Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zwabić kraba?  (Przeczytany 3116 razy)
Honey
Stały użytkownik

« : Luty 26, 2008, 22:59:03 »

Od paru dni nie widzę mojego kraba mangrowego. Myślałam,że się gdzieś schował, bo może ma wylinkę, ale przetrzepałam cały zbiornik i ani śladu. Dziś wpadłam na pomysł, że może wyszedł z akwarium poprzez wypustkę w pokrywie (na kable od grzałki etc) Często bowiem wdrapywał się po roślinkach na filtr i na nim przesiadywał, a filtr znajduje się niedaleko tej szczeliny na kable, więc może wdrapał się po kabelkach i wyszedł?
Problem w tym,że akwarium stoi na szafce pomiędzy łóżkiem a biórkiem. Świeciłam za szafką, łóżkiem i biurkiem ale nic nie widziałam (oprócz kurzu oczywiście) Jeśli krab jeszcze gdzieś tam żyje, to jak mam go znaleźć, jak zwabić, żeby złapać?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2008, 23:04:42 »

z tego co piszesz zrozumialam że trzymasz go w normalnym akwa z rybami Huh popraw mnie jak coś mi się pomylilo. A kraby muszą mieć też ląd w akwarium (z tąd to wychdzenie na filtr) ja myśle że zdechl poprostu przez zbyt dlugie przebywanie w niesprzyjających warunkach -szukaj ciala w akwarium (moze się wcisnol pod korzeń czy do innej kryjówki i tam dokonal żywota).

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2008, 01:32:32 »

Obawiam się, że jeśli wyszedł to już niewiele się da zrobić - a na pewno nie wywabisz go z kryjówki - szukaj, szukaj i jeszcze raz szukaj!!!

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2008, 10:31:17 »

mój krab był kupiony w sklepie, gdzie trzymany był w akwarium bez wysepki. Pytałam, czy tak można, powiedzieli że można. Nie wiem czy to mangrowy ale podobnie wyglądał. Nie zdechł na pewno, bo przeszukałam całe akwarium. Zresztą zawsze jak chciał wyjść na zewnątrz, to wychodził na filtr albo na pokrywę i tam siedział więc wszystko ok. Poszukam jeszcze...
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #4 : Luty 29, 2008, 08:47:23 »

witam
I jak znalazłes.....
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 29, 2008, 11:17:05 »

Od paru dni nie widzę mojego kraba mangrowego.
jeżeli wyszedł to nie licz, że jeszcze żyje, przżyłby poza akwa max 3 h
krabów mangrowaych nie trzyma się w zwykłym akwarium, one potrzebują lądu!
tak, tak słuchaj sprzedawców, a daleko zajdziesz ......

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #6 : Luty 29, 2008, 14:42:45 »

Od paru dni nie widzę mojego kraba mangrowego.
jeżeli wyszedł to nie licz, że jeszcze żyje, przżyłby poza akwa max 3 h
krabów mangrowaych nie trzyma się w zwykłym akwarium, one potrzebują lądu!
tak, tak słuchaj sprzedawców, a daleko zajdziesz ......

Przecież sprzedawcy ci wcisną nawet jakiś kit żeby tyko na tym zarobić  Undecided Undecided Undecided Undecided

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2008, 21:17:05 »

Wyobrażam już sobie jak otwierasz łóżko ,a tam ten krab sobie siedzi i patrzy wyłupiastymi oczkami na ciebie Cheesy Cheesy Cheesy.Ja chyba bym niezasną dopóki bym go nieznalazł żywego lub martwego.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2008, 00:15:46 »

Postaw naczynie z wodą z gobką na wierzchu, krab będzie szukał wilgoci i tam pójdzie i bedzie siedział. Albo go poszukaj w kwiatkach, gdzie tam jest trochę mokro - może też się znajdzie Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2008, 10:27:12 »

Na moim sklepie akwarystycznym jeszcze się nie zawiodłam, tym bardziej,że pracuje w nim moja kolezanka z podstawówki i sama ma rybki. Jeśli nawet źle mi doradziła, to dlatego,że może nie posiada aż takiej wiedzy na temat krabów i przekazuje tą, jaką otrzymała od hurtowników...
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2008, 19:23:38 »

uważam, że jeśli sprzedaje się zwierzęta to wypada coś o nich wiedzieć  Undecided jaki problem zerknąć do książki czy do neta ......
nie zawiodłaś się ? właśnie zawiodłaś się jak powiedziała Ci, że możesz trzymać kraba w zwykłym akwarium ............

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2008, 13:03:40 »

Dodam jeszcze, że filtr lub pokrywa to nie jest "ląd" o którym rozmawiamy i taki ląd ok nie jest...

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: