Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pasożyty  (Przeczytany 2237 razy)
Harpia
Bywalec

« : Marzec 23, 2004, 14:51:58 »

Witam.
Jakos przespałam lekcje na której omawiali pasożyty zewnętrzne i dzisiaj pokutuje :roll:
MOże zna ktoś stronke z opisami (najpiękniej by było jakby zdjecia były) pasożytów zewnętrznych, mój pawicowy samczyk ma coś na płetwie piersiowej, taki groszek, płetwa wokoło jest mętna, będe musiała dzisiaj złapać biedaka i opatrzyć mu to :roll: Ki wie co to za cholerstwo ale ryba żywa, żadnych zmian charakteru :wink:

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2004, 18:30:53 »

hehe :? mój samiec paletki też ma coś podobnego.. okresowo pojawiająca się biała kropa ze zmętnieniem wokół. początkowo wygląda jak delikatnie podszczypana płetwa, potem zaczyna rosnąć. i tak aż do momentu kiedy zanika. dodam że samiec jest pełen wigoru i nie oddaje panowania w akwarium i chętnie przystępuje do tarła. pytałem szukałem i dowiedziałem się tyle... "wypłukać" rybę w lekko różowym roztworze nadmanganianiu potasu. ale jak to cholerstwo się nazywa to nie mam zielonego Sad. aaa i ja jeszcze nie "płukałem" rybki w różowym roztworku Smiley. czas płukania zalecano mi około 20 min.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2004, 20:21:42 »

Hmmmm ciekawe . Takie pasożyty można podobno likwidować za pomocą wody z solą ale nie kompiel tylko krutkjie okłady z mocnego roztworu i to tylko tam gdzie jest pasożyt, tak samo słyszałem o nadmanganianie potasu. Zabiek jest dość mało przyjemny dla rybki i jak nie zabierze się dotego odpowiednio można bardzo rybce zaszkodić... Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2004, 07:38:43 »

Zastosuj Akraflawinę

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: