy

www.krewetki.org
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2008, 23:58:02 » |
|
faktycznie jeśli chodzi o ryby to zjedzą robaki,szczególnie pielęgnicowate i głodne gupiki,ale odmulić warto,ja mam tylko krewetki a one nie jedzą robaków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|