Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: denitryfikator  (Przeczytany 3301 razy)
bartol
Nowy
*

« : Luty 25, 2008, 21:20:12 »

Witam ponownie,
Jakiś czas temu postanowiłem skonstruować denitryfikator do mojego akwarium. O ile z samym wykonaniem nie było problemu o tyle z jego startem już jest. Problem polega na tym, że minęły już 3 tygodnie, a testy wody z denitryfikatora cały czas pokazują wysoki poziom NO3 i w czasie robienia testów wydziela się dziwny nie przyjemny zapach (coś jak zgniłe jaja).

Proszę o pomoc - co może być przyczyną tego że nie może on prawidłowo wystartować Huh

Dodam tylko że na końcu na wylocie umieszczony jest standardowy plastikowy trójnik z regulacją przepływu, a przy wylocie z filtra kubełkowego wąż zaciśnięty jest małym imadełkiem.

dziękuję
Bartek
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2008, 21:22:16 »

zgnite jaja to siarko wodór Smiley oby bumm nie było i smrodzik po gaciach będzie jak Cię żona albo teściowa złapie
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2008, 21:27:19 »

podaj może dokładne parametry wody z INPUTu i OUTPUTu

ale tak czy siak... chyba mało ludzi bawi się w coś takiego. mniemam, że zrobiłeś go ze spirali węża, bo są jeszcze inne patenty. Można też kupić biologiczne wkłady denitryfikacyjne do filtra firmy JBL, założyć hydroponikę, kultywować zdrową roślinność albo zwyczajnie robić regularne podmiany wody i dopasować obsadę do wielkości zbiornika. Większość wybiera raczej te ostatniejsze opcje.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2008, 21:29:22 »

podaj może dokładne parametry wody z INPUTu i OUTPUTu

ale tak czy siak... chyba mało ludzi bawi się w coś takiego. mniemam, że zrobiłeś go ze spirali węża, bo są jeszcze inne patenty. Można też kupić biologiczne wkłady denitryfikacyjne do filtra firmy JBL, założyć hydroponikę, kultywować zdrową roślinność albo zwyczajnie robić regularne podmiany wody i dopasować obsadę do wielkości zbiornika. Większość wybiera raczej te ostatniejsze opcje.
 papa

Oswaldzie będę sie i ja bawił jak zmienię zbiornik
Ale jak na razie dla mnie to podstawa wymiana wody najlepszy lek na wszelakie kłopoty
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2008, 21:39:01 »

Ale jak na razie dla mnie to podstawa wymiana wody najlepszy lek na wszelakie kłopoty

Na popsucie się filtra też  Wink(żart) Good ! Good !

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2008, 21:41:45 »

gdyby mi zależało na denitryfikacji raczej zerkałbym na opcję hydroponiki. Wiedzmin podał gdzieś interesujący wątek z objaśnieniami i wykresami testów jakie robił na uczelni. Wynika z nich, że to nieźle działa. U naszego "Kinga" to też standard, z tego co widzę...
 papa

PS ale interesującą opcją jest też w.w. wkład do filtra JBLa, kosztuje chyba z 65 pln. Nazwe zaponiałem... cuś "Nitrat EX" czy jakoś tak. Jest to podłoże dla bakterii zamknięte w specjalnym woreczku, który redukuje przepływ wody i stwarza warunki beztlenowe (jak ten wasz wąż).
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2008, 21:45:13 wysłane przez Oswald » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2008, 21:47:19 »

King to gdzieś nawet opis zamieścił i sobie go skopiowałem patent niezły estetyczny itd Smiley
No ale King ma pomysły ze fiu fiu warto podrobić jego rozwiązania Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2008, 21:50:32 »

Zobacz wykresy Wiedzmina
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10267.msg86719.html#msg86719
Opis też tam jest

TURYSTA
Gość