Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Zmiana twardości węglanowej po rozpoczęciu dawkowania CO2
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmiana twardości węglanowej po rozpoczęciu dawkowania CO2  (Przeczytany 2210 razy)
sircula
Bywalec

« : Luty 12, 2008, 10:24:02 »

Witam.
O ile szeroko pojętą akwarystyką zajmuję sie już dość długo to w temacie dotyczącym techniki  Co2 jestem mocno początkującym.
Po dwóch tygodniach od odpalenia w moim 240 litrowym baniaku butli wysokociśnieniowej udało mi się w końcu powoli zbić poziom ph do 7 . To był jeden z powodów zakupu butli. Teraz pytanie . wczoraj podczas standardowych pomiarów okazało się , że TwW skoczyło mi z 6-7 ...na 9. Czy to normalne??. Zgodnie z metodami obliczania ilości Co2 w wodzie przy tej twardości mam wystarczająco dwutlenku węgla więc powinienem chyba utrzymać dawkowanie na tym samym poziomie.
Czy podawanie Co2 powino w sumie tak znacznie podwyższyć twardośc węglanową?
Reszta parametrów w normie:
Ph-7
No2-0
No3-5
Tw0-12
Pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2008, 11:03:58 »

niemozliwe,zeby co2 podnioslo twardosci... nie... hmm... moze delikatnie zatwardza wode podloze? nie ma innej mozliwosci...

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2008, 11:13:35 »

No właśnie też mi się to wydało dziwne...Podłoże nie podnosi bo to czarny bazalt jest, czyli neutral. Dodam , że akwa nie jest świeże i od początku swojego istnienia w tej formie...czyli od jakiś dwóch lat TwW było na stałym nie zmiennym poziomie 6-7 stopni niemieckich. Nie mam w akwa też żadnych skałek..Tylko rośliny i korzenie , fishe i krewetki:)...Chyba , że testy na Tw już zawodzą,, bo na granicy terminu ważności są.Ale żeby tak?
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2008, 11:19:58 »

Ca(HCO3)2 =CaCO3 + CO2 + H2O
Mg(HCO3)2 =MgCO3 + CO2 + H2O
Reakcje zachodzą w obu kierunkach. Stąd możliwy wzrost twardości węglanowej w wyniku rozpuszczania się osadów CaCO3 i MgCO3. Po kilku normalnych podmianach wody twardość ustali się na stałym poziomie. Nie zmieniałbym ilości dozowanego CO2. Pozdrawiam.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2008, 11:26:30 »

Masz z pewnością rację. Tylko nie wiedziałem , że to zmieni aż na taką skalę. Przy ostatniej podmianie cosik mi się wiadra pomyliły i mniej wody ściągnąlem a więcej dolałem. I tu jest sensowne wytłumaczenie bo zalałem wodą linię starego osadu wapiennego, który kiedyś tam się zgromadził. Potem odnizyłem poziom wody, nakleiłem 5 cm taśmy czarnej i nie zalewałem wyżej. Obniżyłem też część świetlówek. A teraz do wody na podmiane wlałem nawozik i szkoda mi było reszty wylać więc wlałem więcej wody do akwa. Stąd pewnie rozpuszczanie tego osadu wapiennego.
Dzięki
Pozdr

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2008, 11:29:34 »

Osad jest także w zwirze, ale zmiana o 2-3 jednostki nie stanowi problemu, także nie martw się tym.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: