chytrzy3
Nowy

|
 |
« : Marzec 12, 2004, 01:40:07 » |
|
Cześć, mam rybki od wielu lat, ale dopiero teraz chciałbym chodować pielęgnicowate, nigdy wcześniej ich nie miałem. Będę miał akwa ok.160l, zadbam o wszystkie dogody (rośliny, korzenie, kamienie, odpowiednie filtry, itd.) Tylko potrzebuje jakieś przykładowezestawy rybek, które będą ze sobą żyły w zgodzie, jakie rośliny, jakie podłoże, jak urządzić to akwarium. Proszę o opisy, lub jakieś linki do stron. [/list:u][/b]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ted
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2004, 07:43:21 » |
|
Witaj zajrzyj na www.malawi.pl oraz www.tanganika.inet.pl powinno Ci coś pomóc dużo wiadomości też się przymierzam do takiego akwarium i chyba malawi wybiorę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2004, 08:25:55 » |
|
a jak długi baniaczek? bo jeśli 80, to na wiele amerykańskich się nie nastawiaj. zdecydowana większość tych pielęgnic jest silnie terytorialna i przy zbyt małym baniaku w pewnym momencie będą się atakować.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2004, 17:10:38 » |
|
Takie akwairum dużych mozliwości nie daje. Możesz poświęcić sie ameryce i umieścić tak pare akar lub mekk, ale tylko pare!. Do tych ryb ze dwa, trzy zbrojniki lub stadko kirysków (ob. gatunek) Rośliny mocne, wytrzymałe. Kryptokoryny, anubiasy, żabienice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chytrzy3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2004, 18:03:59 » |
|
Dzięki za informacje, linki do stron Teda mi pomogły bardzo. Przymierzyłbym się do pyszczaków. To jest chyba najciekawszy gatunek na początek. Co do akwa, to niewiem jeszcze jakich bedzie wymiarów, narazie szukam, bardzo możliwe, że kupie nawet ok. 200l. Jesli możecie, to podajcie mi jakiś przykładowy zestaw pyszczaków do tego akwarium, jak je urządzić, czy kamienie, czy korzenie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2004, 01:05:13 » |
|
Sarmik,myślę że przesadzasz z tym że w 160l to tylko para Meek i stadko kirysów i to koniec. Myślę że w akwa tej wielkości można spokojnie pielęgnować 4-5 dorosłych Meek. Nie są to specjalnie agresywne ryby (jak na pielęgnice oczywiście),nie są też specjalnie wymagające pod względem wielkości zbiornika. Dla przykładu ,mój dobry przyjaciel w akademiku trzyma parę tych ryb w 40l zbiorniku. Ryby mają się świetnie (wielokrotnie je oglądałem) i regularnie mają młode.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chytrzy3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2004, 08:11:31 » |
|
słuchajcie!! już wiem, że napewno zakupię akwa min. 200l. Po poczytaniu troche na www.malawi.pl jestrem zdecydowany. Tylko jeszcze prośba,zostały mi 3 brzanki sumatrzańskie, 1 labeo bicolor. Czy bedę mógł je wpuścić do akwa z pyszczakami??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2004, 08:47:46 » |
|
Przy tak alkalicznej wodzie brzanki zaczną chorować a choroba przeniesie się na pozostałe rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2004, 11:35:55 » |
|
Lukasie nie przesadzam. Pielęgnice wymagają dużego zbiornika. Sama miałam 50l. i wiem jak taka klitka wygląda a Twój znajomy chyba nie jest uświodomiony co trzyma i jakie wymagania te ryby mają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2004, 01:05:40 » |
|
Lukasie nie przesadzam. Pielęgnice wymagają dużego zbiornika. Sama miałam 50l. i wiem jak taka klitka wygląda a Twój znajomy chyba nie jest uświodomiony co trzyma i jakie wymagania te ryby mają. Jest doskonale świadomy tego co trzyma w baniaku (w domu ma jeszcze 150l baniak). A wygląd i zachowanie tej pary pielęgnic mówi sam za siebie - napewno nie jest im źle. Także nadal obstaję przy tym co napisałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rajwusek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 03, 2004, 09:38:31 » |
|
 lukas a jak byś byłv w pokoiku 2m-1m. I byś był z pannienka . Laska tak że hej to byś tego nie robił.Tak samo jest ze samcemMeeki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rajwusek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2004, 12:02:00 » |
|
A co do pyszczków do takiego akwa ógłbyś sobie kupić 4 afry + 4 lombardoi + jakiś wybrany przez ciebie gatunek lu 4 yellowki + 4 redredy + socofoli ja osobiście mam akwa. 200l 100-50- 40 wys i mam 5 melanochromis auratus 4 lombardoi i 4 redredy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2004, 12:28:51 » |
|
Lukasie nie przesadzam. Pielęgnice wymagają dużego zbiornika. Sama miałam 50l. i wiem jak taka klitka wygląda a Twój znajomy chyba nie jest uświodomiony co trzyma i jakie wymagania te ryby mają. Jest doskonale świadomy tego co trzyma w baniaku (w domu ma jeszcze 150l baniak). A wygląd i zachowanie tej pary pielęgnic mówi sam za siebie - napewno nie jest im źle. Także nadal obstaję przy tym co napisałem. poczekamy, aż mu te meeki dorosną do 15cm... ciekawe jak wtedy będą się czuły?
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
|
michał