aquillusx
Nowy

|
 |
« : Luty 17, 2008, 11:22:58 » |
|
Witam wszystkich serdecznie. Po blisko 10ciu latach przerwy z akwarystyka nadszedl czas na zalozenie (we wlasnych czterech scianach i ku zaszczepieniu wlasnemu potomstwu smykalki do akwarystyki  ) pierwszego zbiornika. Zdecydowalem sie na 300l i probuje stworzyc liste potencjalnego obsadu tego mieszkanka. Nie sprawdzalem jeszcze odczynu wody, natomiast jestem pewien ze jej twardosc jest wysoka, moze nawet bardzo. Osobiscie nie uzywam wody kranowej bezposrednio, jedynie po przefiltrowaniu przez Britte. W zwiazku z tym zastanawiam sie nad sposobem napelnienia zbiornika, rozmyslalem nad zakupem wody butelkowanej o duzej pojemnosci 20-25l ale nie wiem czy mozna gdzies nabyc tak konfekcjonowana wode przydatna do celow akwarystycznych? Za wszelkie porady i sugestie z Waszej strony bede bardzo wdzieczny  Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2008, 11:36:09 » |
|
Hmm, do twardej wody może malawi, albo tanganika ?? No chyba, że bardzo lubisz żyworódki 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
aquillusx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2008, 12:43:15 » |
|
No coz, zyworodki odpadaja a Malawi i Tanganika brzmi swietnie, zastanawialem sie nad tym tylko czy roslinosc w obu przypadkach jest mozliwa do zastosowania i utrzymania? W obu przypadkach raczej kamienie czyz nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2008, 12:51:46 » |
|
Nie sprawdzalem jeszcze odczynu wody, natomiast jestem pewien ze jej twardosc jest wysoka, moze nawet bardzo. Osobiscie nie uzywam wody kranowej bezposrednio, jedynie po przefiltrowaniu przez Britte.
hmm.. ciekaw jestem jaka masz ta kranowke i jaka leci przez britte, moze zapodaj tescik bo na oko to ciezko uradzic - pozdro!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2008, 13:11:54 » |
|
nie no raczej roslin to nie  ew. kilka nurzancow a jaka masz ta wode w kranie ostatecznie lekkie zawszaszenie i zmiekszenie nie jest takie drogie butelka 1l stezonego kwasu to koszt ok 12zl na przykladzie h2so4 stezony kupujesz 98% do akwarystyki potrzebny Ci ok 5% tzn, ze na ok 100ml wody dajesy 5ml kwasu do zakwaszania uzywasz malutko wiec taka butla to na 10lat starczy  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aquillusx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2008, 13:23:49 » |
|
Sprobuje w poniedzialek zakupic zestaw testow i podam wartosci po zbadaniu kranowy i po filtracji z Britty. Przeraza mnie tylko wizja napelniania Britta 2litrowa 300litrowego zbiornika!!! Dlatego myslalem o zakupie wody, to koszt w koncu jednorazowy a mysle ze warto by bylo sprobowac...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2008, 13:51:25 » |
|
Przeraza mnie tylko wizja napelniania Britta 2litrowa 300litrowego zbiornika!!! Dlatego myslalem o zakupie wody, to koszt w koncu jednorazowy a mysle ze warto by bylo sprobowac... O nie nie.. W żadnym wypadku nie jest to koszt jednorazowy!!! Znaczy myślisz , że nalejesz tą kupioną wodę i będziesz miał ją przez dłuższy czas?? pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2008, 14:44:00 » |
|
ja bym sobie darowal britte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aquillusx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2008, 14:57:39 » |
|
Mialem na mysli ze to jednorazowy kosz zakupu 300litrow na raz, potem tylko podmiana okresowa, to wiadomo Zreszta nie o koszta tu chodzi tylko bardziej o wniesienie tego do domu  Nadal jednak nie wiem czy jest jakakolwiek mozliwosc ewentualnego zakupu takiej wody, gdzie szukac itd... Tymczasem dziekuje Wam za dotychczasowe rady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2008, 15:16:16 » |
|
Witam.Filtr RO powinien rozwiązać twój problem z twardą wodą.Jest to jednorazowy wydatek(myślę że ok150-200zł) i problem masz z głowy,kup koniecznie podstawowe testy, jak będziesz używał RO bo czasami miesza się ją z kranówką i trzeba wiedzieć jakie zastosować proporcje. ps.wejdź na stronę wodociągów i sprawdź jakie masz parametry wody,powinny być wypisane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adam u2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2008, 15:21:10 » |
|
To zależy gdzie mieszkasz  Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta to wiem gdzie taką wodę nabyć.
|
|
|
|
|
|
Zbiornik 525l,podstawowa obsada-paletki.
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 17, 2008, 15:28:15 » |
|
To zależy gdzie mieszkasz  Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta to wiem gdzie taką wodę nabyć. Jaki jest sens kupowania i dźwigania 50L wody tygodniowo,jak można ją mieć w swoim kranie o karzdej porze dnia i nocy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aquillusx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2008, 16:32:37 » |
|
To zależy gdzie mieszkasz  Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta to wiem gdzie taką wodę nabyć. Jestem z Tarnowskich Gór ale poruszam sie po opolskim, Slaskim i malopolskim Do mario27-28: Porosze o kilka inormacji o RO, co to i czym to sie je, tzn. na czym polega dzialanie, jak sie montuje, na stale czy nie?, czym sie kierowac przy zakupie takiego filtra itd... Dzieki z góry
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2008, 17:45:32 » |
|
Filtr podłączony jest na stałe do instalacji (np;pod zlewem).Działanie jego polega że woda przechodzi przez kolejne media filtracyjne jak węgiel,membranę(najważniejsze medium filtracyjne) i różne tam inne,aby pozbawić ją zanieczyszczeń,chloru,bakterii,metali ciężkich i innych związków które zawiera w swojm składzie kranówka.Efekt jest taki że uzyskasz wodę destylowaną,o twardości bliskiej 0.Należy pamiętać że woda ta pozbawiona jest makro i mikro minerałów i trzeba je uzupełnić w postaci nawozów i innych potrzebnych dla życia ryb i roślin pierwiastków(ale to już zależy od obsady i roślin jakie będziesz miał). Zresztą poczytaj w dziale WODA o RO,jest tam dużo wątków o tym. PS.mam nadzieję że wyjaśniłem ci to w miarę jasno.Sam nieposiadam takiego filtra(narazie brak funduszy dopiero co założyłem 240L),ale jest to bardzo przydatne urządzenie jak ktoś zajmuje się akwarystyką poważnie(choć bez tego też daję sobie radę) Przy zakupie kierój się wydajnością, a to co podaje producent to jest zazwyczaj zawyżone i wody uzyskasz mniej jak to podają w opisie.(do podmianki do 300l akwarium to pewnie z 2-3 godziny będzie leciało),ale lepsze i tańsze niż dziwiganie wody co tydzień do podmian 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aquillusx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2008, 18:20:58 » |
|
Filtr podłączony jest na stałe do instalacji (np;pod zlewem).Działanie jego polega że woda przechodzi przez kolejne media filtracyjne jak węgiel,membranę(najważniejsze medium filtracyjne) i różne tam inne,aby pozbawić ją zanieczyszczeń,chloru,bakterii,metali ciężkich i innych związków które zawiera w swojm składzie kranówka.Efekt jest taki że uzyskasz wodę destylowaną,o twardości bliskiej 0.Należy pamiętać że woda ta pozbawiona jest makro i mikro minerałów i trzeba je uzupełnić w postaci nawozów i innych potrzebnych dla życia ryb i roślin pierwiastków(ale to już zależy od obsady i roślin jakie będziesz miał). Zresztą poczytaj w dziale WODA o RO,jest tam dużo wątków o tym. PS.mam nadzieję że wyjaśniłem ci to w miarę jasno.Sam nieposiadam takiego filtra(narazie brak funduszy dopiero co założyłem 240L),ale jest to bardzo przydatne urządzenie jak ktoś zajmuje się akwarystyką poważnie(choć bez tego też daję sobie radę) Przy zakupie kierój się wydajnością, a to co podaje producent to jest zazwyczaj zawyżone i wody uzyskasz mniej jak to podają w opisie.(do podmianki do 300l akwarium to pewnie z 2-3 godziny będzie leciało),ale lepsze i tańsze niż dziwiganie wody co tydzień do podmian  Dzieki za wyczerpujace informacje, zaglebiam sie wiec w dzial woda a poza tym jak najszybcie zrobie test kranowy by wiedziec na czym stoje ( a w zasadzie co w kranie plynie :-) ) A co do obsady trzysetki, to na pewno nie chce zyworodnych i labiryntowtych. Zastanawiam sie nad jakimis spokojnymi pielegnicami ale tez proporczykowcami lub teczankami ( co sadzicie o hodowli tych dwoch ostatnich, potrzebuja raczej miekkiej wody, moze macie jakies doswiadczenia? ) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|